Tου Νικου Γ. Ξυδακη
Οι θερινές επιθέσεις κατά των χρηματιστηριακών αξιών διεθνώς, η πίεση επί των νοτιοευρωπαϊκών ομολόγων, η καταβαράθρωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε χαμηλά 15ετίας είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Μεταξύ άλλων, τα γεγονότα αυτά βοηθούν να κατανοήσουμε μερικές όψεις της κρίσης: καταρχάς να δούμε πόσο πολύ έχει αποσπαστεί η αγορά χρήματος από την πραγματική οικονομία· πόσο καθυστερημένα και άτολμα συμπεριφέρονται τα κράτη κατά την παραγωγή εθνικής και διακρατικής πολιτικής· τέλος, πόσο αδύναμοι και άοπλοι είναι οι πολίτες των Δημοκρατιών της Δύσεως ενώπιον ιστορικών μετασχηματισμών που αλλάζουν δραματικά τις ζωές τους.
Στην ελληνική περίπτωση: τα γεγονότα σωρεύονται όλο και πυκνότερα, διαμορφώνοντας όλο και δυσμενέστερο περιβάλλον. Η διεθνής επιδείνωση υπέσκαψε τη, συγκρατημένη έστω, αισιοδοξία της ευρωπαϊκής συμφωνίας βοήθειας της 21ης Ιουλίου. Κι ακόμη χειρότερα, παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη ροπή της κυβέρνησης προς την ασυνέχεια των πράξεων, την ασυνέπεια λόγων και πράξης και τις διαρκείς παλινωδίες. Κατά την απελευθέρωση των αδειών ταξί επικράτησαν οι αυτοσχεδιασμοί, η κρυψίνοια και οι ενδοκυβερνητικές διαμάχες.
Το υπουργείο Ναυτιλίας, περιφερόμενο σαν τροχόσπιτο-φάντασμα από υπουργό σε υπουργό, σαν προσωποπαγές τρόπαιο, οδήγησε σε παραίτηση τον Χάρη Παμπούκη (ίσως και προσχηματικά), κορυφαίο υπουργό έως πρόσφατα, και στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού· δηλαδή, κυβερνητική κρίση. Η καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης προκαλεί πλήθος εικασιών και τακτικών ελιγμών, προκείμενου να μη φανεί το πολιτικό κενό και η αμηχανία.
Η τεράστια αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, από 13% σε 23%, περιγράφεται από τον υπουργό Οικονομικών ως μέτρο «ούτε δίκαιο ούτε λογικό», αλλά προχωράει! Σύσσωμοι οι επαγγελματίες προειδοποιούν ότι η ήδη παγωμένη αγορά θα ρημάξει και ότι από την Ισπανία έως την Ιρλανδία ισχύουν μονοψήφιοι συντελεστές ΦΠΑ. Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προβλέπει ότι το μέτρο δεν θα μακροημερεύσει! Αλλά ψηφίζεται. Η πλήρης ασυναρτησία…
Στην κορυφή, ωστόσο, των παλινωδιών και των αυτοσχεδιασμών βρίσκεται η τακτική και στρατηγική γκάφα του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος έσπευσε να συνάψει διμερή συμφωνία με τη Φινλανδία για εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου βοήθειας - τις εγγυήσεις την ύπαρξη των οποίων αρνιόταν στρουθοκαμηλικά η κυβέρνηση. Η πράξη του κ. Βενιζέλου πυροδότησε αλυσιδωτή αντίδραση εκ μέρους των άλλων Ευρωπαίων εταίρων, προκάλεσε την μήνιν και τη χλεύη στο εξωτερικό, και τον πανικό στο εσωτερικό.
Είναι φανερό ότι ο κάθε υπουργός ενεργεί με μικροεφόδους και αυτοσχεδιασμούς. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο δράσης, στρατηγική, στοιχειώδη πολιτική ιδεολογία, ψυχικό απόθεμα. Ούτε ηγεσία. Αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου