Ο πρωθυπουργός, βλέποντας το νέο φορολογικό να αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό θέμα, προκαλώντας σοβαρά πλήγματα, ανέλαβε πρωτοβουλία και κάλεσε χθες το απόγευμα τον Γιώργο Μαυραγάνη στο Μαξίμου κάτι που θα επαναληφθεί και σήμερα.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τόνιζαν πως «όλα συζητιούνται» και οι αλλαγές στο φορολογικό θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εγκαταλείπεται το σενάριο για φορολογία 45% για ετήσια εισοδήματα άνω των 26 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο στο τραπέζι παραμένει η κατάργηση του αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά κάτι με το οποίο διαφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επαναφορά της προηγούμενης πρότασης, που προβλέπει φορολόγηση 45% σε εισοδήματα από 48.000 και πάνω, αλλά και κλιμακωτή μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ. Και η κλίμακα αυτή, πάντως, προκαλεί επιβαρύνσεις κυρίως στους φορολογούμενους με παιδιά, σημείο που παραμένει «αγκάθι» στη διαβούλευση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή εάν δεν ληφθεί μέριμνα για τους φορολογούμενους με παιδιά, κυρίως τρίτεκνους και πολύτεκνους, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των αλλαγών. Σχετικά μηνύματα έχουν στείλει δημοσίως ακόμη και βουλευτές της ΝΔ, όπως οι κ. Γκιουλέκας και Γεωργιάδης.
Το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του ζητάει να υπάρξει προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στο νέο φορολογικό κατά 5% για κάθε παιδί. Επίσης προτάθηκε να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση του φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για τις οικογένειες με παιδιά.
Ακόμη ζητήθηκε από το ΠΑΣΟΚ να υπάρξει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 30 ετών είτε με τη μείωση στο μισό του φόρου που τους αναλογεί είτε με τη φορολόγηση τους με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.
«Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη, τα οποία θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Το μείζον ζήτημα είναι να συνδέσουμε ζητήματα φορολογικής πολιτικής με ζητήματα φορολογικής Διοίκησης. Να μην αρκεστούμε στην υπερφορολόγηση ή εν πάση περιπτώσει στην εσωτερική κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των δηλωμένων εισοδημάτων, αλλά να εντάξουμε στο φορολογικό σύστημα μη δηλωμένα εισοδήματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το αφορολόγητο των παιδιών, τους τόκους των στεγαστικών δανείων και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από τη ΔΗΜΑΡ, στο τραπέζι κατατέθηκαν και προτάσεις για αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης περιουσίας, για τις μεγάλες περιουσίες, καθώς και για μικρή αύξηση του συντελεστή φορολογίας καταθέσεων, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μη κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.
Δεν αποκλείεται το φορολογικό να αποτελέσει και το θέμα συνάντησης των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου