Πενήντα χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν την Κυριακή στους δρόμους του Παρισιού διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές σκληρής λιτότητας, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η γαλλική Αριστερά με επικεφαλής τον ίδιο τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τη συμμετοχή πολλών συνδικάτων.
Διαδήλωση κατά της λιτότητας οργάνωσαν τα συνδικάτα και στις Βρυξέλλες με αίτημα πιο δίκαιες πολιτικές επιλογές στο Βέλγιο και στην Ευρώπη.
Η διαδήλωση στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες προτού έρθει προς συζήτηση και επικύρωση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το «Σύμφωνο Λιτότητας» όπως το αποκαλούν τα συνδικάτα και οι οργανώσεις που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Ο Μελανσόν, που είχε τεθεί επικεφαλής των διαδηλωτών, δήλωσε ότι η κινητοποίηση αυτή «συνιστά την ένταξη του κινήματος του γαλλικού λαού στο πλευρό των άλλων λαών που διαμαρτύρονται για τη λιτότητα».
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα όπως «Αντίσταση!», «Φρανσουά Ολάντ, δεν θέλουμε τη συνθήκη σου» και «Στην Ελλάδα και στη Γαλλία, να αγωνιστούμε για τα δημόσια οικονομικά».
«Η συνθήκη αυτή θα επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλία. Ήδη βλέπουμε ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη οδηγούν στην ύφεση, γι' αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε ένα κίνημα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που θα οδηγήσουν τη χώρα μας στον τοίχο» είπε ένας διαδηλωτής, ο Πιερ Καλφά.
Το Αριστερό Μέτωπο εκτιμά ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν 50.000 άνθρωποι. Η αστυνομία απέφυγε να δώσει τη δική της εκτίμηση, καθώς αυτή είναι η συνήθης πρακτική της όταν πρόκειται για διαδηλώσεις που οργανώνονται από πολιτικά κόμματα.
Επισημαίνεται ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αναμένεται να «περάσει» εύκολα και από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, χάρη στις ψήφους της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.
Διαδήλωση κατά της λιτότητας οργανώθηκε την Κυριακή και από τα βελγικά συνδικάτα στις Βρυξέλλες.
Οι διαδηλωτές (1.500 κατά την αστυνομία, πολλές χιλιάδες κατά τους οργανωτές) ζήτησαν «πιο δίκαιες πολιτικές επιλογές» στο Βέλγιο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τέτοιες που «θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια και θα επιτρέψουν την ευημερία για όλους».
Μεταξύ άλλων κάλεσαν την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο να λάβει «αποτελεσματικά μέτρα» για να μειωθεί η ανεργία των νέων και να επιβάλει «πιο δίκαιη φορολόγηση» υιοθετώντας έναν φόρο για τις μεγάλες περιουσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου