Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στη Λιβύη



   Εντείνονται διαρκώς οι διεθνείς πιέσεις στο καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών λόγω των βιαιοτήτων των λιβυκών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών. Η απόφαση υιοθετήθηκε ομόφωνα κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.

    Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, τo USS Kearsarge που έχει δυνατότητα να μεταφέρει έως και 2.000 πεζοναύτες, και το USS Ponce θα περάσουν τη Διώρυγα του Σουέζ σήμερα τα ξημερώματα της, ανέφερε απόψε Αιγύπτιος αξιωματούχος. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νωρίτερα ότι μεταφέρει πλοία και αεροσκάφη στη Μεσόγειο λόγω της κρίσης στη Λιβύη.

    Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει τις διαβουλεύσεις ώστε να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.

    Έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 11 Μαρτίου, ενώ η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις έως ότου ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία.

    Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι η προτεραιότητα και όχι η στρατιωτική δράση για την απομάκρυνση του Καντάφι.Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, χαρακτήρισε "αντι-παραγωγική, έναντι της αραβικής κοινής γνώμης" μία ενδεχόμενη παρέμβαση του ΝΑΤΟ με στόχο της τη Λιβύη.

    Ο Καντάφι είναι ένας άνθρωπος "πολιτικά νεκρός" που "δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο" και πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε πηγή του Κρεμλίνου την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Οι ηγέτες της λιβυκής αντιπολίτευσης άφησαν χθες να εννοηθεί ότι έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα ανατρέψουν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μέσω λαϊκής εξέγερσης και μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες. Οι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο γενικό επιτελείο τους στη Βεγγάζη, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξέγερσης, για να συζητήσουν τα επόμενα μέτρα που πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή, μετά τη σύσταση του στρατιωτικού συμβουλίου.

    Με πυροβολισμούς στον αέρα Τυνήσιοι στρατιώτες προσπάθησαν να αναχαιτίσουν το κύμα των Αιγύπτιων εργατών που προσπαθούν να φύγουν από τη Λιβύη, καθώς κλιμακώνεται η κρίση των προσφύγων που δημιουργήθηκε με την επανάσταση κατά του Μουαμάρ Καντάφι. Η κατάσταση στα σύνορα ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία έχει αγγίξει το επίπεδο της "κρίσης" αφού από τις 20 Φεβρουαρίου έχουν περάσει 70.000 ως 75.000 άνθρωποι προσπαθώντας ξεφύγουν από την καταπίεση που ασκεί η Τρίπολη, ανακοίνωσε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Συγκρούσεις στο Ιράν

    Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στο κέντρο της Τεχεράνης και έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, γράφει η ιστοσελίδα Kaleme.

    Λίγο νωρίτερα το Ρόιτερς είχε μεταδώσει επικαλούμενο την ιστοσελίδα Sahamnews, ότι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της Τεχεράνης, ενόψει προγραμματισμένης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με αίτημα την άρση του κατ' οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί σε ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: