Περίεργα που τα φέρνει ο καιρός. Την ώρα που λήγει επισήμως η προθεσμία ανταλλαγής των εθνικών χαρτονομισμάτων με ευρώ, στη χώρα μας αναζωπυρώνεται –εάν είχε ποτέ κοπάσει– η συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή.
Οσοι πάντως επιλέγουν να μην ακούν τις κινδυνολογικές σειρήνες, έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν μια και καλή από τα παλιά τους χαρτονομίσματα. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 2-3 Απριλίου, λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace της Θεσσαλονίκης η 20ή Διεθνής Εκθεση Συλλεκτικών Ειδών «Card Collect & Syllectica 2011». Στο περιθώριο της έκθεσης, γερμανικός οίκος εμπορίας συλλεκτικών ειδών θα ανταλλάσσει τα παλιά μας ευρωπαϊκά εθνικά χαρτονομίσματα (και σε κάποιες περιπτώσεις κέρματα) με ευρώ. Η προθεσμία απόσυρσης των εθνικών χαρτονομισμάτων λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου 2012, οπότε τα περιθώρια στενεύουν για όσους δεν έχουν ψάξει ακόμα σε συρτάρια και ντουλάπες για ξεχασμένες δραχμές.
Η έκθεση πάντως αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων συλλεκτών νομισμάτων, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 10.000. Η νεότερη συλλεκτική τάση μάλιστα αφορά τη συλλογή ευρωνομισμάτων – είτε των απλών νομισμάτων που χρησιμοποιούμε στις καθημερινές συναλλαγές μας είτε των αναμνηστικών εκδόσεων σε ασήμι ή χρυσό, όπως το ελληνικό δίευρω του Ολυμπιακού Δισκοβόλου το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2004.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα τελευταία χρόνια η αγορά συλλεκτικών νομισμάτων έχει επιστρέψει στις λογικές τιμές (είχε προηγηθεί μια περίοδος εκτίναξης των τιμών λόγω της απρόσμενης εισόδου επενδυτών στον χώρο των συλλογών), με αποτέλεσμα σήμερα η αγορά σε συλλέξιμες κατηγορίες «πολύ ωραίων» και «εξαιρετικών» νομισμάτων, όπως είναι ο επίσημος διαχωρισμός, να συμφέρει τους συλλέκτες. Ενα ασημένιο τάλιρο του Οθωνα του 1833 για παράδειγμα, σε εξαιρετική κατάσταση, κοστίζει περί τα 350-400 ευρώ, μια ασημένια δραχμή Γεωργίου (του 1873) σχεδόν σε τέλεια κατάσταση κοστίζει 150 ευρώ, ενώ ένα χρυσό εικοσάρικο του Γεωργίου (του 1884) σε εξαιρετική ποιότητα δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ.
Ιδιαίτερο συλλεκτικό ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν τα νεότερα χαλκονικέλινα νομίσματα της Δημοκρατίας (1926-1930) και του Βασ. Παύλου (1954-1965), συνολικά 44 νομίσματα τα οποία σε ακυκλοφόρητη κατάσταση κοστίζουν γύρω στα 1.500-1.700 ευρώ. Το δικό της φανατικό κοινό όμως έχει και η συλλογή τηλεκαρτών – ιδίως των σπανιοτέρων, αλλά και εκείνων με τυπογραφικά ή ορθογραφικά λάθη...
Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου