Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Συμβούλιο της Επικρατείας: χρήσιμες πληροφορίες από το παρελθόν που αφορούν το παρόν




Το Συμβούλιο της Επικρατείας το γνωρίσαμε από πολύ κοντά για σοβαρά θέματα της Πάρου 2 φορές και για δευτερεύοντα κάποιες άλλες, περισσότερες.

Θεσμός σπουδαίος αφού δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα πολίτη  να προσφεύγει σ΄αυτό, οσάκις κρίνει ότι η διοίκηση, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, αυθαιρετεί σε βάρος του με ενέργειες μη σύννομες και αντισυνταγματικές. Ακυρώνει πράξεις της διοίκησης γι αυτό και συχνά αποκαλείται ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Στην ίδρυση του, το 1929,  με τη σημερινή του μορφή, συνέβαλε και μια σημαντική προσωπικότητα της Πάρου, ο Μαρπησσαίος Αντώνιος Λ. Ραγκούσης, Σύμβουλος Επικρατείας και στις μέρες μας το υπηρετεί, ως αντιπρόεδρος, ο επίσης σπουδαίος παριανός νομικός, ο Ιωάννης Β. Γράβαρης, του οποίου το όνομα συζητήθηκε πρόσφατα και για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους λειτουργικούς είναι χωρισμένο σε 6 τμήματα, τα οποία εκδίδουν αποφάσεις και τα μέλη των οποίων συγκροτούν την ολομέλεια του δικαστηρίου, η οποία διασκέπτεται, οσάκις αυτό κριθεί αναγκαίο από τον πρόεδρό του.

Ένα τμήμα του, το Ε΄, που ασχολείται με υποθέσεις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος,  δίκασε το 1998 την υπόθεση του νέου αεροδρομίου της Πάρου, χωρίς όμως να μπορέσει να εκδώσει απόφαση, επειδή φροντίσαμε και καταργήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση κατά της οποίας είχαν προσφύγει οι κάτοικοι.

Στην υπόθεση της κατάργησης του έργου του βιολογικού καθαρισμού της Παροικιάς η ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε σχετικό αίτημα κατοίκων της περιοχής και με απόφασή του δικαίωσε το Δήμο.

Και οι δύο υποθέσεις κόστισαν ακριβά στο Δήμο, αφού οι υποθέσεις αυτές λόγω της σοβαρότητας τους ανατέθηκαν σε έμπειρους δικηγόρους των Αθηνών.

Το ίδιο έμπειροι ήταν και οι δικηγόροι της άλλης πλευράς, με τη διαφορά ότι οι κάτοικοι που προσέφυγαν, δεν πλήρωσαν ούτε δεκάρα. Κάποιοι άλλοι «αφανείς» είχαν φροντίσει γι΄αυτό.

Τα γράφουμε αυτά, γιατί είναι ορατό το ενδεχόμενο να βρεθούμε και πάλι στο 5ο τμήμα του ΣτΕ, υπερασπιζόμενοι το έργο του νέου αεροδρομίου. Και εάν συμβεί αυτό, τότε στην ευνοϊκότερη για μας εξέλιξη, η εκτέλεση του έργου θα καθυστερήσει (ίσως κάποια χρόνια) και στη δυσμενέστερη το έργο θα καταργηθεί.

Το ΣτΕ, εάν υπάρξει προσφυγή σ΄αυτό με αίτημα τη διακοπή εκτέλεσης δημόσιου έργου, μπορεί να εκδώσει προσωρινή διαταγή διακοπής του έργου,  η οποία εκτελείται αμέσως.

Σε περίπτωση προσφυγής στην Επιτροπή Αναστολών μπορεί να εκδοθεί απόφαση που αναστέλλει την εκτέλεση του έργου μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του τμήματος ή της ολομέλειας του ακυρωτικού δικαστηρίου.

Τα γράφουμε αυτά για να έχουν  γνώση  πρωτίστως ο Δήμαρχος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι συλλογικότητες της Πάρου, αλλά και όσοι πρόκειται να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο.

Η ενασχόληση με τις προσεχείς δημοτικές εκλογές έρχεται δεύτερη, μπροστά στο μείζον ζήτημα που είναι η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της Πάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: