Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Μερικά για το Πάρκο Νάουσας


Του Χρίστου Γεωργούση

(Η επανάληψη είναι για όσους ξεχνούν η δεν θέλουν να μετρούν σωστά ή έχουν άλλους λόγους ή άλλους τρόπους να προσεγγίζουν την πραγματικότητα. 

Αυτονόητο είναι ότι αν χρειαστεί θα δώσουμε μάχη για τη διατήρηση του Πάρκου. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να απομονώσουμε εκείνους που τολμούν να προπαγανδίζουν μπροστά μας ιδέες εχθρικές για το μέλλον του νησιού. Στο σημείο αυτό θα επιμείνω ότι χαλαρώσαμε τόσο με τις εσωτερικές έριδες ή την ξενιασιά του βολέματος ώστε δώσαμε θάρρος σε κακούς ή μέτριους ανθρώπους να βγαίνουν μπροστά και να μας φοβερίζουν!)

α) Tο υπαίθριο θέατρο «Αρχίλοχος» 700 θέσεων φιλοξενεί το ετήσιο «Φεστιβάλ στο Πάρκο» και παραχωρείται σε συλλόγους και στον Δήμο για δικές τους εκδηλώσεις.

β) Στο θερινό σινεμά «Σινέ Έναστρον» 100 θέσεων προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο ποιοτικές ταινίες,.

γ) Στην μόνιμη Έκθεση « Η Πάρος μέσα από την ρωσική Χαρτογραφία 1770-1775» στα κελιά του Αϊ Γιάννη, αναδεικνύεται μια άγνωστη πτυχή της τοπικής ιστορίας στα Ορλωφικά.

Αυτό το σημαντικό έργο υλοποιήθηκε χωρίς καμία επιδότηση από τον Δήμο ή το δημόσιο και από τα μεγάλα χορηγικά ιδρύματα της χώρας Μποδοσάκη, Νιάρχου, Λεβέντη και επιχειρήσεις όπως η Blue Star.

δ) Προστατεύτηκε η χερσόνησος του Αϊ Γιάννη Δέτη, που είχε αποψιλωθεί από δεκαετίες εντατικής βόσκησης. Έχουμε θεαματική αναγέννηση της φύσης της χερσονήσου, μέσα από ένα πολυετές πρόγραμμα ετησίων φυτεύσεων με εθελοντές και μαθητές και μαθήτριες και με αντιδιαβρωτικά έργα που έχει αναλάβει το Σωματείο «Φίλοι του Πάρκου» αλλά και με θεσμοθέτηση της απαγόρευσης βόσκησης, κυνηγιού, τροχοφόρων.

ε) Ένα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών 7 χιλιομέτρων, το μοναδικό στην Πάρο με σήμανση και χάρτη, έχει καταστήσει την πανέμορφη χερσόνησο του Άϊ Γιάννη Δέτη, προορισμό φυσιολατρίας και περιήγησης στην παριανή φύση, όλες τις εποχές του χρόνου, για σχολεία, οικογένειες, παρέες, ομάδες περιπατητών και επισκεπτών.


στ) Πολλές από τις δράσεις απευθύνονται στα παιδιά της Πάρου στα οποία άλλωστε ανήκει σήμερα αλλά και πρέπει να διαφυλαχτεί για αύριο, η χερσόνησος του Αϊ Γιάννη Δέτη. Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες κάθε χρόνο περιηγούνται στη χερσόνησο, συμμετέχουν σε φυτεύσεις, μαθαίνουν βιωματικά την παριανή χλωρίδα, γνωρίζουν στην έκθεση των Ρώσικων χαρτών και την ελάχιστα γνωστή συμμετοχή της Πάρου στα Ορλωφικά, εκπαιδεύονται στην ιστιοπλοΐα και στην κολύμβηση με τον Ναυτικό Όμιλο Ναϊάς, απολαμβάνουν κάθε εβδομάδα μια παιδική ταινία με ελεύθερη είσοδο, το χειμώνα στον αναμορφωμένο και εξοπλισμένο από το Πάρκο, πολυχώρο του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας , το καλοκαίρι στο Σινέ Έναστρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: