Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Κέντρο Κοινότητας και στο Δήμο Πάρου. Οι υπηρεσίες που προσφέρει.


Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, συζητήθηκε, πριν από την ημερήσια διάταξη, η δομή του Κέντρου Κοινότητας, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με το ποσόν των 112.320  €.
Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί αρκετοί δήμοι του Ν .Αιγαίου μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Πάρου.
Η συζήτηση κράτησε περίπου 2 ώρες και εστιάστηκε κυρίως στην εξεύρεση  του χώρου που θα στεγάσει τη νέα για το Δήμο δραστηριότητα.
Τελικά αποφασίστηκε η προσωρινή  στέγαση του Κέντρου Κοινότητας στο κτήριο που στεγάζει τα ΑΜΕΑΙ στη Νάουσα.
Το πρόγραμμα καλύπτει το χρονικό διάστημα από 30.12.2016 έως 29.12.2019  και προβλέπει για τη λειτουργία του την πρόσληψη κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου.

Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής, τα «Κέντρα Κοινότητας» παρέχουν υπηρεσίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι υπηρεσίες:

 Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α.

Παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες.

Ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε συνέργεια με τα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιούνται (εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μαθησιακή υποστήριξη, παροχή γευμάτων, υποστήριξη σχολικού περιβάλλοντος κ.α.)

 Προγράμματα για συνδρομή στη δημιουργία ευκαιριών για νέους, π.χ. επαγγελματικός προσανατολισμός για εφήβους, βελτίωση δεξιοτήτων, πολιτισμικές δραστηριότητες, προγράμματα νεανικής συμμετοχής και στήριξης, σε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού και άλλες υπηρεσίες και δομές.

Διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο όπως: οργάνωση ομάδων γειτονιάς για την ανάληψη κοινοτικών πρωτοβουλιών και την ενεργοποίηση των πολιτών, διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προληπτικής ιατρικής και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης, δικτύωση με φορείς της τοπικής 23 κοινωνίας (σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς κλπ) για μεικτές πρωτοβουλίες δράσεων για την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής, κ.α.

 Μεικτές δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη, ειδικότερα (αλλά όχι αποκλειστικά) για μαθητές ΑμεΑ, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Ρομά και Δικαιούχους Διεθνούς Προστασίας

 Παροχή ενημερωτικής συνδρομής για θέματα νομικού χαρακτήρα σε σχέση με τις παρεχόμενες δυνατότητες, όργανα, διαδικασίες κ.λπ.  Συγκέντρωση και διανομή βασικών αγαθών


Ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού που είτε θα συνδράμει το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας κατά περίπτωση, πάντοτε υπό την εποπτεία του και με βάση τις οδηγίες και κατευθύνσεις του, είτε θα συμβάλλει στις δράσεις των υπολοίπων δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, υπό τις οδηγίες και τον έλεγχο του τακτικού προσωπικού των δομών αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: