Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Παρέμβαση των συλλόγων Γυναικών της Πάρου και της Αντιπάρου για τη δημόσια Υγεία των νησιών μας προς όλες τις πολιτικές και δημόσιες αρχές.



Αξιότιμοι Κύριοι,

Οι Σύλλογοι Γυναικών Πάρου - Αντιπάρου (Μάρπησσας, Νάουσας, Αρηίς και Αντιπάρου), θέλουμε να μεταφέρουμε την αγωνία μας στους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο μοναδικός Δημόσιος Φορέας Ιατρικής Περίθαλψης των νησιών μας, το Κέντρο Υγείας, συγχρόνως να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το μέλλον του και να ζητήσουμε την αποτελεσματική παρέμβασή σας στους αρμόδιους φορείς.

Υπερηφανευόμαστε και δικαίως βέβαια για τις πρωτιές στον τουρισμό, αλλά οι υποδομές στο θέμα της δημόσιας υγείας, από όπου εξυπηρετούνται οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες των δυο νησιών είναι κάτω του μετρίου. Είναι δίκαιο να επισημάνουμε ότι οι ιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό του ΕΚΑΒ και η ΕΟΔ η οποία υποστηρίζει το ΕΚΑΒ με δικούς της πόρους, πραγματικά υπερβαίνουν εαυτούς προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υγείας.


Σε αυτήν την Πρωτοβάθμια Βαθμίδα Υγείας του Νησιού εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας μικροβιολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων ,με αποτέλεσμα οι ασθενείς να προωθούνται προς τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.

Όλοι μας ανελλιπώς καταβάλλουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές αλλά το κράτος δεν ανταποκρίνεται στην κάλυψη βασικών αναγκών στον τομέα της υγείας, δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι των δυο Νησιών την ευχέρεια να καλύπτουν οικονομικά τις εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλη την περίοδο των εορτών του 2019 τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ήταν όλα κλειστά σε συνδυασμό δε με τις αδυναμίες του Κέντρου Υγείας οι κάτοικοι ήμασταν στο έλεος του θεού κυριολεκτικά ακάλυπτοι και γεμάτοι ανασφάλεια και άγχος.

Επίσης να αναφέρουμε ότι διάφοροι φορείς και ιδιώτες αθόρυβα ενισχύουν οικονομικά το Κέντρο Υγείας καλύπτοντας κυρίως τα αναλώσιμα όπου παρατηρείται μεγάλη έλλειψη.

Στα νησιά Πάρου και Αντιπάρου διαμένουν 10 νεφροπαθείς οι οποίοι κάθε δεύτερη ημέρα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο του γειτονικού νησιού της Νάξου ,αντιμετωπίζοντας τα απαγορευτικά  καθώς και την αύξηση των εξόδων τους όταν χρειαστεί να παραμείνουν στο νησί της Νάξου για διαμονή και διατροφή. Την περίοδο των τελευταίων πολυήμερων  απαγορευτικών, χρειάστηκε να πραγματοποιήσει πτήση για μεταφορά νεφροπαθών super puma της πολεμικής αεροπορίας.

Ο Σύλλογος φίλων του Κ.Υ. Πάρου πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί γιατί ειδικά με τις σημερινές συνθήκες έχει μεγάλο και αναγκαίο έργο να επιτελέσει.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω εκτεθέντων αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις του Συλλόγου της Αντιπάρου παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες ώστε να επιλυθούν τα παρακάτω θέματα και να καταστεί απρόσκοπτη και διαρκής η λειτουργία του Κ.Υ Πάρου - Αντιπάρου.

1. Άμεση τοποθέτηση Διοικούσας Επιτροπής και Πρόεδρου στο Κ.Υ. ήδη παρήλθαν πολλοί μήνες από την παραίτηση του Κυρίου Λάβδα και δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη νέος Πρόεδρος.

2. Άμεση κάλυψη όλων των ειδικοτήτων του (Γυναικολόγου, μικροβιολόγου κ.α.), ώστε να πάψει το Κ.Υ. να είναι υποστελεχωμένο

3. Την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ

4. Τη δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι νεφροπαθείς συμπολίτες μας αλλά και προκειμένου να επαναπατριστούν όσοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στα αστικά κέντρα για την εξυπηρέτηση τους.

5. Την μετατροπή  του πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αντιπάρου σε Αυτόνομη Υγειονομική Μονάδα με ειδικότητες γενικής ιατρικής, παθολογίας, παιδιάτρου και νοσηλευτριών. Τη δημιουργία βάσης ΕΚΑΒ στην Αντίπαρο με δυο οδηγούς και ασθενοφόρου.

Οι αγροτικοί γιατροί της Αντιπάρου να μην εφημερεύουν στην Πάρο και μένουν ακάλυπτοι οι κάτοικοι της Αντιπάρου τις ώρες εφημερίας τους στο Κ.Υ.

Οι κάτοικοι των νησιών μας με την παραμονή τους στα νησιά και ιδιαιτέρως τους χειμερινούς μήνες στην κυριολεξία «φυλάσσουν Θερμοπύλες”. Οι δύσκολες χειμερινές καιρικές συνθήκες, η έλλειψη παροχής ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας στο τόπο τους, τους κάνει να νιώθουν και είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Επίσης οι επισκέπτες μας του καλοκαιριού οι οποίοι ενισχύουν τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία δικαιούνται να νιώθουν ασφαλείς στον τόπο που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους. Κατόπιν όλων αυτών που περιγράφονται ανωτέρω παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως κατεπείγουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: