Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Απόφαση κάθαρσης για τη Δημοκρατία



Με μία ιστορική απόφαση, δεύτερη σε πολιτική σημασία για τη δημοκρατία από τη Μεταπολίτευση ώς σήμερα έπειτα από εκείνη για τους πρωταίτιους της δικτατορίας, η Δικαιοσύνη χθες επιφύλαξε βαριά ποινική καταδίκη για τους πολιτικούς εκπροσώπους της Χ.Α. και για τις εγκληματικές δράσεις της, δίδοντας πολιτικά χαριστική βολή στο ναζιστικό μόρφωμα που αναπτύχθηκε και έδρασε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε χθες για την ενοχή των κατηγορουμένων, έπειτα από διαδικασία πεντέμισι χρόνων, κατέληξε σε βαριά καταδίκη όλων των πολιτικών στελεχών της Χ.Α., που κηρύχθηκαν ένοχοι ως εγκληματική οργάνωση. Και οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος, το οποίο πλέον έχει πολιτικά εξανεμιστεί, κρίθηκε ότι αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση με χαρακτηριστικά ναζιστικού τύπου.

Όμως, η σημασία της απόφασης του δικαστηρίου δεν περιορίστηκε μόνον στην απόδοση κατηγορίας για εγκληματική οργάνωση σε όλα τα δικαζόμενα πολιτικά στελέχη.

Το σημαντικότερο της απόφασης είναι ότι κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι μετέχοντες στον σκληρό πολιτικό πυρήνα του κόμματος της Χρυσής Αυγής, γεγονός που σημαίνει, ότι οι επτά που κηρύχθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) κινδυνεύουν να πάνε –όλοι ή κάποιοι από αυτούς– φυλακή.

Το γεγονός ότι το δικαστήριο κατέληξε σε καταδίκη ενοχής για εγκληματική οργάνωση για τα πολιτικά στελέχη της Χ.Α., έχει τεράστια πολιτική, κοινωνική και ποινική σημασία, καθώς πλέον αναγνωρίστηκε με δικαστική απόφαση ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός φορέας είχε πολιτικό σχέδιο και πολιτική οργάνωση για τις εγκληματικές πράξεις που είχαν διαπράξει στελέχη και μέλη του.

Επίσης, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, εκτός από τα πολιτικά στελέχη, κρίθηκαν και άλλα στελέχη ή μέλη της Χ.Α. που μετείχαν σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο συνολικός τους αριθμός μαζί με τους πολιτικούς ανέρχεται σε πενήντα.

Η ποινική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο ποινικός νόμος για εκείνους που διευθύνουν εγκληματική οργάνωση, όπως εν προκειμένω για τους επτά, είναι ποινές κάθειρξης ώς 15 χρόνια και ως εκ τούτου οι πιθανότητες κάποιοι από αυτούς να οδηγηθούν στη φυλακή είναι μεγάλες.

Εκτός όμως από τη σημαντική από πολιτικής και ποινικής πλευράς κατηγορία για εγκληματική οργάνωση, την οποία το δικαστήριο απέδωσε σε πολιτικά και μη στελέχη της Χ.Α., οι δικαστές υπήρξαν καταδικαστικοί και για τα εγκλήματα της Χ.Α. που περιγράφονται στο βαρύτατο κατηγορητήριο.


Τόσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όσο και για τις υπόλοιπες εγκληματικές πράξεις στελεχών και μελών της Χ.Α. το δικαστήριο ομόφωνα καταδίκασε τους περισσότερους από τους κατηγορουμένους, επιβεβαιώνοντας έτσι την ορθότητα του κατηγορητηρίου αλλά και τη θεμελίωση της ποινικής δίωξης για την οποία τόσος λόγος είχε γίνει στο παρελθόν.

Πηγή: Εφημ. "Καθημερινή"


Δεν υπάρχουν σχόλια: