Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και η Πάρος


Η Πάρο, ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός με τον κόσμο της εργασίας να είναι απασχολημένος και να αγωνίζεται για τον άρτο τον επιούσιο, ελάχιστα ενδιαφέρθηκε για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την κυβερνητική αλλαγή που συντελέστηκε.

Με εξαίρεση τους ελάχιστους κομματικούς κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογείς της Πάρου  πήγαν απλά και ψήφισαν.

Το μόνο παρατράγουδο, που υπήρξε και εξέθεσε την δημοτική αρχή, ήταν η διευκόλυνση που παρείχε στον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος πραγματοποίησε την προεκλογική του συγκέντρωση στην πλατεία Μαντώς Μαυρογένους με καθίσματα και μικροφωνική εγκατάσταση του Δήμου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Κατά τα άλλα αυτό που χαρακτήρισε τις εκλογές ήταν ο εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων της Ν.Δ. στη μάχη του σταυρού, που όπως μας μεταφέρθηκε ήταν αρκετά έντονος.

Αναλύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πάρο, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η Ν.Δ. αύξησε σημαντικά το ποσοστό της, αφού το 31,76% των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 έφτασε στο 42,40% επιτυγχάνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έλαβε το κόμμα, ξεπερνώντας το πανελλαδικό ποσοστό του 39,85% κατά 2,5 μονάδες.

Το αποτέλεσμα της Πάρου πιστώνεται και στην πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, η οποία κράτησε ζωντανή την οργάνωση καθ΄όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας  από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ.

Ενδεικτικά θυμίζουμε την επιτυχημένη εκδήλωση με την οποία τιμήθηκαν οι αδελφοί Δημήτρης και Στρατής Αλιπράντης για την προσφορά τους στο νησί, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας από όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και τη συχνή παρουσία στην Πάρο επώνυμων στελεχών του κόμματος με ευρεία αναγνωρισιμότητα.

Ας εξετάσουμε τώρα και την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ.
 Πριν από την κρίση, στις εκλογές του 2009, στην Πάρο  συγκέντρωσε το 5,28% του εκλογικού σώματος. Μετά όμως την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, η πορεία του ήταν εντυπωσιακά ανοδική,  όπως συνέβη άλλωστε και σε όλη την επικράτεια. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 το ποσοστό του εκτινάχτηκε στο 19,10%, στις εκλογές του Ιουνίου του ίδιου χρόνου έφτασε στο 28,74%, και τον Ιανουάριο του 2015 πήρε το μεγαλύτερό του ποσοστό 33,53%.

Παρά τη διάσπαση που ακολούθησε, μετά την υπογραφή του3ου μνημονίου, που στέρησε την τοπική του οργάνωση από αξιόλογο αριθμό μελών, τα οποία αποτελούσαν και το πιο δραστήριο τμήμα της οργάνωσης, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η εκλογική του δύναμη μειώθηκε μόνο 2 ποσοστιαίες μονάδες, λαμβάνοντας το 31,52% του εκλογικού σώματος της Πάρου.  Η περαιτέρω μείωση του ποσοστού του στις πρόσφατες εκλογές  κατά 4 περίπου ποσοστιαίες μονάδες (έλαβε το 27,10% του εκλογικού σώματος), κατά τη δική μας άποψη έχει σχέση με την τοπική του οργάνωση που υπολειτουργούσε, την έλλειψη δημόσιων κομματικών εκδηλώσεων με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών που θα ανέλυαν στην τοπική κοινωνία το κυβερνητικό έργο, αλλά και με την περιορισμένη  παρουσία των βουλευτών του κόμματος στο νησί, που ερμηνεύτηκε και ως αδιαφορία για ζητήματα που αφορούσαν την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Θυμίζουμε ότι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να φτιάξει δικό του συνδυασμό και υποχρεώθηκε να στηρίξει τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Όμως το ποσοστό του 27,10%, που αντιστοιχεί σε περίπου σε 2.000 ψηφοφόρους στο νησί, του παρέχει τη δυνατότητα ανασυγκρότησης με την εγγραφή νέων μελών στην τοπικής του οργάνωσης που θα την απαλλάξει από την παραγοντίστικη νοοτροπία και την εσωστρέφεια και θα την καταστήσει αξιόμαχη στα πλαίσια  της γενικότερης προσπάθειας  αναδιοργάνωσης ή επανίδρυσης του κόμματος.

Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αύξησε το ποσοστό του στο νησί κατά 1,73 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, δεν μπόρεσε όμως να φτάσει το πανελλαδικό ποσοστό του 8,10%, που και αυτό επίσης είναι ένα χαμηλό ποσοστό και μέρος του οποίου ενδεχομένως στο μέλλον να απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής χωρίς οργάνωση στην Πάρο, με κινητοποίηση ελάχιστων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν ουσιαστικά απόν από τον προεκλογικό αγώνα.

Το ΚΚΕ παρέμεινε σταθερό στα χαμηλά του ποσοστά. Από τις εκλογές του 2009 έως τις πρόσφατες εκλογές, επί 6 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις παρέμεινε καθηλωμένο σε τοπικό επίπεδο κατά μέσο όρο στο 4,5%.

Η μικρή οργάνωση που διαθέτει στο νησί όμως ήταν πάντοτε παρούσα στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πάρο, όπως αυτή για την δημόσια υγεία ή τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες.  

Και βέβαια η συμβολή του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη δημιουργία ψηφοδελτίου που στέγασε το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της Πάρου, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, όπως και τα λάθη προεκλογικής τακτικής, που του στέρησαν την δημαρχία για ελάχιστες ψήφους.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί το υψηλό ποσοστό που έλαβε το  ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που με το 6,28% που έλαβε, έφτασε πολύ κοντά στο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ (6,40%) στο νησί μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα περιληπτικά εκτέθηκαν, προκύπτουν τα ακόλουθα:

  •  Η Νέα Δημοκρατία, ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο νησί με αυτοδυναμία στο Δήμο, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη για την πορεία της Πάρου και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων υποδομής που αντιμετωπίζει το νησί.

  •  Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πολιτική δύναμη, οφείλει ως αξιωματική αντιπολίτευση να κινηθεί με επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις και με τεκμηριωμένη κριτική προς την ίδια κατεύθυνση.

  • Το ΚΚΕ και ως κόμμα, αλλά κυρίως ως Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου με τον μεγάλο αριθμό συμβούλων που διαθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον έλεγχο της Δημοτικής Κοινότητας Παροικιάς εκτιμούμε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού γίγνεσθαι στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρκεί να βρεθεί η κοινή συνισταμένη μεταξύ των συμβούλων, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.


Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να έχει ενδιαφέρον, αφού το τοπικό πολιτικό περιβάλλον υπέστη σημαντικές αλλαγές, το εύρος και το βάθος των οποίων θα φανεί προϊόντος του χρόνου και με σημείο αναφοράς κυρίως το Δήμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: