Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

            


Η γέφυρα του Γοργοπόταμου μετά την ανατίναξη

        Την Κυριακή 23-11-14 θα εορταστεί η Επέτειος  της Εθνικής Αντίστασης, για να αποδοθεί ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωϊκά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λάου μας στα μαύρα χρόνια της Κατοχής.
      Η αντίσταση του Ελληνικού Λαού της περιόδου 1941-44 εναντίον του ναζιστικού Άξονα αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας. Υπήρξε η φυσική συνέχεια της παλλαϊκής συστράτευσης που ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου, συνεχίστηκε στη μάχη της Κρήτης, χαλυβδώθηκε με την άρνηση συνεργασίας με τους κατακτητές (πράγμα διόλου αυτονόητο σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες) και κορυφώθηκε με την έξοδο των πρώτων αντάρτικων ομάδων «στο βουνό».  Ήταν οι ίδιοι μαχητές των Αλβανικών βουνών που, μετά τη συνθηκολόγηση, τους δόθηκε το δικαίωμα να επιστρέψουν στις πόλεις και τα χωριά τους.
Ξεπρόβαλε τόσο μεγάλη η αναγκαιότητα της αντιφασιστικής νίκης ώστε η Αντίσταση συγκέντρωσε τις πιο πλατιές κοινωνικές δυνάμεις. Έφερε μαζί πανεπιστημιακούς καθηγητές και αγράμματους αγρότες, διανοούμενους και πατριώτες αξιωματικούς, εργοδότες και εργάτες, δασκάλους και μαθητές.  Όλο το λαό, πλην θλιβερών εξαιρέσεων.
Όλοι αυτοί συγκρότησαν το δεύτερο μεγαλύτερο αντιστασιακό κίνημα – μετά το Γιουγκοσλαβικό – στην Ευρώπη, που συγκέντρωσε υπό τα όπλα 65.000 άνδρες (ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ), ενώ μαζί με τους εφεδρικούς των πόλεων ξεπερνούσαν τις 100.000. Ένα αντάρτικο αντιστασιακό κίνημα που έδωσε μάχες και μάχες με τους κατακτητές. Κορυφαίο γεγονός, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου (τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοεμβρίου 1942) με τη συνδυασμένη δράση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα. 
                                                                                                         Ο  ΕΠΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΥ


           
                                                                                                              ΚΩΝ/ΝΟΣ Ν. ΜΠΙΖΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: