Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Λιβύη: Η "διαίρεση της παραγωγής πετρελαίου" πιθανή στα χαρτιά, αλλά δύσκολη στην πραγματικότητα.

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 01/04/2011 19:24 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

    Το Κατάρ φάνηκε πρόθυμο να διευκολύνει την πώληση του πετρελαίου από την περιοχή που ελέγχεται από τους εξεγερμένους στη Λιβύη, ανοίγοντας την προοπτική μιας κατάτμησης του ενεργειακού πλούτου της χώρας, ενώ ένα κινούμενο στρατιωτικό μέτωπο την κόβει ήδη στα δυο.

    Για τους ειδικούς, η διαίρεση του λιβυκού πετρελαίου είναι τεχνικά εφικτή ανάμεσα στο δυτικό τμήμα υπό τον έλεγχο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, και το ανατολικό που κυριαρχείται από την αντιπολίτευση.

    Αλλά, όπως διαβεβαιώνουν, η επιλογή αυτή φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί πολιτικά.

    "Θα πρέπει να υπάρχει μια απρόσκοπτη διεθνής συναίνεση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραφίκ Λάτα του Middle East Economic Survey (MEES). "Και μια συνολική δέσμευση των μερών να τηρήσουν μια συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή".

    Η πρόκληση, όμως, είναι το μέγεθος: Η Λιβύη παράγει λιγότερο από το 2% του πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, μεταξύ 40 και 60 δισ. βαρέλια. Και η ποιότητα του πετρελαίου της, με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, και εύκολο στην εκμετάλλευση του, εκτιμάται από τα διυλιστήρια.

    Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι κύριοι καταναλωτές του λιβυκού αργού, αλλά επίσης και του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω ενός αγωγού κατά μήκος των συνόρων της Τυνησίας, και φθάνει στην Ιταλία, κάτω από τα νερά της Μεσογείου.

    Μια γρήγορη μελέτη ενός χάρτη των κοιτασμάτων πετρελαίου εξηγεί γιατί η υπόθεση μιας χωριστής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της ανατολικής και δυτικής Λιβύης έχει γοητεύσει το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο (CNT), το όργανο της αντιπολίτευσης.

    "Από τεχνική άποψη, είναι απολύτως εφικτό, και είναι ένας αγώνας για φυσικούς πόρους ανάμεσα στην Τριπολίτιδα (δυτικά ) και την Κυρηναϊκή (Ανατολικά)", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε η Μαργκερίτα Παολίνι, μια ειδικός του περιοδικού Διεθνών Σχέσεων Limes, που εδρεύει στη Ρώμη.

    Οι εξεγερμένοι ελέγχουν στο ανατολικό τμήμα τα κοιτάσματα της περιοχής του Σαρίρ καθώς και τις εγκαταστάσεις διύλισης και εξαγωγής στο Τομπρούκ και τη Βεγγάζη, και αυτή η δραστηριότητα αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα δύο τρίτα των εσόδων του πετρελαϊκού τομέα της Λιβύης.

    Οι "νομιμόφρονες" ελέγχουν τα κοιτάσματα της περιοχής του Ελ Φέελ και τις εγκαταστάσεις της Ζαουίγια και της Τρίπολης.

    Η περιοχή της Σαχάρας στην καρδιά της χώρας παραμένει ανεκμετάλλευτη, αλλά το υπέδαφός της είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Και είναι στην παράκτια περιοχή αυτής της έκτασης της ερήμου--όπου βρίσκονται τα αμφισβητούμενα διυλιστήρια και οι τερματικοί σταθμοί, όπως εκείνοι της Ρας Λανούφ και της Μπρέγκα--όπου κινείται σήμερα το μέτωπο των μαχών μεταξύ ανταρτών και νομιμοφρόνων.

    Εάν ο συνταγματάρχης Καντάφι κατάφερε να αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις, είναι σε αυτήν την κεντρική περιοχή, ανατολικά της γενέτειράς του, Σύρτης, όπου θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια διαχωριστική γραμμή.

    "Η Λιβύη ήταν πάντα μοιρασμένη από ιστορική άποψη", υπογραμμίζει η Παολίνι, κατά μήκος ενός αόρατου συνόρου μεταξύ του Μάγρεμπ και του Μάσρεκ.

    Αυτή την εβδομάδα, η CNT, η de facto κυβέρνηση της εξέγερσης, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ είχε επιλεγεί για να εκμεταλλευτεί εμπορικά το αργό πετρέλαιο που παράγεται στις περιοχές που ελέγχει.

    Το Κατάρ δεν έχει παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία αυτή, αλλά το πλούσιο εμιράτο ήταν η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε την CNT και δέσμευσε μέσα στη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στο πλαίσιο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών.

    Το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι αντέδρασε γρήγορα με την προειδοποίηση ότι θα ενάγει δικαστικά κάθε εταιρεία που θα συνάψει μια πετρελαϊκή συμφωνία με την εξέγερση.

    Αυτή η αντιπαλότητα για το πετρέλαιο μεταξύ της Τρίπολης και της Βεγγάζης αντικατοπτρίζει μία από τις στρατηγικές προκλήσεις από τα βίαια επεισόδια στη Λιβύη. Πριν ξεσπάσουν, η χώρα φιλοξενούσε τους κυριότερους εμπλεκόμενους φορείς του πετρελαϊκού τομέα, κυρίως τους μεγάλους των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας μαζί με τους Ιταλούς, τους γάλλους και τους βρετανούς.

    Αλλά προτού να έρθουν πίσω, ακόμα και σε μια διαιρεμένη Λιβύη, πρέπει να τους καθησυχάσουν, υπογραμμίζει ο Λάτα: "Στην παραγωγή πετρελαίου δεν αρέσουν οι ανταλλαγές πυρών όταν λειτουργεί", διαβεβαίωσε.

   

   

    Χ.ΚΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: