Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Αύριο στον Ι.Ν. της Εκατονταπυλιανής το ετήσιο μνημόσυνο του Παναγιώτη Πατέλλη.



Πέρασε χρόνος από την εκδημία μιας σημαντικής προσωπικότητας της Πάρου, του θερμού πατριώτη και σπουδαίου δάσκαλου και συγγραφέα Παναγιώτη Πατέλλη.

Όμως για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά, το διάβασμα, το γράψιμο και την έρευνα, παραμένει και θα παραμείνει ζωντανός για  μας συντροφεύει  με τα βιβλία που μας άφησε παρακαταθήκη και στα οποία συχνά προστρέχουμε για να αντλήσουμε πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία του τόπου μας που εκείνος με πολύ κόπο συνέλεξε και κατέγραψε.

Ας γνωρίζουν οι νεότεροι, ότι ο Παναγιώτης Πατέλλης υπηρέτησε το λειτούργημα του δασκάλου επί 35 συναπτά έτη, γαλουχώντας γενιές παριανών, προσφέροντας γνώσεις, αλλά πρωτίστως διαπλάθοντας χαρακτήρες με ελληνοχριστιανικό ήθος και ότι με την  ενασχόλησή του με τα κοινά της Πάρου από διάφορες θέσεις, συνέβαλε, όσο λίγοι, στην πνευματική καλλιέργεια όλων μας.

Ο Παναγιώτης Πατέλλης βοήθησε αρχαιολόγους, ως άμισθος επιμελητής, όταν οι αρχαιότητες της Πάρου φυλάσσονταν τη δεκαετία του ΄50 στα κελιά της Εκατονταπυλιανής, υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου των Παρίων και της τουριστικής επιτροπής τη δεκαετία του ΄60, οργάνωσε τον προσκοπισμό της Πάρου και την ίδια περίοδο έδινε διαλέξεις μιλώντας μας για τον Παλαμά, τον Άγγελο Σικελιανό και τον Καβάφη και ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας ειρήνευε πολυτάραχες συνεδριάσεις και έγραφε ο ίδιος τα πρακτικά τους, διατυπωμένα κατά τρόπο υποδειγματικό, καθώς υπήρξε άριστος χειριστής του γραπτού λόγου.

Όμως αυτό που σημάδεψε τον μετέπειτα βίο του ήταν η προσφορά του στο Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής.

Συνέβαλε στην ίδρυσή του και ως γραμματέας του, στην οργάνωση του, όταν ο μακαριστός Μητροπολίτης μας Αμβρόσιος τον κάλεσε σε βοήθεια, την οποία ανιδιοτελώς και με μοναδική συνέπεια πρόσφερε.

Το Πανελλήνιο Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής και με τη δική του συνδρομή, το 1994, πήρε την ιστορική απόφαση να εκτεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας σε παμμακεδονικό προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, όταν η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονία μας βρίσκονταν τότε στην επικαιρότητα.

Κατά τη δική του εννεαετή θητεία οργανώθηκε ο γιορτασμός των 17 αιώνων της Εκατονταπυλιανής με τη συμμετοχή της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και του επιστημονικού κόσμου που πλαισίωσε δύο επιστημονικά συνέδρια που φώτισαν άγνωστες πτυχές του ιστορικού μνημείου της Εκατονταπυλιανής στη μακραίωνη διαδρομή του.

Αυτό όμως που μας άφησε και θα αποτελεί πολυχρόνιο μνημόσυνο του ονόματός του και της προσφοράς του, είναι το συγγραφικό του έργο.

Αύριο ένα χρόνο  από την εκδημία του, στον Ιερό Ναό της Εκατονταπυλιανής συγγενείς και φίλοι θα παραστούμε στο ετήσιο μνημόσυνο τιμώντας την προσωπικότητα και το σπουδαίο έργο του εκλιπόντος συμπατριώτη μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: