Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Κώστας Ραγκούσης: "Στις τοπικές εκλογές ξεχνάμε τα κόμματα και ψηφίζουμε τους πιο ικανούς"


Ωραία Πάρος: Κύριε Ραγκούση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι για σας κάτι άγνωστο. Την έχετε υπηρετήσει στο παρελθόν στην Αγκαιριά και μάλιστα με επιτυχία, όταν, πριν την κατάργηση των κοινοτήτων υπήρξατε κοινοτικός σύμβουλος με κοινοτάρχη τον Γιώργο Λουκή του Σταύρου. Μιλήστε μας λίγο για εκείνη τη θητεία σας.

Απάντηση: έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Είναι οι συγχωριανοί, εκείνοι, που κρίνουν, αν ήταν επιτυχής ή όχι εκείνη η τετραετία. Εκτός από κοινοτικός σύμβουλος, ήμουν και εκπρόσωπος της Αγκαιριάς στο τότε Νησιωτικό Συμβούλιο, με σημαντικότερη στιγμή την συνένωση όλων των κοινοτήτων του νησιού σε ένα δήμο.

Δύο σημαντικά πράγματα που με αφορούν και θυμάμαι από εκείνη την τετραετία είναι τα εξής:
1. Όλες οι αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου, πλην μίας ή δύο, είχαν την αποδοχή και την υπερψήφιση όλων των εκλεγμένων συμβούλων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

2.Την τετραετία εκείνη έχασα πολλές "καλημέρες" στο δρόμο, με κόστος στην προσωπική μου ζωή. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι πρέπει να έγινε έργο στο χωριό, θετικό ή αρνητικό ,είπαμε, μας κρίνουν άλλοι.

Ωραία Πάρος: Πέρασαν από τότε 25 χρόνια. Πρέπει να ήταν ισχυρό το κίνητρο για να ασχοληθείτε πάλι με τα κοινά και να συμπαραταχθείτε με τον Κώστα Ροκονίδα. Είναι έτσι ή κάνουμε λάθος;

Απάντηση: Ομολογώ ότι με τη συμμετοχή μου από νεαρή ηλικία στα κοινά, συγκεκριμένα στο Δ.Σ. του Συλλόγου Αγκαιριανών της Αθήνας, στο ΔΣ του Αθλητικού Συλλόγου Αγκαιριάς, στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πάρου, έξι χρόνια ως Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Ταχυδρομικών Υπαλλήλων του νομού Κυκλάδων, είχα αποφασίσει ότι έκανα το χρέος μου προς την κοινωνία και είναι καιρός να απολαύσω τα χρόνια της συνταξιοδότησης όχι από τον καναπέ, αλλά ως απλός ενεργός πολίτης.

Δεν θα το πιστέψετε ότι εκτός από την παλιά φιλία και εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπο του Κώστα Ροκονίδα και την παρότρυνση των παιδιών μου, αυτό που μου έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση να πάρω αυτή την απόφαση, είναι γιατί απεχθάνομαι την φθηνή πολιτική αντιπαράθεση σε μια εκλογική διαδικασία, που αφορά όχι βουλευτικές εκλογές, αλλά το νησί μας.

Είδα την καμπάνια που έγινε με την αφίσα του Ροκονίδα, που πήρε ο αέρας και τα ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο δεν σχολιάστηκε από κανέναν, το θέμα με τα φορτία των μπάζων από τους καθαρισμούς και τις ανακαινίσεις, που κοσμούσαν όλα σχεδόν τα σημεία συγκέντρωσης απορριμμάτων τις ημέρες του Πάσχα σε όλο το νησί, προς θέαση ντόπιων και επισκεπτών. Μας ενόχλησε η αφίσα του κομμουνιστή! Άσε που σε κάποιες περιπτώσεις τα μπάζα είχαν και "ονοματεπώνυμο".

Ο Κώστας Ροκονίδας ,τον οποίο γνωρίζω από τα μαθητικά μου χρόνια στην Αθήνα, είναι άνθρωπος ηθικός, ακέραιος, ικανός και πάνω απ΄ όλα συμπολίτης μας ολόκληρες δεκαετίες. Του εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας ως δάσκαλό τους. 

Παραδεχόμαστε ότι είναι ο καταλληλότερος για δήμαρχος του νησιού, αλλά για κάποιους συμπολίτες μας κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Δεν κρύβεται και δεν δέχεται να το παίξει ανεξάρτητος, ούτε να καταπατήσει τις αρχές που υπηρετεί μια ζωή, για την καρέκλα του δημάρχου. Κι εμείς αντί να τον πολεμήσουμε με επιχειρήματα γυρίζουμε στην εποχή του διχασμού. 

Θυμάστε τις αφίσες των εκλογών του 1981; Εκείνο το τεράστιο χέρι που έπαιρνε τα σπίτια, τις αγελάδες, τα τρακτέρ; Εκεί γυρίσαμε, γιατί εμείς οι Έλληνες έχουμε κοντή μνήμη.
Απεχθάνομαι τις ταμπέλες και μάλιστα τις κατά περίπτωση, όπως και τη θέση "ή μαζί μας ή απέναντί μας". Έτσι αποφάσισα να συμπαραταχθώ με έναν άνθρωπο, που με τη στάση του όλα αυτά τα χρόνια, έχει αποδείξει σε όλους, ότι δεν κυνηγάει τις ψήφους και δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, γιατί η συμμετοχή του στις εκλογές είναι πολιτική θέση και όχι κοινωνική καταξίωση.

Ωραία Πάρος : Το νησί μας το γνωρίζετε πολύ καλά και λόγω της υπαλληλικής σας ιδιότητας στα ΕΛΤΑ. Έχετε έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο. Τι σχολιάζουν περισσότερο οι δημότες της Πάρου;

Απάντηση: Κοντεύω δύο χρόνια που έχω φύγει από το Ταχυδρομείο, μετά από 33 χρόνια δουλειάς. Τώρα έχω επαφή μόνο με φίλους και συγχωριανούς μου. Η Πάρος χρειάζεται πρόσωπα που μπορούν να πάρουν σοβαρές αποφάσεις, που θα κάνουν τη ζωή στο νησί πιο ανθρώπινη, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους. Δίχως να σκέπτονται τις ψήφους και την επανεκλογή τους.

Εδώ θα κάνω μία παρένθεση. Πολλές φορές στηλιτεύουμε την κρητική από τον καναπέ. Όταν όμως κάποιος αποφασίσει να σηκωθεί και να πάρει ενεργά μέρος ,τότε πρέπει να είναι μαζί μας. Αν είναι με τον αντίπαλο και μάλιστα χαίρει και κάποιας εκτίμησης, τότε πέφτουν επάνω του να τον μεταπείσουν, να πάει μαζί τους ή να επιστρέψει στον καναπέ. Αυτό δεν αφορά εμένα, αλλά ο νοών νοήτω.                                                                                                          

  Επανέρχομαι. Ο κόσμος χρειάζεται κάποιον να τον πιστέψει ,να τον εμπνεύσει, να τον πείσει λέγοντάς του την αλήθεια. Όχι μισόλογα.

Γνωρίζετε την περίπτωση του αλιευτικού καταφυγίου της Αλυκής και την διακοπή των εργασιών για ένα διάστημα. Ο ένας άρχισε να κατηγορεί τον άλλον. Ποιός κατήγγειλε, ποιός πήγε στο Λιμεναρχείο, ποιός πήρε τηλέφωνο το βουλευτή, ποιός είναι ο "προδότης". Ξέρετε γιατί; Γιατί το έργο καθυστερούσε, γιατί οι μηχανικοί του έργου άλλαζαν σαν τα πουκάμισα, γιατί ο κόσμος δεν ήξερε τι γίνεται.

Ρώτησα. Γιατί δεν υπάρχει μία πινακίδα με το σχέδιο του έργου, που να δείχνει τι θα κατασκευαστεί; Συγκεκριμένα πως θα είναι ο λιμενοβραχίονας, που θα δένουν τα σκάφη, πως θα είναι οι κατασκευές στη στεριά. Άρχισαν οι υποψίες ,οι εικασίες και τα λόγια του καφενείου. Τελικά όταν ζορίστηκαν κάποιοι αρμόδιοι, το έργο σταμάτησε. Τρόμος!!!

Όταν ξανάρχισαν οι εργασίες.....όποιος θέλει μπορεί να πάει στο Λιμενικό Ταμείο να ενημερωθεί!
Άλλο θέμα .Ανεμογεννήτριες .Σύσσωμος ο Παριανός κόσμος, μετά από ενημέρωση, αντιστάθηκε στην τοποθέτησή τους στα βουνά της Πάρου. 

Ο νυν Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν μπροστάρηδες σ΄ αυτό. Δεν είναι νόμιμες οι ανεμογεννήτριες; Δεν έχουν τις κατάλληλες άδειες; Η ίδια αντίδραση και στην μετακίνηση του ασθενοφόρου προς άλλο νησί. Γιατί είναι μπροστάρηδες και έτοιμοι για αγώνα ,όταν δεν κάνουν ακριβώς το ίδιο σε περιπτώσεις καταπάτησης παραλιών και άλλων δημόσιων χώρων επικαλούμενοι λόγους νομιμότητας; Ότι όμως είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό και κυρίως δεν προστατεύει πάντα το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του νησιού μας. Γιατί τέτοια στάση; Μήπως γιατί κάποιοι δεν τολμούν να στραφούν εναντίον προσώπων και καταστάσεων φοβούμενοι το πολιτικό κόστος; (βλέπε ψήφους).

Είναι εύκολο να σηκώνουμε τα λάβαρα της επανάστασης σε αποφάσεις ,που προέρχονται από την κεντρική εξουσία, γιατί απλά αυτό δεν κοστίζει.

Ο κόσμος θέλει να γνωρίζει. Θέλει να συμμετέχει στις αποφάσεις που τον αφορούν. Αποφάσεις που μόνον αν όλοι μαζί πάρουμε ,μπορούμε να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε.

Εδώ να σημειώσω κάτι ακόμη. Ενώ τα δικά μας παιδιά ξενιτεύονται για να ζήσουν, κάποιοι, λίγοι τον αριθμό που ονομάζονται επιχειρηματίες, νομίζουν πως το νησί είναι μία παχιά αγελάδα που μπορούν να αρμέξουν μέχρι εξαντλήσεως, χωρίς κανένα σεβασμό στον τόπο που τους ζει και τους κατοίκους του και με περίσσεια απληστία, σκέφτονται μόνο το γρήγορο κέρδος.

 Όμως αυτός ο τόπος έχει όρια. Έχει φυσικούς πόρους που εξαντλούνται και πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε. Εδώ χρειάζονται καθαρές κουβέντες και αποφασιστικότητα που ο Κώστας Ροκονίδας γνωρίζουμε ότι διαθέτει.

Ωραία Πάρος : Ποιές κατά τη γνώμη σας είναι οι ανάγκες τις Πάρου και ειδικότερα της περιοχής της Αγκαιριάς από την οποία κατάγεστε.

Απάντηση: Θα σας πω αυτές που αντιλαμβάνομαι εγώ, γιατί θα ήταν ψέμα να σας πω ότι γνωρίζω τις επί μέρους ανάγκες όλου του νησιού.

Πρώτα θέματα αυτά της υγείας και της παιδείας. Στελεχωμένο Κέντρο Υγείας και σύγχρονα σχολεία ,όπως αρμόζουν σε έναν εύρωστο οικονομικά τόπο, όπως είναι το νησί μας. Σύγχρονο λιμάνι και αεροδρόμιο. Αποχέτευση σε όλο το νησί, όπου δεν υπάρχει. Δεύτερος περιφερειακός στην Παροικιά, λιγότερα αυτοκίνητα παρκαρισμένα, περισσότερα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, χώροι ψυχαγωγίας και άθλησης. Υποστήρηξη σε κάθε πολιτιστική προσπάθεια που γίνεται από τους συλλόγους ,τις θεατρικές ομάδες κ.λ.π.

Δηλώνω ενθουσιασμένος με την προσπάθεια της ομάδας των διοργανωτών και των εθελοντών του φεστιβάλ Πάρου. Στήριξη της νεολαίας με κάθε τρόπο και μέσον.

Επειδή δεν επιθυμούμε να γίνουμε Μύκονος ή Σαντορίνη, προτείνουμε να επενδύσουμε και σε άλλα είδη τουρισμού, όπως ο Θρησκευτικός (Εκατονταπυλιανή, μονές ,ναοί), περιπατητικός (ανάδειξη ,προστασία και σήμανση των υπέροχων μονοπατιών μας), αρχαιολογικός (αξιοποίηση των αρχαίων λατομείων και αρχαιολογικών χώρων), καταδυτικός κ.α.

Ύψιστη η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, που κάνει το νησί μας μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα.

Όσον αφορά την Αγκαιριά και την Αλυκή άμεσης και πρωταρχικής σημασίας είναι το αποχετευτικό, που πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

Η αποπεράτωση του αλιευτικού καταφυγίου, που η τελική του μορφή δεν θα αλλοιώνει την φυσική ομορφιά της Αλυκής.

Μελέτη και κατασκευή πάρκου στην περιοχή του Αγ.Νικολάου, που να περιλαμβάνει τον υπάρχοντα υδροβιότοπο. Ο γύρω χώρος να διαμορφωθεί έτσι, που να προσφέρει τη δυνατότητα για περίπατο, άθληση και άλλες δραστηριότητες, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο χώρος θα επανακτηθεί από το ΤΑΥΠΕΔ , όπου ανήκει.

Επειδή η Αλυκή είναι τόπος μοναδικής ομορφιάς, την επισκέπτονται πολλοί παραθεριστές, άλλα και ντόπιοι. Δεν θα πρέπει λοιπόν να τη μετατρέπουμε σε ένα άναρχο μεγάλο παρκινγκ. Θα πρέπει να επεξεργαστούμε όλοι μαζί οι κάτοικοι λύσεις για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των επισκεπτών στα καταστήματα της περιοχής και την βόλτα στην παραλία, χωρίς την ενόχληση από την συνεχή διέλευση των αυτοκινήτων.

Κατασκευή νέου Δημοτικού Σχολείου, που να καλύπτει τις σύγχρονες ,απαιτητικές ανάγκες εκπαίδευσης και κυρίως την ασφάλεια των μαθητών, τη δυνατότητα άθλησής τους και τη δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες.

Ωραία Πάρος: Τελειώνοντας θα θέλατε να πείτε κάτι στους δημότες ;

Ωραία Πάρος: Στους δημότες θα ήθελα να επαναλάβω, ότι στις τοπικές εκλογές ξεχνάμε τα κόμματα και ψηφίζουμε τους πιο ικανούς. Δεν υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν αγαπούν το νησί μας και δεν θα πω κακή κουβέντα για κανέναν, γιατί είμαστε όλοι μια οικογένεια και την επομένη θα τρώμε και θα πίνουμε πάλι μαζί. Θα εξακολουθήσουμε να συνυπάρχουμε. 

Η αντιπαράθεσή μας πρέπει να περιοριστεί στο πως αναγνωρίζει, πως αξιολογεί και πως αντιμετωπίζει τα προβλήματα ο καθένας. Πως τελικά οραματίζεται το νησί μετά από πολλά χρόνια. 

Σαν συμπολίτες γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Με τη στάση μας στη ζωή αφήνουμε ένα στίγμα. Στίγμα που δεν σβήνει στο χρόνο ,γιατί έχει συγκεκριμένες συντεταγμένες και αυτές είναι η οικογενειακή, η επαγγελματική και η κοινωνική ζωή μας. Με αυτό το πνεύμα πρέπει να κρίνουμε και με αυτό πρέπει να ψηφίσουμε, χωρίς προσωπικές αναφορές και μοναδικό κριτήριο τον πολιτικό πολιτισμό.

Ωραία Πάρος: Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.


Κώστας Ραγκούσης: Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και το χώρο που μου διαθέσατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: