Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Καταχρεωμένα κόμματα


ΠΙΣΤΑ αντίγραφα του προβληματικού κράτους, από το οποίο εξαρτάται κυρίως η επιβίωσή τους, είναι τα πολιτικά κόμματα, κυρίως τα δύο που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση.
Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία των ισολογισμών τους, είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες -παρ' όλ' αυτά δεν έχουν πρόβλημα να δανείζονται- και ο έλεγχός τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.
ΤΑ στοιχεία είναι πολύ αποκαλυπτικά. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. λειτουργούν επί πολλά χρόνια σαν χρεοκοπημένες εταιρείες, οι οποίες, όμως, δεν μπορούν να κηρύξουν πτώχευση, διότι αποτελούν συστατικό στοιχείο του πολιτεύματος. Τα τεράστια έξοδα λειτουργίας, για τα οποία δεν έχει γίνει ποτέ ουσιαστικός έλεγχος (αν γινόταν σίγουρα θα αποκαλυπτόταν ότι έχουν παραβιάσει το νόμο που τα ίδια έχουν ψηφίσει), τα έχουν υποχρεώσει να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό.
ΜΟΝΟ τα δύο μεγάλα κόμματα χρωστάνε περισσότερα από εκατό εκατομμύρια ευρώ το καθένα. Μάλιστα, για να τα πάρουν, έχουν βάλει εγγύηση την ετήσια επιχορήγηση που δικαιούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μικρότερα ποσά, αλλά όχι αμελητέα για το δικό τους μέγεθος, έχουν πάρει τα δύο κόμματα της Αριστεράς.
ΜΕ βάση τα οικονομικά τους στοιχεία, ο τραπεζικός δανεισμός για τα κόμματα έπρεπε να είναι πολύ δύσκολος, αν όχι αδύνατος. Διότι το ρίσκο να μην αποπληρωθούν αυτά τα δάνεια είναι μεγάλο. Γι' αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το μέγιστο μέρος των δανείων τους, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ., το έχουν πάρει από την κρατικών συμφερόντων Αγροτική Τράπεζα.
ΑΥΤΗ είναι η μία πτυχή του θέματος. Η άλλη έχει σχέση με τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται και στα οικονομικά των κομμάτων. Τυπικά ο νόμος υπάρχει από το 2002. Αλλά ουσιαστικός έλεγχος δεν έχει γίνει ποτέ. Αλλωστε, ο «έλεγχος» αυτός γίνεται από μια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία το πάνω χέρι έχουν... τα ίδια τα κόμματα! Τι θυμίζει αυτό; Τα της βουλευτικής ασυλίας, για την οποία αποφασίζουν οι βουλευτές. Και γι' αυτό η άρση της -ακόμη και αν το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο βουλευτής είναι παντελώς άσχετο με την άσκηση των καθηκόντων του- αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία.
Ο ΝΟΜΟΣ προβλέπει και κυρώσεις για τα κόμματα που θα πιαστούν να παρανομούν. Ασφαλώς το ενδεχόμενο αυτό εντάσσεται στη σφαίρα των ανεκδότων. Οταν δεν έχει γίνει ποτέ κάποιος ουσιαστικός έλεγχος ακόμη και καταγγελιών για εισροή μαύρου πολιτικού χρήματος στα κομματικά ταμεία, είναι ασφαλώς ουτοπία να περιμένει κανείς ότι θα γίνει για τον επίσημο ισολογισμό των κομμάτων.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έχει υποσχεθεί ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει. Και ο υπουργός Εσωτερικών ετοιμάζει το νέο νόμο. Αν είναι «μια από τα ίδια», η κατάσταση θα φτάσει στο μη περαιτέρω. Οπως έδειξε και αυτό το «ευρωβαρόμετρο», η αξιοπιστία των κομμάτων έχει πέσει κατακόρυφα. Θα την αφήσουν να πιάσει πάτο;
Πηγή: εφημ. "Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: