Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Ερώτηση και από το ΚΚΕ στη Βουλή για την ανέλκυση του ΣΑΜΙΝΑ





Ερώτηση για την ανέλκυση του ναυαγίου του «ΣΑΜΙΝΑ» από τα θαλάσσια ύδατα της Πάρου κατέθεσαν προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Το τραγικό ναυάγιο του Ε/Γ - Ο/Γ  ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, που έγινε στις 26/9/2000 ανοικτά του λιμανιού της Πάρου, είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 80 επιβάτες και ναυτεργάτες μέλη του πληρώματος. Είκοσι χρόνια μετά, το κουφάρι του σαπιοκάραβου συνεχίζει να βρίσκεται στο βυθό του κόλπου και να ρυπαίνει με πετρελαιοειδή το θαλάσσιο περιβάλλον, τις ακτές της Παροικιάς και της ευρύτερης περιοχής.

Το δόγμα των έως τώρα κυβερνήσεων, ότι "το συμφέρον του τόπου είναι να ξεχάσουμε το ναυάγιο", μπορεί να βρίσκει σύμφωνους τους εφοπλιστές, ωστόσο βρίσκει δικαιολογημένα αντίθετους τους κατοίκους της Πάρου εφόσον το νησί υφίσταται σοβαρές επιπτώσεις.



Οι φορείς της Πάρου απαιτούν από το 2000 την άμεση ανέλκυση του Ε/Γ - Ο/Γ ΕΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ από  το βυθό του κόλπου της Παροικιάς, ενώ όλες οι σχετικές εκτιμήσεις και γνωμοδοτήσεις αρμόδιων φορέων επιμένουν ότι "η μη ανέλκυσή του σηματοδοτεί τεράστια οικολογική καταστροφή, σε παράβαση ακόμα και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ορίζει πως η αποκατάσταση περιβαλλοντικής διατάραξης ή βλάβης είναι άμεση, πλήρης και περιλαμβάνει τόσο την όσο δυνατόν ταχύτερη επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση όσο και την πρόληψη περαιτέρω ζημιάς στο μέλλον".

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για αυτήν την κατάσταση είναι μεγάλες. Μάλιστα με ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας ακυρώθηκε ο διαγωνισμός ανέλκυσης του Ε/Γ - Ο/Γ ΕΠΡΕΣ  ΣΑΜΙΝΑ  που ήταν προγραμματισμένος για τις 27/1/2020.

Οι μαζικοί φορείς της Πάρου "κρούουν τον κώδωνα" του κινδύνου μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο η παρέλευση της 20ετίας από το ναυάγιο με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει και σε άρση της νομικής υποχρέωσης της ιδιοκτήτριας εταιρείας  του πλοίου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιούργησε.

Διαχρονικά αποδεικνύεται ότι η πολιτική των Κυβερνήσεων, που έχει ως βασικό κριτήριο τη διασφάλιση των συμφερόντων και των κερδών των εφοπλιστών, έχει δραματικές συνέπειες στη ζωή και την υγεία επιβατών και των ναυτεργατών, καθώς και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται η κυβερνητική υποκρισία σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

1. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες που σκοπεύουν να κάνουν για τη διαπιστωμένη θαλάσσια ρύπανση της παράκτιας περιοχής της Πάρου που θέτει σε κίνδυνο την υγεία κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

2. Πότε θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να πραγματοποιηθεί η ανέλκυση του Ε/Γ - Ο/Γ  ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ.

3. Πώς θα διασφαλίσουν πως ο καταλογισμός της ευθύνης και του κόστους για την ανέλκυση, την επανόρθωση και τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της ρύπανσης θα βαρύνουν την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τους ιδιοκτήτες της, ειδικά σε περίπτωση που η 20ετία από το ναυάγιο έχει σχετικές νομικές συνέπειες».


Δεν υπάρχουν σχόλια: