Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Απολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς


Την Τετάρτη 6/2/2019 πραγματοποιήθηκε Γενική Απολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου μας, στην Αίθουσα του Αρχίλοχου. Εξελέγη Προεδρείο της Συνέλευσης με Πρόεδρο τον κ. Σωτήρη Καστρουνή και Γραμματέα τον κ. Παναγιώτη Δημόπουλο.

Σε αυτήν, ο Πρόεδρος Πέτρος Αυλήτης, είπε:

"Αγαπητοί Συμπατριώτες.
Πέρασε 1,5 χρόνος από την εκλογή του παρόντος Προεδρείου του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας.
Ουσιαστικά ήταν ένα νέο ξεκίνημα, με νέες βάσεις και νέα αντίληψη για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων της Παροικίας μας.
Αυτός ακριβώς ο ενθουσιασμός μας, αντιμετωπίσθηκε με επιφυλάξεις. Παρ’ όλο που πάντα είμασταν μέσα σε Νόμιμα πλαίσια και τα αιτήματα μας ήταν μέσα στις αρμοδιότητες και δυνατότητες των υπευθύνων, πάρα πολλές φορές δεν δικαιωθήκαμε. Τις περισσότερες, αγνοηθήκαμε.

Αλλά ας κάνουμε έναν περιληπτικό απολογισμό των δράσεων μας, όσο γίνεται με χρονολογική σειρά:



Κατ’ αρχάς τα Οικονομικά. Από την προηγούμενη Διοίκηση, παραλάβαμε 1661€. Για πρώτη φορά, από την δημιουργία του Συλλόγου, εξασφαλίσαμε επιχορήγηση 1500 € από τον Δήμο. Τώρα μετά από 1,5 χρόνο, πολλές δωρεάν εκδηλώσεις και δράσεις, και χωρίς όλες τις συνδρομές του 2018, στο Ταμείο μας υπάρχουν 2100 €. Ανοίξαμε για πρώτη φορά λογαριασμό στην ALPHA BANK. Ενημερωτικά, τα έσοδα του Συλλόγου μας είναι οι συνδρομές των μελών μας, πιθανές επιχορηγήσεις από τον Δήμο Πάρου και οικονομική ενίσχυση από συμπατριώτες μας για συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Για αυτό, σας παρακαλούμε, μην αμελείτε τις συνδρομές σας.

Η πρώτη μας κίνηση σαν νέο Δ.Σ. ήταν η επαναγνωριμία με τους Παροικιώτες, στην πρώτη συγκέντρωση μας εκείνο το βροχερό πρωινό του Νοέμβρη του 2017 στο Πολυγωνικό. Εκεί πάρθηκαν οι αποφάσεις για ενέργειες για αλλαγή καταστατικού και προτάσεις για το κυκλοφοριακό.
Στην συνέχεια, κάναμε τις απαραίτητες αλλαγές στο καταστατικό μας, ώστε να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να συμμετέχουν στον Σύλλογο. Ακόμα και για αυτό το απλούστατο και επωφελές για μεγάλη μερίδα Παροικιωτών θέμα, συναντήσαμε αντιδράσεις και λοιδορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κάναμε Διοικητικά Συμβούλια σχεδόν κάθε μήνα, στην αρχή δε, μέχρι να εγκλιματισθούμε και δύο φορές τον μήνα.
Φτιάξαμε το σήμα μας, και φυσικά ενημερώσαμε την σφραγίδα μας.
Φτιάξαμε αυτοκόλλητα για την περισυλλογή περιττωμάτων ζώων συντροφιάς και για παράνομο παρκάρισμα.
Το Ιανουάριο, κάναμε γενική συνέλευση, για την επικύρωση αλλαγής καταστατικού και ολοκληρωμένη πρόταση επίλυσης του κυκλοφοριακού. Συναντηθήκαμε με τους συγκοινωνιολόγους κο Παρασκευόπουλο και κο Γκόλια. Παραστήκαμε με συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις για επίλυση του κυκλοφοριακού στην διαβούλευση και σε πρόσκληση του Δήμου. Δυστυχώς παρ’ όλες τις προσπάθειες και υποσχέσεις, η υπόθεση όπως όλοι γνωρίζετε, εξακολουθεί να καρκινοβατεί με ανάθεση για άλλη μια φορά μελέτης στο Πολυτεχνείο. Είχαμε αποσπάσει υπόσχεση από τον Πρόεδρο της Κοινότητος, τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου ενοικιάσεως αυτοκινήτων για κοινή συνάντηση τουλάχιστον για προσπάθεια από κοινού επίλυσης του προβλήματος με τα ενοικιαζόμενα. Δεν έγινε ποτέ.

Στη συνέχεια, στις 8 Φεβρουαρίου γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη, ανοίγοντας το μοναδικό πλέον για την Παροικία Κουτούκι του Θανάση, με μεγάλη επιτυχία. Το Κουτούκι, το τελευταίο στην Παροικία, ήταν κλειστό για περισσότερο από 20 χρόνια. Ελπίζουμε να το επαναλάβουμε τις επόμενες μέρες.

Συμμετέχουμε στον εορτασμό του Αγ. Κωνσταντίνου. Επίσης συμμετέχουμε, σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και την Ερανική Επιτροπή, στην αποκατάσταση 2 παρεκκλησιών στο Κάστρο. Αυτά είναι η Παναγία του Σταυρού, που είναι η αρχαιότερη εκκλησία της Παροικίας και η Αγία Άννα, που είναι σε επαφή με το Κάστρο. Στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης της προσπάθειας, κυκλοφόρησαν κουπόνια των 5€, και στις 3 Μαρτίου θα γίνει Συνεστίαση σε εστιατόριο στην Αλυκή. Παρακαλούμε την συμμετοχή σας.

Σε συνεργασία με την ΟΠΑΣ και το Σύλλογο Παρίων η Εκατονταπυλιανή, επαναφέραμε το θέμα του Αγροκηπίου Παροικίας και συμμετείχαμε στην παρουσίαση ολοκληρωμένης πρότασης στην Αθήνα. Παράλληλα, στα πλαίσια επαναγνωριμίας των Παριανών με το μοναδικό Αγροκήπιο μας, με την βοήθεια του Δήμου, του ακούραστου Γραμματέα μας Τάκη Δημόπουλου και πολλών χορηγών, οργανώθηκε ο χώρος και κάναμε μεγάλο γλέντι την Πρωτομαγιά εκεί, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Σκοπεύουμε να το κάνουμε θεσμό για την Παροικία και τους Παροικιώτες.

Στην συνέχεια, πετύχαμε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19/7/2018, να δημιουργηθούν επιτροπές εργασίας και γενικά, είμαστε σε καλό δρόμο. Και σε αυτό βέβαια, πολεμηθήκαμε.
Το καλοκαίρι, με ενέργειες του Αντιπροέδρου μας, κου Χάρη Γιουρτζίδη και συνδρομή Ιδιωτικών Φορέων, μαζέψαμε χρήματα για να πληρωθεί καθαρίστρια ώστε οι τουαλέτες του Αεροδρομίου να είναι καθαρές όλη την ημέρα.

Στις 11/8 ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθυντή της ΔΕΥΑΠ για ενημέρωση επί της κατάστασης. Δυστυχώς, λίγες μέρες αργότερα, συνέβη ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί με το σπάσιμο του κεντρικού αγωγού. Ευτυχώς η καλή οργάνωση της ΔΕΥΑΠ, μας προφύλαξε με ελάχιστες επιπτώσεις.

Ανακινήσαμε το θέμα των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων στην Παροικία και ξεκινήσαμε από συγκεκριμένο στο κέντρο της Αγοράς. Παρατημένο τελείως στην τύχη του, με πεσμένη στέγη και στατικά επικίνδυνο για δεκαετίες. Ακολουθήσαμε όλες τις Νόμιμες διαδικασίες με αιτήσεις σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον καθαρισμό του και ασφάλεια των γειτόνων. Παρ’ όλες τις αυτοψίες, πορίσματα, αιτήσεις στον Δήμο, και παρέλευση ημερομηνιών ανάληψης πρωτοβουλίας, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτε.

Τυπώσαμε και κρεμάσαμε πανό στην είσοδο του Λιμανιού, για την ανακήρυξη της Πάρου σαν Κορυφαίο νησί στην Ευρώπη για το 2018.

Επαναφέραμε το θέμα της αποκατάστασης του Φάρου του Αγίου Φωκά. Γνωρίζοντας τα προβλήματα του παρελθόντος, είμασταν επιφυλακτικοί ως προς το θέμα της δημοσιότητας πριν τα αρχικά ανιχνευτικά βήματα. Παρ’ όλο που η Υπηρεσία Φάρων μας αντιμετώπισε κατ' αρχάς θετικότατα, οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότεροι τρόπο, αντιμετωπίζοντας απίστευτα εμπόδια από συμπατριώτες μας, από τις πρώτες κινήσεις και σε όλη την διάρκεια της προσπάθειας μας. Οι ίδιοι που μας πολέμησαν στο Αγροκήπιο, για δικούς τους λόγους, μας άνοιξαν πάλι ολομέτωπο πόλεμο. Κατάφεραν να προξενήσουν μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστια ψυχική φθορά, αλλά επιμένουμε και είμαστε σε καλό δρόμο. Τις επόμενες μέρες, όταν φτιάξει ο καιρός και με την άδεια του Πολεμικού Ναυτικού, θα αποκαταστήσουμε ζημιές που έγιναν στα προστατευτικά πανέλα από τις πρόσφατες καταιγίδες.

Με τον Αρχίλοχο και τοπικό επιχειρηματία, έχουμε ξεκινήσει από τον Αύγουστο 2018 ενέργειες για το θέμα της φόρτωσης των αδρανών και την καταστροφή του βυθού στο Βίντζι. Προσλάβαμε δύτη και καταγράψαμε τον βυθό γύρω από το Βίντζι. Αυτή την στιγμή το θέμα είναι στον Εισαγγελέα Σύρου.
Επίσης με τον Αρχίλοχο συνεργαζόμαστε για το θέμα των Αρχαίων Λατομείων.

Ανακινήσαμε το θέμα του Λαογραφικού Μουσείου Παροικίας, η ιστορία του οποίου είναι αρκετά δυσάρεστα μπερδεμένη. (λεπτομέρειες) Εδώ να σημειώσουμε, ότι τυπικά Λαογραφικό Μουσείο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Δυστυχώς παρ’ όλο που συνεχίζουμε την συλλογή εκθεμάτων, αντιμετωπίζουμε την πλήρη αδιαφορία από τους αρμόδιους τόσο για τα προοδευτικά καταστρεφόμενα εκθέματα, όσο και για το ακατάλληλο κτίριο. Θεωρούμε ότι πρέπει να φτιαχτεί ένας νέος αυτοδύναμος και ανεξάρτητος Σύλλογος, με αποκλειστικό έργο το Λαογραφικό Μουσείο.

Διοργανώσαμε ημερίδα ενημέρωσης για την πυροπροστασία της Παροικίας, η οποία στέφθηκε από σχεδόν απόλυτη αποτυχία. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε κάνει αίτηση στον Διοικητή για σεμινάριο εκπαίδευσης δικτύου εθελοντών.

Συμμετέχουμε δυναμικά στην Επιτροπή Διαβούλευσης.
Παράλληλα με αυτά, παρ’ όλο που τυπικά δεν έχουμε λόγο, συμμετέχουμε ενεργά σε σχεδόν όλες τις συνεδριάσεις της Κοινότητας Παροικίας. Σε πολλές αποφάσεις, η παρουσία μας, έστω και μη αναφερόμενη στα πρακτικά, έφερε αποτελέσματα. Επίσης παραβρισκόμαστε όσο αυτό είναι δυνατόν και κάνουμε παρεμβάσεις σε θέματα της Παροικίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε παρεμφερή πλαίσια, έγιναν συστάσεις και δόθηκαν συμβουλές σε θέματα αισθητικής, σε παρεμβάσεις σε κτίρια μέσα στον Παραδοσιακό Οικισμό. Άλλοι ακολούθησαν τις προτάσεις μας και άλλοι όχι. Μερικοί μας κατηγόρησαν για ‘ρουφιανιές’ και άλλα ψυχοφθόρα. Εδώ να πω ότι από τον Σύλλογό μας, δεν έχει γίνει ούτε μία καταγγελία για τέτοια θέματα. Αλλά, έχουμε κατηγορηθεί για όλες τις καταγγελίες της Παροικίας. Και επιτέλους, πρέπει να καταλάβουμε ότι ακόμα και αν μερικοί έχουν αλλεργία στους Νόμους και Κανονισμούς, ο Παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΛΩΒΗΤΟΣ, ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ! Το οφείλουμε όχι μόνο στους εαυτούς μας, αλλά και στις επόμενες γενιές!

Και μερικά ευχάριστα:
Συμμετέχουμε στις κοινές εκδηλώσεις φορέων και Συλλόγων στην Παροικία, όπως οι Λευκές Νύχτες και αρκετά μέλη μας συμμετείχαν επικουρικά στο τριήμερο του Φεστιβάλ Πάρου.
Προγραμματίσαμε Πάρτι στην Αγία Άννα για το τέλος του Καλοκαιριού, που αναβλήθηκε λόγω καιρού, αλλά το αντικαταστήσαμε με πάρτι ανήμερα της Αγίας Άννας στις 9 του Δεκέμβρη, με μεγάλη επιτυχία.
Δημιουργήσαμε νέες εκδηλώσεις με γνώμονα τους κατοίκους της Παροικίας τον Χειμώνα, όπως η Τσικνοπέμπτη, το Γλέντι στον Ταξιάρχη παραμονές Χριστουγέννων και Ρεβεγιόν Παραμονής Πρωτοχρονιάς όπου και κόψαμε την πίτα μας. Αρχή μας είναι, ότι πρέπει να αναγνωρισθεί ότι η Παροικία τον Χειμώνα έχει πολλούς κατοίκους, οι οποίοι όμως παραμελούνται και ζουν σε ένα περιβάλλον που πρέπει αν όχι να αναβαθμιστεί, τουλάχιστον να είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση.

Τυπώσαμε για πρώτη φορά Ημερολόγιο του Συλλόγου μας, με παλιές φωτογραφίες της Παροικίας. Μπορείτε να το προμηθευτείτε στην είσοδο και να μας ενισχύσετε.

Το Καλοκαίρι 2019, θα συμμετέχουμε επικουρικά στον Υπερμαραθώνιο Πάρου.

Τελειώνοντας, να ευχαριστήσουμε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους που μας αγκάλιασαν και υποστήριξαν, είτε με υλική βοήθεια, είτε με εθελοντική αφιλοκερδή εργασία είτε ακόμη και με ηθική συμπαράσταση.
Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω εγώ προσωπικά, τα μέλη του Δ.Σ. μας:
Τον Αντιπρόεδρό μας Χάρη Γιουρτζίδη, που πάντα βρίσκει λύση σε κάθε κατάσταση.
Τον ακούραστο, ευαίσθητο και πολυγραφότατο Γραμματέα μας, Τάκη Δημόπουλο, που είναι παντού φροντίζοντας την πολύπαθη χλωρίδα του Νησιού μας.
Την Αναπληρώτρια Γραμματέα, Αρχοντική Αλεξανδροπούλου, που χωρίς αυτήν, δεν θα είχαμε ούτε Σύλλογο ούτε αντικείμενα για την Συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου σήμερα.
Τον Ταμία μας, Τοπογράφο Βαγγέλη Πέντζα, που η εργασία του και οι γνώσεις του μας βοήθησαν αφάνταστα σε δύσκολες καταστάσεις.
Τα μέλη μας, Τάσο Τριαντάφυλλο και Γιώργο Μαλατέστα, που η υποστήριξή τους σε θέματα της ειδικότητας τους είναι ανεκτίμητη.
Και φυσικά, τους εθελοντές μας, που πάντα μας βγάζουν ασπροπρόσωπους

Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κάνει πολλές ενέργειες, καθώς ελάχιστες έχουν ολοκληρωθεί. Αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι προοδευτικά, η εμπιστοσύνη των Παροικιωτών προς τον Σύλλογο μας αυξάνει, οι καλές προθέσεις γίνονται εμφανείς και σιγά σιγά ελπίζουμε η αυξανόμενη συμμετοχή των κατοίκων στα κοινά να φέρει καρπούς στην ταλαιπωρημένη πόλη μας, γιατί το αξίζει."

Στη συνέχεια, πολλά μέλη έκαναν ερωτήσεις και ζητήθηκαν λεπτομέρειες πάνω στα θέματα, που απαντήθηκαν όλα, Έγιναν τοποθετήσεις, προτάσεις και συστάσεις για τις μελλοντικές δράσεις του Συλλόγου. Όλα καταγράφτηκαν σε πρακτικά, που θα μελετηθούν και θα αξιοποιηθούν.
Μερικά που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα:
Με αφορμή το πρόβλημα του λαογραφικού, συζητήθηκε το θέμα νέων εν δυνάμει χώρων πολιτισμού και τεχνών, όπως η κατοικία Περαντινού στην Αγία Άννα, τα Παλαιά Σφαγεία και το εργοστάσιο Ηλεκτρικής.
Για άλλη μια φορά συζητήθηκε το θέμα αγκάθι της Παροικίας και ιδιαίτερα του Κάστρου, η υπογειοποίηση των κολονών της ΔΕΗ.
Η επαναφορά των κτιρίων Οικονομίδη (νυν Βιβλιοθήκη) και Δημητρακόπουλου (νυν Κτίριο Τεχνών) στους ρόλους για τους οποίους αποκτήθηκαν και σχεδιάστηκαν αρχικά.
Τα αρχαία Λατομεία. Ο Πρόεδρος του Αρχιλόχου, μας έκανε μια σύντομη ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης.
Το χρόνιο θέμα του Ιστορικού Αρχείου Πάρου
Το Δ.Σ. ευχαριστεί όλους όλους παρευρέθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: