Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

2021: test αντοχής για την ελληνική κοινωνία

 




Πολλά και καθόλου επαινετικά αυτά που κατά καιρούς ακούγονται για την ελληνική κοινωνία.

Ανώριμη πολιτικά, όταν δεν ψηφίζει κατά πως θέλουμε, σπαταλάει το μέλλον της νέας γενιάς για να περνούν καλά οι τωρινοί, προτάσσει το ατομικό εγώ σε βάρος του συλλογικού, αρνείται να σχεδιάσει και να δώσει προοπτική σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον, αρνείται να συνεργαστεί με την πολιτεία την οποία αντιμετωπίζει εχθρικά, είναι ευάλωτη σε ξένες επιρροές, έχει απολέσει την πολιτισμική της ταυτότητα, είναι ρατσιστική και πολλά άλλα.

Φυσικά η ελληνική κοινωνία έχει τα τρωτά της. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι κοινωνία αγγέλων. Όμως την αδικεί η υπερβολή των πιο πάνω χαρακτηρισμών, που θα έπρεπε να αποδοθούν στους πολιτικούς, που διαχρονικά κυβέρνησαν τη χώρα.

Ο διχασμός, η μικρασιατική καταστροφή, ο δοσιλογισμός της κατοχής, ο εμφύλιος, η Μακρόνησος, το μετεμφυλιακό κράτος, η δικτατορία των συνταγματαρχών, η κυπριακή τραγωδία, τα οικονομικά σκάνδαλα, τα καταστροφικά μνημόνια και τώρα η αλλοπρόσαλλη διαχείριση της κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός είναι έργα των πολιτικών. Όλα τα προαναφερθέντα τα άντεξε η ελληνική κοινωνία με μεγάλο βέβαια κόστος, αλλά με την ευρηματικότητα που μας χαρακτηρίζει, αμυνόμενοι, κρατηθήκαμε όρθιοι.

Και τώρα, ως κοινωνία, παρά τις ευχές για έναν καλύτερο χρόνο, που περίσσεψαν και φέτος, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύο πολύ σοβαρές προκλήσεις: την οικονομική καταιγίδα που έρχεται και θα πλήξει τα ασθενέστερα στρώματα και την ελληνοτουρκική κρίση, που με ή χωρίς θερμό επεισόδιο, θα φέρει σε δοκιμασία το πολιτικό μας σύστημα, που άφησε να διογκωθούν οι εκκρεμότητες που έχουμε με τους επιθετικούς μας γείτονες.

Θα δοκιμαστούν και πάλι οι αντοχές μας, η συνοχή μας, η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις διαχρονικές μας αξίες και ο πατριωτισμός μας στην υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας.

Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνία θα περάσει το test αντοχής και θα σταθεί και πάλι όρθια.

Το ερώτημα είναι εάν αυτό θα συμβεί με μικρές και όχι μεγάλες απώλειες με αποκλειστική ευθύνη και πάλι των πολιτικών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: