Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Βελέντζειο και Δήμος: Μια σχέση που έχει διαταραχθεί εδώ και κάποια χρόνια.



Ο Αείμνηστος Φραγκίσκος Βελέντζας  για να καταστήσει το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του, βιώσιμο και με κύρος, είχε φροντίσει να το προικίσει με αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία και να το θωρακίσει με ένα συμβούλιο στο οποίο να προΐσταται  δικαστικός λειτουργός και να συμμετέχουν σ΄αυτό εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εκπαιδευτικών.

Το Βελέντζειο Ίδρυμα από της ιδρύσεώς του(1963) μέχρι το 2003 λειτούργησε χωρίς εσωτερικά προβλήματα και με ευεργετικά αποτελέσματα για την Πάρο. Θυμίζουμε ότι με δικά του χρήματα χτίστηκε το Κέντρο Υγείας της Πάρου και με δικές του οικονομικές ενισχύσεις καλύφτηκαν λειτουργικές ανάγκες της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτά για όσο διάστημα προΐστατο δικαστικός λειτουργός.

Μετά την απόφαση των δικαστών να μην συμμετέχουν σε ιδρύματα, λόγω φόρτου εργασίας, απόφαση που υιοθέτησε και η τότε κυβέρνηση, νέα πρόεδρος στη θέση της ειρηνοδίκου Πάρου ανέλαβε η δικηγόρος κ. Νάνσυ Κεσκινίδου, η οποία συνέχισε να ενισχύει το Κέντρο Υγείας και η οποία προχώρησε με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ.και του Δήμου σε μια απόφαση μεγάλου ρίσκου, αγοράζοντας ένα υγειονομικό αεροπλάνο για την εξυπηρέτηση των έκτακτων ιατρικών περιστατικών των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου.

Το αεροπλάνο λειτούργησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια διέκοψε τη λειτουργία του, επειδή προέκυψαν διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και  η μη ένταξη του στη δύναμη του ΕΚΑΒ.

Το γεγονός, ότι το αεροπλάνο παραμένει ακινητοποιημένο μέχρι σήμερα αποτελεί, σημείο τριβής και αντιπαράθεσης ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού μέχρι τις μέρες μας.

Πέραν όμως από την αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος, οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε, ότι η πρόεδρος σε καταστάσεις δύσκολες για το Ίδρυμα, που είχαν σχέση με το πολυώροφο κτίριο της Αθήνας, το οποίο  αποτελεί και τη βασική πηγή εσόδων του Ιδρύματος, διαχειρίστηκε με αποτελεσματικό νομικό τρόπο τα προβλήματα που είχαν προκύψει και το ακίνητο συνεχίζει να αποδίδει και πάλι στο Ίδρυμα σημαντικά έσοδα.

Ο εκάστοτε πρόεδρος της κοινότητας Πάρου αρχικά και αργότερα ο κάθε φορά δήμαρχος Πάρου συμμετείχε ανελλιπώς στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαμόρφωση των αποφάσεών του.

 Μόνη εξαίρεση αποτελεί ο σημερινός Δήμαρχος, ο οποίος απουσιάζει συστηματικά από τις συνεδριάσεις του Ιδρύματος.

Γι΄αυτό και όταν του ζητήθηκε, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ενημερώσει το σώμα για την τύχη του αεροπλάνου δήλωσε άγνοια. Δικαιολόγησε τη μη συμμετοχή του, στο ότι συμμετέχει με τη θεσμική ιδιότητα του δημάρχου, άρα δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία του.

Βέβαια με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να αρνηθούν τη συμμετοχή τους  στις συνεδριάσεις και τα  άλλα μέλη του Δ.Σ. που συμμετέχουν λόγω της θεσμικής τους ιδιότητας καθιστώντας το ίδρυμα ανενεργό, γεγονός που θα αποτελούσε μέγιστη προσβολή και για την μνήμη του  ιδρυτή Φραγκίσκου Βελέντζα.

Και τώρα στο δια ταύτα.

Επειδή το υγειονομικό αεροπλάνο αποτελεί μια πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες του χθες ή και του σήμερα, πρέπει να βρεθεί λύση.  

Το θέμα είναι απαραίτητο να έλθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να διαμορφωθεί ρεαλιστική πρόταση, την οποία θα εισηγηθεί ο Δήμαρχος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βελεντζείου.

Επίσης θα πρέπει να γίνει γνωστός ο προγραμματισμός του Βελεντζείου για το έτος 2020, δεδομένου ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν τη ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας και το σοβαρό πρόβλημα με τους νεφροπαθείς της Πάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: