Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

H ώρα του διαλόγου για τη Λιβύη έχει φθάσει, τονίζει σε συνέντευξή του σε κινεζική εφημερίδα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης

Αθήνα, Ελλάδα 01/04/2011 12:40 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    «Η ώρα του διαλόγου έχει φτάσει και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το δεύτερο σκέλος της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ 1973, υπό την έννοια της προώθησης ενός διαλόγου, ο οποίος θα μπορέσει να οδηγήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Λιβύη», τονίζει σε συνέντευξή του σε κινεζική εφημερίδα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης.

    «Ο διάλογος", όπως εξηγεί, "θα πρέπει να προωθήσει την πολιτική μεταρρύθμιση και θα πρέπει να έχει ως στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στη κρίση. Για τον σκοπό αυτό η Ελλάδα στηρίζει την συγκρότηση ενός πολυμερούς διεθνούς διαλόγου στη Λιβύη, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να προωθήσει τις ανάλογες διπλωματικές πρωτοβουλίες».

    Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο για το τι είδους κυβέρνηση θα ήθελε η Ελλάδα να δει να αναδύεται από τον πόλεμο και αν θα στήριζε τις δυνάμεις της Λιβυκής αντιπολίτευσης στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δόλλης επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει ως αρχή τον πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας, εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και θα ήθελε να δει τους πολίτες της Λιβύης να αποφασίζουν ανεξάρτητα για το μέλλον τους και τα αιτήματά τους για την δημιουργία μιας ανοιχτής, ελεύθερης, ευημερούσας κοινωνίας με καθεστώς ασφάλειας να βρουν ανταπόκριση».

    Από την άλλη πλευρά, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αναστάτωσης στην περιοχή, την πετρελαιϊκή ασφάλεια ο υφυπουργός είπε ότι «θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο ότι η κρίση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σταθερότητα στη περιοχή. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί μια χειροτέρευση της κατάστασης».

    Αυτό, όπως εξήγησε, αφορά στη συμβολή των ΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Η δράση αυτή απαιτεί ασφαλώς τη στήριξη γειτονικών χωρών και οργανισμών όπως της ίδιας της ΕΕ.

    Για την Ελλάδα, ως άμεσου γείτονα της Λιβύης, είπε ο κ. Δόλλης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου, «το διακύβευμα ήταν μεγάλο στην κρίση αυτή αλλά και την δυνατότητα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της. Όπως έχει γίνει αντιληπτό ιστορικά, η Ελλάδα αποτελεί ένα αξιόπιστο και εγκάρδιο συνομιλητή σε ολόκληρη τη περιοχή. Όταν η διεθνής κοινότητα ανέλαβε δράση σε εφαρμογή της Απόφασης 1973 του ΣΑ, η Ελλάδα φυσικά συμφώνησε στην παροχή υποστήριξης στις συμμαχικές χώρες με σκοπό τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Λιβύη. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έδωσε προτεραιότητα στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης και προωθεί την λήψη μέτρων για τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων και την άρση του αδιεξόδου».

    Σχετικά με την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης στην στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ο υφυπουργός τόνισε ότι «η Κίνα διαδραματίζει ένα σημαντικό ηγετικό ρόλο και έχει μια σημαντική ευθύνη ως ένα από τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ των ΗΕ».

    «Η στάση της Κίνας- πρόσθεσε- αντανακλά την επιθυμία σεβασμού του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ. Πολλές χώρες συμμερίζονται τις ανησυχίες και ερωτήματα που έχει θέσει τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν με την προσήλωση στα όσα προσδιορίζονται από το περιεχόμενο και τα όρια της απόφασης του ΣΑ 1973».

    Ο κ. Δόλλης θέλησε τέλος να τονίσει και πάλι την ανάγκη πλήρους σεβασμού της ανεξαρτησίας, εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης.

   

    Σ.Αραβοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: