Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΟΠΥΛΙΑΝΗΣ




Πενιχρός σε προβολή από τα μέσα ενημέρωσης ο φετινός εορτασμός της Εκατονταπυλιανής.

Αν εξαιρέσουμε το αξιόλογο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε ανήμερα από το κανάλι της Βουλής τα άλλα μέσα σιώπησαν.

Πενιχρή ήταν και η παρουσία πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων.

Ο υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και ο Μητροπολίτης Πειραιώς τη Μητρόπολή του.

Ο Επίσκοπος Επιδαύρου που παρέστη φέρει απλά τον τίτλο. Στερείται μητροπόλεως.
Το Πολεμικό μας Ναυτικό προσόρμησε ένα μικρό πλοίο, έστειλε τη φιλαρμονική του και το καθιερωμένο άγημα.

Η συμμετοχή του Δήμου ήταν η συνήθης (βεγγαλικά, παραπλέοντα πλοιάρια, χοροί από το χορευτικό της Νάουσας). Το επιπλέον ήταν η συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό, που δημιούργησε το αδιαχώρητο κάτω από το λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Το Εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του φετινού εορτασμού ήταν το πλήθος του κόσμου που εισέρρευσε την παραμονή και ανήμερα της γιορτής στο ναό της Εκατονταπυλιανής  και η υποδειγματική οργάνωση στη διακίνηση του κόσμου από τη Διοικούσα Επιτροπή του Προσκυνήματος που συνεργάστηκε άριστα  με τα όργανα της τάξης του Α.Τ. Πάρου και του Λιμεναρχείου.
Αυτή η προσέλευση είχε να συμβεί πέραν της δεκαετίας.

Εκτίμηση: 

Η Εκατονταπυλιανή διατηρεί την ακτινοβολία της ως Πανελλήνιο Προσκύνημα . Το απέδειξε η μεγάλη προσέλευση του κόσμου.

Προτάσεις:

Το 2015 πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προβολή. Υπάρχουν παριανοί και φίλοι της Πάρου που μπορούν να βοηθήσουν , αρκεί να τους το ζητηθεί εγκαίρως.

Να επιδιωχθεί η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος στο παρελθόν είχε δώσει σχετική υπόσχεση, ότι θα επισκεφθεί την Εκατονταπυλιανή.

Να πραγματοποιηθεί η ημερίδα για τον αείμνηστο Αναστάσιο Ορλάνδο, που όπως έχουμε πληροφορηθεί έχει αποφασισθεί από το Ι.Π. εδώ και καιρό, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Η Εκατονταπυλιανή που έχει συνδέσει το όνομά της με την Αγία Σοφία και τους πρώτους βυζαντινούς αυτοκράτορες πρέπει να αναδειχθεί σε διορθόδοξο κέντρο και αυτό μπορεί να γίνει, αν το αποφασίσουν η εκκλησιαστική  και πολιτική ηγεσία του τόπου μας .


Φίλος του blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια: