Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Πυρ σε Ραγκούση από όλες τις παραTAXIs

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ • ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Με την κατάθεση νομοσχεδίου περί τα τέλη Αυγούστου, που κατά τη δήλωση του ίδιου του υπουργού Μεταφορών «θα θέτει κανόνες στο ήδη ανοιγμένο επάγγελμα των ταξιτζήδων», φιλοδοξεί ο Γ. Ραγκούσης να βάλει τέλος στην υφιστάμενη διαμάχη με τη συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη.

Με χαμόγελα μπήκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γ. Ραγκούσης. Του βγήκαν ξινά...

Με χαμόγελα μπήκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γ. Ραγκούσης.
Του βγήκαν ξινά...

Ωστόσο, το κυβερνητικό στέλεχος, όπως άλλωστε διεφάνη κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά και τους βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής που, συμπεριλαμβανομένων και του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν λύση εδώ και τώρα.

Πριν ακόμη πάρει το λόγο ο κ. Ραγκούσης, η Βάσω Παπανδρέου άνοιξε τον κύκλο των επιθέσεων εις βάρος του, καταλογίζοντάς του επί της ουσίας ότι είναι ο ίδιος υπεύθυνος για «τη χαοτική κατάσταση και την ταλαιπωρία τουριστών και Ελλήνων πολιτών». Σε αυστηρούς τόνους η πρόεδρος της Επιτροπής και μη δεχόμενη διακοπές από τον κ. Ραγκούση, τον συμβούλεψε να κλείσει σύντομα το θέμα «που μας δυσφημίζει σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη το αντίθετο», ενώ ζήτησε την κατάθεση χρονοδιαγράμματος αλλά και τις προτάσεις του.

Η επιμονή όμως του τελευταίου να μη διαφωτίσει περαιτέρω τα μέλη της Επιτροπής για τους σχεδιασμούς του, παρά τη μακροσκελή του τοποθέτηση, προκάλεσε νέα σφοδρότερη αντίδραση της Βάσως Παπανδρέου.

Συνοπτικά ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και βάσει αυτού δεν επιτρέπεται να κάνει πίσω, ενώ μιλώντας για τα πληθυσμιακά κριτήρια που ζητούν οι αυτοκινητιστές εξήγησε πως εκείνοι που εμμένουν δεν θέλουν να δοθούν νέες άδειες.

Τέλος, παρέπεμψε χρονικά για τη συνολική ρύθμιση στα τέλη του μήνα προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

«Μας λέτε ότι το υπουργείο δεν έχει θέσεις. Είναι δυνατόν εν μέσω τουριστικής περιόδου να υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση; Ειλικρινά εκπλήσσομαι», δήλωσε φανερά εκνευρισμένη η κ. Παπανδρέου. Η ίδια υποστήριξε ότι υπήρχε χρόνος να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα που θα έλυνε το θέμα.

Θέση που αμφισβήτησε πλήρως ο υπουργός αντιτείνοντας ότι η έκδοση των Π.Δ. αφορούσαν μόνο τα επαγγέλματα που εξαιρούνταν από τις προβλέψεις του νόμου.

«Εμείς ψηφίσαμε το νόμο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαβεβαιώσεις. Τα Π.Δ. ήταν για να μπαίνουν κανόνες στο άνοιγμα των επαγγελμάτων», επανήλθε η Βάσω Παπανδρέου, για να τη διακόψει με τη σειρά του ο υπουργός που με δηκτικό τρόπο παρατήρησε: «Εγώ αυτά περί προϋποθέσεων και διαβεβαιώσεων δεν τα καταλαβαίνω. Εγώ διαβάζω το νόμο. Ψυχραιμία κυρία Παπανδρέου».

Οι εξηγήσεις του δεν έκαμψαν τις ενστάσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η Τόνια Αντωνίου, η οποία στον πρόσφατο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ είχε σφοδρή σύγκρουση με τον υπουργό, απαίτησε χθες δέσμευσή του για να αποκλιμακωθεί η ένταση, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την κυβέρνηση ασυνεπή. Ο Δ. Κουσελάς και ο Κ. Γείτονας κάλεσαν τον κ. Ραγκούση να αποσαφηνίσει αν ισχύει ως βάση συζήτησης το Π.Δ. Ρέππα, ο Φρ. Παρασύρης μίλησε για αόριστους κανόνες και ο Χρ. Μαγκούφης είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει ενιαία στάση.

Επικριτικοί ήταν και οι ομιλητές της αντιπολίτευσης. Ο Κ. Τζαβάρας (Ν.Δ.). αναρωτήθηκε με ποιο δικαίωμα ο υπουργός αναίρεσε την προηγούμενη κυβερνητική απόφαση που συνέκλινε στο Π.Δ. του προκατόχου του Δ. Ρέππα, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε τον υπουργό «θεσμικό ταραξία».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) τόνισε πως «τα ανοίγματα των επαγγελμάτων οδηγούν σε καταστάσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα».

Καυστικός ήταν και ο Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ), που κάλεσε τον υπουργό να εξηγήσει ποιους κανόνες θα θέσει, διαφορετικά, όπως είπε, δεν έχει κανένα νόημα αυτή η συζήτηση.
Τέλος και ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) στο ίδιο ύφος ζήτησε εξηγήσεις μιλώντας ταυτόχρονα για υπουργούς-φεουδάρχες.

Το πρωί, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο Απ. Κακλαμάνης, αν και δεν τον κατονόμασε, εστράφη κατά του υπουργού Μεταφορών και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είπε: «Θα πρέπει να αποφασίσετε εκεί στο υπουργικό συμβούλιο αν ο καθένας σας είναι αυτοκέφαλος ή από απειρία μπορεί να πυροδοτεί τέτοιες καταστάσεις. Οπως και να έχει, μεταφέρετε στον πρωθυπουργό ότι ουδείς αναντικατάσταστος, διότι τα γεγονότα και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν φοβάμαι ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οταν ο δρόμος είναι σπαρμένος με γυαλιά και περπατάς με γυμνό πόδι, αυτό σημαίνει αίμα».

Παρά πάντως το τεταμένο κλίμα η κυβέρνηση δείχνει, τουλάχιστον προς ώρας, να στηρίζει τον κ. Ραγκούση. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι οποιαδήποτε υποχώρηση αυτή τη στιγμή θα έχει αποτέλεσμα να υπάρξουν ανάλογες διεκδικήσεις από έτερες επαγγελματικές τάξεις.

Οι ίδιοι καλούσαν εκ νέου σε διάλογο τους ταξιτζήδες και βεβαίως ζητούσαν τη διακοπή των κινητοποιήσεων που, όπως έλεγαν, βάζουν σε κίνδυνο τον τουρισμό και την κοινωνική ειρήνη. *

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: