Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Η Δημόσια Υγεία στην Πάρο: προβλήματα και προβληματισμοί.



 Έργο και υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να επιλύει προβλήματα και ιδιαίτερα αυτά που συνιστούν την καθημερινότητα του πολίτη και έργο της Αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική ή και να αντιπροτείνει λύσεις εκεί που εκτιμά ότι οι δικές της προτάσεις είναι καλύτερες. Αυτή είναι η βασική αρχή λειτουργίας των αιρετών οργάνων του δήμου.

Υπάρχουν όμως προβλήματα που υπερβαίνουν και τις δύο πλευρές, επειδή  ανάγονται στη σφαίρα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είναι η δημόσια υγεία στα νησιά μας που αποτελεί μέρος γενικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Δήμος παραμένει θεατής της όποιας ενδεχόμενης κυβερνητικής αδιαφορίας, όταν  πρόκειται για την προστασία της υγείας μας. Παρεμβαίνει, κινητοποιεί το λαό, τους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα που δεν διαθέτουν εκπροσώπους τους στην Βουλή από το νομό μας.

Αλλά  πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, προηγείται η συζήτηση και η συμφωνία όλων ή των περισσότερων τοπικών συλλογικοτήτων για το τι ακριβώς επιδιώκουμε.

Και αυτή η συζήτηση λαμβάνει χώρα στο ανώτατο θεσμικό όργανο του νησιού μας, που είναι  το Δημοτικό Συμβούλιο, για να απαντηθούν ερωτήματα κομβικού χαρακτήρα και καθοριστικά  για το μέλλον της δημόσιας υγείας στον τόπο μας.

Ένα από αυτά είναι, αν η Πάρος χρειάζεται νοσοκομείο ή ένα καλά οργανωμένο Κέντρο Υγείας.

Επί υπουργίας Αβραμόπουλου είχε επιλεγεί η λύση της δημιουργίας νοσοκομείου.  Είχαν εκπονηθεί μελέτες από φορέα του Υπουργείου Υγείας και είχε αναζητηθεί η έκταση, για την  κατασκευή του, σε οικόπεδο της  Ι. Μονής Λογγοβάρδας.

Λόγοι που δεν είναι του παρόντος  αυτήν την προσπάθεια την ακύρωσαν και έκτοτε βρισκόμαστε σε μία από τα ίδια.

Όμως χωρίς να απορρίπτουμε τη λύση του νοσοκομείου, θα πρέπει να εξετάσουμε και την πρόταση ενός καλά οργανωμένου Κέντρου Υγείας.

Και αφού καταλήξουμε σε μια πρόταση επιστημονικά τεκμηριωμένη, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη θα πρέπει να οργανώσουμε τις κινήσεις μας και να αναζητήσουμε τρόπους  που θα πείσουν την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ώστε αυτή να υιοθετηθεί και να υλοποιηθεί.

Αυτά, εάν δημοτική αρχή και δημοτική αντιπολίτευση ενδιαφερθούν, στριφώσουν τα μανίκια και αναλάβουν δράση.

Στο μεταξύ πρέπει να δούμε, τι θα γίνει με την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας.

Υπάρχουν κενά σε ιατρικό προσωπικό με ευθύνες των κυβερνώντων, προηγούμενων και τωρινών, παρουσιάζουν βλάβες ιατρικά μηχανήματα με χρονοβόρες τις διαδικασίες επισκευής των και το κτίριο έχει ανάγκη γερής επισκευής.

Και βέβαια απουσιάζει η τριμελής και άμισθη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου, αφού δεν υπάρχει πρόεδρος και όλο το βάρος της λειτουργίας του Κ.Υ. έχει πέσει στις πλάτες του Επιστημονικού Διευθυντή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: