Μάχες με την τρόικα για μισθούς και απολύσεις
Το ραντεβού γνωριμίας και αμοιβαίας διερεύνησης προθέσεων του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα έχει ορισθεί για αύριο στις 11.00 το πρωί. Σε χθεσινή του δήλωση (στο protothema.gr) ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το δυσκολότερο σκέλος της διαπραγμάτευσης τοποθετείται χρονικά τον Αύγουστο, αφού τότε θα κριθεί και αν θα προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του διεθνούς δανείου. Ως τα τέλη Ιουλίου, που θα γίνει η επόμενη συνάντηση με τους κορυφαίους της τρόικας, θα προχωρήσει η αξιολόγηση της οικονομίας από τα τεχνικά της κλιμάκια.
Στο δύσκολο διαπραγματευτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, καθώς η χρηματοδότηση της Ελλάδας παραμένει «παγωμένη» μέχρι να «ανάψει πράσινο» η τρόικα για την εκταμίευση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να χαράξει δύο «κόκκινες γραμμές», που σχετίζονται με τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί με το μνημόνιο 2:
Ηδη από τον προηγούμενο μήνα ήταν προγραμματισμένο να έχει ολοκληρωθεί η επόμενη φάση μειώσεων μισθών στο Δημόσιο, με περικοπή κατά μέσο όρο 12% στα ειδικά μισθολόγια «ευαίσθητων» κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών (δικαστικοί, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου κ.ά.). Αυτές τις νέες μειώσεις είναι πλέον σαφές ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει η νέα κυβέρνηση, ώστε να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της να σταματήσουν οι περικοπές μισθών στο Δημόσιο.
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είχε συμφωνηθεί με την τρόικα ότι θα προχωρούσε ένα εκτεταμένο σχέδιο περιορισμού του δημόσιου τομέα, με «λουκέτα» σε φορείς και οργανισμούς και κατάργηση θέσεων εργασίας, ώστε να απομακρυνθούν από το Δημόσιο 15.000 υπάλληλοι. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ επέμεινε και σε χθεσινές δηλώσεις του ότι είναι αναγκαίο τα επόμενα χρόνια να περιορισθεί κατά 25% ο δημόσιος τομέας.
Με δεδομένο το ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι για να σταματήσει η τρόικα μπροστά σε αυτές τις δύο «κόκκινες γραμμές» θα είναι αναγκαίο να προσφερθούν άλλα διαπραγματευτικά χαρτιά, που θα κρατήσουν το πρόγραμμα του μνημονίου σε ισορροπία, τα λεγόμενα «μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος».
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες (σε ομιλία του στο συνέδριο του «Economist») ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί έναν εξαιρετικά αυστηρό κανόνα για τη σχέση αποχωρήσεων-προσλήψεων στο Δημόσιο.
Αντί για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί την καθιέρωση του κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις, ώστε στη διάρκεια του προγράμματος να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 χωρίς να γίνουν απολύσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο αυστηρός κανόνας του «ένα προς δέκα» είχε ισχύσει κατ’ εξαίρεση το 2011 και επρόκειτο, βάσει του μνημονίου, να επανέλθουμε από φέτος στο «ένα προς πέντε».
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Πέραν του αυστηρού περιορισμού των προσλήψεων ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές αμυντικών δαπανών πέραν αυτών που ήδη προβλέπονται. Επίσης, σε μια κίνηση περισσότερο συμβολικής σημασίας, που όμως θα διευκολύνει τη συγκράτηση των δαπανών, ανακοινώθηκε χθες από το πρωθυπουργικό γραφείο ότι θα καταργηθούν όλες οι αμοιβές σε δημόσιους υπαλλήλους για συμμετοχή σε επιτροπές, αλλά και όλες οι ειδικές γραμματείες της κυβέρνησης.
Για να δοθεί επιπλέον ώθηση στη διαδικασία απαλλαγής του Δημοσίου από δευτερεύουσας σημασίας οργανισμούς, έχει ήδη αποφασισθεί το άμεσο κλείσιμο δεκάδων φορέων αυτής της κατηγορίας.
Κατά των «τυφλών» περικοπών στο Δημόσιο τάχθηκε χθες και ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης. Οπως τόνισε σε ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», «οι περικοπές χωρίς ταυτόχρονη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα οδηγούν σε αδιέξοδο. Το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος του δημόσιου τομέα. Ο αριθμός των υπαλλήλων και η δαπάνη μισθών δεν αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το πρόβλημα είναι η χαμηλή αποδοτικότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου