Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα, τι ζητά, τι θα δώσουμε
Το Μέγαρο Μαξίμου «μετακόμισε» στην πρωθυπουργική κατοικία στην Κηφισιά. Ο Αντώνης Σαμαράς, σε μία προσπάθεια να ξορκίσει την κακοδαιμονία που χτύπησε την κυβέρνηση και να κρατήσει σε εγρήγορση το κυβερνητικό επιτελείο εν όψει των επαφών με την Task Force - τρόικα και της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων, είχε κατ’ ιδίαν επαφές και μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, τον διευθυντή του γραφείου του, Κ. Μπούρα, και τον στενό συνεργάτη του, Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Τα «μυστικά» της Κηφισιάς
Συνεχείς συσκέψεις με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες είχε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο σπίτι του στην Κηφισιά, καθώς, λόγω της επέμβασης στο μάτι, δεν μπορεί ακόμα να μετακινηθεί.
Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στη διάρκεια της συνάντησής τους συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς συνάντησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, τον διευθυντή του γραφείου του, Κ. Μπούρα, τον συνεργάτη του, Γ. Μουρούτη, αλλά και τον Γιάννη Στουρνάρα.
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Σαμαράς είχε δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στην οικία του στην Κηφισιά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν όψει της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα και των προγραμματικών δηλώσεων.
Εν πολλοίς τέθηκαν οι βάσεις για την οικονομική πορεία της χώρας, για τη δυνατότητα να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και εν τέλει για τις σημαντικές αλλαγές που προέκυψαν στην οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Ενδεικτική των προσδοκιών της κυβέρνησης είναι και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, μιλώντας στη ΝΕΤ, τόνισε πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να είναι χρήσιμες και για τη χώρα. Αλλά, για να αποκομίσει οφέλη η Ελλάδα, θα πρέπει να αποδείξει στους εταίρους μας την αξιοπιστία της. «Σε μια μεταγενέστερη φάση, αν προχωρήσουν τα πράγματα, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να επανεξεταστεί και το δικό μας ζήτημα» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Εξαρτάται από εμάς, η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο και πρέπει να τρέξουμε γρήγορα» πρόσθεσε.
Εβδομάδα… «απόβασης»
Η ομάδα των δανειστών και πολυμελές τεχνικό κλιμάκιο έρχονται για να μείνουν… Στην Αθήνα καταφτάνει και ο επικεφαλής... της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα έχει την πρώτη του επαφή με τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να διερευνηθούν οι προτεραιότητες και η τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση.
Πρόκειται για το πρώτο «crash test» της νέας κυβέρνησης και των δανειστών, οι οποίοι θα αποδειχθεί σε λίγα 24ωρα κατά πόσον διαλλακτικοί είναι όσον αφορά στα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν γεμάτη ατζέντα και για κάποια θέματα δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω…
Από την άλλη, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να υιοθετήσει νέα επιθετική στρατηγική για είσοδο ιδιωτών σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες και πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από την επιχειρηματική δράση, προχωρώντας αμέσως και με διαδικασίες-εξπρές στην αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και της Αγροτικής Τράπεζας.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι με αυτές τις δύο δραστικές κινήσεις η κυβέρνηση θα δώσει καθαρό και σαφές δείγμα γραφής στην Ε.Ε. για την πρόθεσή της να επιταχύνει και να εμβαθύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και θα την πιέσουν να προχωρήσει στην εφαρμογή πολλών μέτρων, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Οι Τροϊκανοί ζητούν τη μείωση κατά 12% στα «ειδικά µισθολόγια» του δηµοσίου τοµέα, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μέτρα εξοικονόμησης 11,6 δισ., τα οποία θα υιοθετηθούν µε τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014, με πακέτο μέτρων που θα «ψαλιδίσει» εκ νέου μισθούς συντάξεις και επιδόματα, αν και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «προστατεύσει» τις ευπαθείς ομάδες.
Επίσης, απαιτούν την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων, με στόχο την απομάκρυνση από το Δημόσιο 150.000 εργαζομένων έως το 2015, ενώ δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη καταγραφή και δημοσίευση όλων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών.
Στο θέμα της φορολογίας επιμένουν στην εξάλειψη των φοροαπαλλαγών και των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης. Επιμόνως θέτουν θέμα αύξησης στις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας.
Οι παρεμβάσεις της τρόικας αφορούν και στον χώρο της Υγείας. Οι δανειστές ζητούν:
- νέο σύστημα παρακολούθησης της συνταγογραφικής δραστηριότητας των ιατρών
- τη συνταγογράφηση του κάθε ιατρού για γενόσημα φάρμακα, έναντι των πρωτοτύπων και εντός πατέντας φαρμάκων
- πλαφόν στον προϋπολογισμό συνταγογράφησης για κάθε ιατρό
- χαμηλότερο μέσο κόστος συνταγογράφησης ανά ασθενή και, εάν χρειαστεί, οριζόντιες περαιτέρω περικοπές τιμών και περιθωρίων κέρδους και αυξήσεις της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες.
Άσμουσεν: Οι αποφάσεις της Ε.Ε. δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας
Την ίδια ώρα, ο κ. Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο κ. Άσμουσεν επεσήμανε, πάντως, ότι η τρόικα είναι πρόθυμη να συζητήσει αλλαγές πτυχών του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι.
Τόνισε ακόμη ότι, αν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού, τότε «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές».
Zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου