Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Δημόσιο: Στον αέρα 7.000 υπάλληλοι από 40 οργανισμούς

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Δημόσιο: Στον αέρα 7.000 υπάλληλοι από 40 οργανισμούς
Στον αέρα βρίσκονται 7.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς αρχίζει η προσπάθεια για την κατάργηση, συγχώνευση και αναδιοργάνωση εκ βάθρων περίπου 40 δημόσιων οργανισμών και φορέων που εποπτεύονται από το Δημόσιο, μετά τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ορισμένοι από τους υπό κατάργηση, συγχώνευση και αναδιοργάνωση οργανισμούς είναι ιδιαίτερα σημαντικοί όπως η ΕΡΤ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο ΟΔΔΥ, ο ΕΟΜΜΕΧ, ενώ για άλλους λίγοι γνώριζαν ότι υπάρχουν και ακόμη λιγότεροι τι ακριβώς κάνουν, όπως για παράδειγμα ο οργανισμός Εργο Πολιτών, το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων ή ο Σταθμός Ελέγχου Κάπρων!

Φαίνεται πως τη νύφη των περιστολών θα πληρώσει η ΕΡΤ, στην οποία εργάζονται 3.500 άνθρωποι με διαφορετικές συμβάσεις εργασίας. Οι πιέσεις για μαζικές απολύσεις είναι μεγάλες, αλλά δεν γίνονται αποδεκτές από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Με βάση σχέδιο που θα παρουσιάσει γύρω στις 15 Αυγούστου, θα οδηγηθούν στη συνταξιοδότηση αρκετές δεκάδες υπάλληλοι, άλλοι σε κατάσταση εργασιακής εφεδρείας, ενώ δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις μεγάλου αριθμού από τους 1.700 συμβασιούχους. «Δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς μόνιμος υπάλληλος» διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος στα «ΝΕΑ», επιφυλάχθηκε όμως να δώσει λεπτομέρειες. «Θα δείτε το σχέδιο και θα διαπιστώσετε ότι το πλάνο υπερβαίνει την ΕΡΤ», σημείωσε με έμφαση. Οι αναφορές αυτές, κατά πληροφορίες, αφορούν την αναδιοργάνωση ολόκληρου του χώρου των κρατικών μέσων ενημέρωσης - με έμφαση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αλλά και στα τρία ινστιτούτα οπτικοακουστικών μέσων.

Πάντως στο πλαίσιο των περικοπών, σχεδιάζεται η κατάργηση αριθμού σταθμών της ΕΡΑ, ο περιορισμός ή ακόμη και η πλήρης κατάργηση των εξωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ, η
αναδιάρθρωση των καναλιών του σταθμού με προσανατολισμό στην ποιότητα και τον πλουραλισμό (κανάλι για ειδήσεις η ΝΕΤ, για ταινίες η ΕΤ1). Αντίθετα, θα γίνει προσπάθεια να μη θιγούν οι φορείς πολιτισμού που συντηρεί η ΕΡΤ όπως η Ορχήστρα των Χρωμάτων, τα μουσικά σύνολα και η Χορωδία της ΕΡΤ, παρότι απασχολούν περί τα 600 άτομα, τα οποία όμως αμείβονται με ποσά γύρω από τον κατώτερο μηνιαίο μισθό.
Πληροφορίες από έγκυρη πηγή αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει μετά το σχέδιό της για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να παρουσιάσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαίσιο θα δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Αυγούστου. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συνοδεύθηκε από εξουσιοδότηση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην εξειδίκευση της απόφασης, μαζί με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η ανάθεση της υπόθεσης στον κ. Βενιζέλο έγινε επειδή είναι ο υπεύθυνος για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας και δεν συνιστά - σε καμιά περίπτωση μάλιστα, όπως τονίζεται από πολλές πλευρές - απόπειρα υποβάθμισης του αλλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκαν έως τώρα οι καταργήσεις των δημόσιων οργανισμών. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι προτάσεις του βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στην προεργασία Παγκάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: