Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΕΚΛΟΓΕΣ και Paros out...


Γράφει η Κατερίνα Πατέλη

Πως γίνεται να "Επιμένουμε στην πράξη" να μιλάμε για "Λαϊκή Συσπείρωση" και η Πάρος να τρέχει άουτ!

Εννοώ σε ξένα χωράφια, εκεί που θα ψάχνουμε τη μπάλα προσεχώς.

Εντυπωσιακή και αποκαλυπτική, η ομιλία του κ. Κωβαίου στο "Μινώα". Κενό πουθενά!
Είπε και μία φράση που "υπερκάλυψε κάθε πράξη" - και δεν περίμενα ποτέ ότι θα πει:
"Θα αποτρέψουμε ακόμα και τον ΚΟΡΕΣΜΟ της Πάρου, αν χρειαστεί"...
Αυτό ακριβώς που με βασανίζει στις τωρινές Δημοτικές Εκλογές!
Το άουτ της Πάρου σε ξέφραγο αμπέλι...

ΠΩΣ - με ποιό τρόπο- θα το αναστρέψει αυτό, ο αγαπητός Μάρκος;

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΝ έστειλε ήδη "ΣΗΜΑ" Τουρισμού για τέσσερα νέα νησιά: Κουφονήσια(!) - Πάρο -Νάξο - Αντίπαρο! ( Να γιατί η Αντίπαρος έγινε δήμος που απορούσατε! Στην πενταετία τα Κουφονήσια θα είναι Επικράτεια).


Δεν το αποφάσισαν ούτε η Κυβέρνηση, ούτε οι δήμαρχοι, ούτε εμείς οι κάτοικοι. Και ΓΙΑΤΙ άλλωστε;

"Άλλοι " πλέον αποφασίζουν για την μοίρα των νησιών μας που σημαίνει:
ΔΕΝ ανήκουν πια στους ντόπιους, δεν τα ορίζουμε οι ίδιοι. Ανήκουν στους ξένους ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ που σχεδόν τα "αγόρασαν" επενδύοντας σε αεροδρόμια, λιμάνια, εκτάσεις γης, παραλίες, πεντάστερα ξενοδοχεία και σπίτια. Ανήκουν σε ΞΈΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ με ανεμογεννήτριες κλπ. και βεβαίως στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΝΩΣΗ που χρηματοδοτεί συνεχώς νέα "προγράμματα ".

Δεν ανήκουν καν στο "ξεχαρβαλωμένο κράτος" μας- όπως το ονομάζει το Parosin - οικτίροντας μάλιστα όσους περιμένουν προκοπή από αυτό.

Με λίγα λόγια, ανήκουν: Στους ξένους ΕΞΟΓΟΡΑΣΑΝΤΕΣ και όχι στους ΕΞΑΓΟΡΑΣΘΕΝΤΕΣ. "Η Δημοκρατία κατελύθη υπό του πρώτου δωροδοκήσαντος" λέει ο Πλούταρχος. Από εκεί αρχίζει το πρώτο "ξεχαρβάλωμα". Η δε Αγγλική παροιμία λέει:
"Who has the gold, makes the rules" - (όποιος έχει το χρυσάφι, φτιάχνει τους κανόνες).

Και όταν ο κορεσμός απλωθεί "κατά το δοκούν " της παγκοσμιότητας (βλ. Μύκονος-Σαντορίνη) τα εγκαταλείπουν στην τύχη τους για ΝΗΣΙΑ "πιο καθαρά " - όπως λέμε " καθαρά χέρια". Τα πρότερα αφήνονται να "βουλιάζουν " στους θορύβους, στην πολυκοσμία τους, στα νέα ήθη τους και παντός είδους "εμπόρια" να ανθούν εκεί. Διότι ΑΥΤΑ δεν αναστέλλονται, ΔΕΝ ανατρέπονται, ΔΕΝ σταματούν. Ζουν για πάντα μαζί μας.

Γι αυτό ρωτώ τον Δήμαρχο Κωβαίο-εκείνος "τίνι τρόπω" θα αποτρέψει "τη φορά των πραγμάτων" αν ...χρειαστεί;
Π.χ. το βράδυ της Μ. Παρασκευής στον Πρόδρομο, ο συνωστισμός ήταν εξωφρενικός! Το ίδιο η Ανάσταση στην Εκατονταπυλιανή αλλά και στη Νάουσα όπως έμαθα. Τι θα γίνει αν του χρόνου καταφθάσουν πενταπλάσιοι τουρίστες λόγω διεθνούς "σήματος"; Και τι θα γίνει το Δεκαπενταύγουστο; Τι θα κάνουν οι δήμαρχοι Πάρου - Αντιπάρου; Ή θα μετοικήσουμε εμείς για να έρθουν εκείνοι;

Η Πάρος έχει μία ορισμένη "κλίμακα" μέτρου κι αρμονίας, έχει ποιητικό τοπίο. Αν παραβιαστεί αυτό όλα τινάζονται στον αέρα! Χάνεται η "ειδυλλιακή" συμμετρία και ηρεμία της. Γίνεται το νησί της "διπλανής πόρτας"...

Και τότε "κάποιοι" πάλι θα αποφασίσουν για την νέα πενταετία! Π.χ. για Μήλο-Νίσυρο-Ικαρία-Φολέγανδρο!...Δόξα τω θεώ, έχουμε μπόλικα παρθένα νησιά για Κροίσους.

Το 2023 - τέλος της τετραετίας- θα είναι πολύ αργά!...Το τρένο θα έχει φύγει στις ίδιες ράγες, η μπάλα σε άλλων χωράφια και η Πάρος θα ταξιδεύει χωρίς ΕΜΑΣ...Κι εμείς με την ανάμνησή της!
Δεν είμαι κατά της "ανάπτυξης" ή των μεγάλων έργων. Τα έλεγα πρόσφατα στον φίλο κ. Βαζαίο, για περισσότερα έργα έστω της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ αλλά όχι το 2050!

Κάτι πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ. Να αλλάξουν ή οι "ράγες" ή ο "συρμός" του αναπαυτικού, αδηφάγου Τουρισμού.

Πρέπει να δούμε πιο μακριά και προσεκτικά σε αυτές τις εκλογές, ανάμεσα σε δύο δρόμους. Πως ακριβώς θέλουμε αύριο το νησί μας;

"Η Πάρος ανήκει στους Παριανούς"! θα έλεγε αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και μάλλον θα ξήλωνε τις ράγες! Για χάραξη νέου δρόμου: ΜΕΣΗ, ΕΥΡΕΙΑ ΟΔΟ για την ΠΑΡΟ της καρδιάς μας - όχι του πλήθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: