Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

40 χρόνια Αρχίλοχος: Λίγα λόγια για τον συμβολαιογράφο Δημήτρη Κονδύλη


Ο Δημήτρης Κονδύλης υπήρξε ενεργό μέλος της Παριανής Κοινωνίας. Ήταν συμβολαιογράφος και κατάγονταν από τη Σάμο. Από τα μέσα της  δεκαετίας του 70 και μέχρι τον πρόωρο  θάνατό του, έφυγε σε ηλικία 48 ετών, τον Ιούνιο του 1987, ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα στα κοινά της Πάρου.

   Ο Δημήτρης Κονδύλης ήταν εκείνος, που λόγω της δουλειάς του, συνέβαλε στην εξασφάλιση της έκτασης που κατασκευάστηκε το μικρό αεροδρόμιο του νησιού. Είχε πολύ καλές σχέσεις με το Νικόλαο Παντελαίο, μεγάλο κτηματία στην περιοχή της Αγκαιριάς, τον οποίο και έπεισε να  δωρίσει στην τότε κοινότητα της Πάρου την προαναφερθείσα έκταση.

Με τα διοικητικά του Αρχίλοχου ασχολήθηκε από το 1981 και μετά. Αρχικά εκλέχτηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αργότερα πρόεδρος του ιστορικού αυτού συλλόγου δύο φορές.
Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι την περίοδο που ήταν μέλος, γραμματέας και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ο Αρχίλοχος έφτασε στο μέγιστο της δραστηριότητάς του.

Συναυλίες που άφησαν εποχή, χορευτικό συγκρότημα,( το πρώτο, αν θυμάμαι καλά που δημιουργήθηκε στο νησί), εκθέσεις ζωγραφικής, καταπληκτικές αφίσες του Στέλιου Γκίκα, ομιλίες και κυρίως συμμετοχή πρωτοφανής του κόσμου.

Θυμάμαι το λαϊκό πανηγύρι το Σεπτέμβριο του 1984 και το πλήθος που είχε εισρεύσει. Πάνω από 2500 παριανοί και τουρίστες διασκέδασαν εκείνο το βράδυ.

 Είχα καλέσει ένα σύμβουλο της  υπουργού Πολιτισμού, της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την τόσο μεγάλη συμμετοχή, πρωτοφανή, όπως μου έλεγε, για πολιτιστικό σύλλογο.  

Την παραμονή του θανάτου του, ήταν Σάββατο βράδυ, βρισκόμουν στο σπίτι του, στην Αλυκή. Ήταν μια από τις συνηθισμένες συναντήσεις μας, το περιεχόμενο των οποίων ήταν τα προβλήματα του νησιού και ο τρόπος επίλυσής τους. Έφυγα κατά τις 10 το βράδυ και την άλλη μέρα το πρωί της Κυριακής, όταν κατέβηκα στην Παροικιά, από το σπίτι μου, πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του Δημήτρη Κονδύλη.

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι έφυγε τόσο ξαφνικά και πρόωρα ένας εξαιρετικά χρήσιμος άνθρωπος για την Πάρο.

Την επομένη τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία στο κοιμητήριο της Αγκαιριάς κάτοικοι από όλες τις περιοχές της Πάρου. Η κηδεία του ήταν πάνδημη, αφού η αναγνώριση της προσφοράς του στο νησί ήταν καθολική.

Κώστας Αργουζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: