Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Κατερίνα Πατέλη: Πάντα μ’ ενδιαφέρει η Πάρος, η εικόνα της στο χρόνο, αυτό που εκπέμπει «προς τα έξω». Συνέντευξη.



 Ωραία Πάρος: Με αφορμή το σχόλιό σας, που δημοσιεύσαμε πρόσφατα, διαπιστώσαμε ότι το ενδιαφέρον σας για τα πολιτικά δρώμενα της Πάρου παραμένει αμείωτο. Έτσι είναι ή κάνουμε λάθος;

Απάντηση: Δεν κάνετε λάθος σε πολιτικές εκτιμήσεις. Ναι, πάντα μ’ ενδιαφέρει η Πάρος, η εικόνα της στο χρόνο, αυτό που εκπέμπει «προς τα έξω».
Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ της Πάρου είναι η ΑΥΡΑ της που ηρεμεί το πνεύμα, έλκει την καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι η ζωγραφική εικόνα του τοπίου της. Αυτό εμπνέει. Συγχρόνως και αυτό πληγώνει. Όταν αλλοιώνεται από τα πολιτικά δρώμενα, όταν κινδυνεύει να χαθεί, από τα ΜΗ δρώμενα της Πάρου, δηλαδή, την ΑΠΡΑΞΙΑ σε θέματα ΟΥΣΙΑΣ. Για παράδειγμα:
Η λογική ΤΙ «φέρνει ψήφους» - στα δρώμενα των πολιτικών - δεν είναι θέμα ουσίας, είναι θέμα υφαρπαγής ή παράτασης της εξουσίας, αφορά εκείνους - όχι εμάς. Θέμα ουσίας για εμάς είναι: ΠΩΣ θα χειριστούν ή πώς διαχειρίστηκαν την Εξουσία που τους δόθηκε. Δηλαδή, πόσο «Φως ή σκιά» πρόσθεσαν στον πίνακα. Με «τα δρώμενα ή τα ΜΗ δρώμενα» που παρατηρούμε. Αλλά από τι εξαρτώνται αυτά;
 Από τη σκέψη, εμπειρία και παιδεία του ηγέτη – έλεγε ο Πλάτων.
«Όπως ο καπετάνιος στο σκάφος, έχοντας αυτά, θα το οδηγήσει ασφαλέστερα από τους ναύτες – οι οποίοι παρασύρονται από άγνοιες και συναισθήματα –  έτσι και ο σκεπτόμενος (ο φιλόσοφος) θα βρει την καλύτερη λύση στα πράγματα. Διότι έχει αφιερώσει χρόνο (παιδευθείς) πάνω σε αυτά» - λέει ο Πλάτων στην «Πολιτεία» του.
Υπ αυτήν την έννοια πάντα ενδιαφέρομαι «για τα κοινά». Αναζητώντας πλέον μέσα στους υποψήφιους, τους σκεπτόμενους και τους «έχοντες παιδευτεί». Διότι μόνον αυτοί θα μπουν σε θέματα ουσίας - και θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις.
Η πολιτική δεν είναι μόνον «η τέχνη του εφικτού». Είναι έμπνευση, τόλμη, εμπιστοσύνη, καθήκον στον τόπο και τον κόσμο. Αυτά σήμερα ο κόσμος ζητά, αλλά οι πολιτικοί δεν το «νιώθουν» ή δεν μπορούν.
Κανένα Πανελλήνιο συλλαλητήριο δεν έκανε ο λαός για τις συντάξεις και την πενία του! Έκανε για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ για μία Ιδέα. Αυτό δεν λέει τίποτα;
Να ένα μεγάλο θέμα ουσίας. Να η Απραξία σε θέματα σε θέματα ΟΥΣΙΑΣ - που έλεγα.
Ας αλλάξουμε θέμα…  πριν πω τη βαριά λέξη η οποία συντηρεί την ΑΠΡΑΞΙΑ και ευθύνεται για όλα τα «ΜΗ δρώμενα» σε αυτή τη χώρα! Πέραν της βλακείας βέβαια.

Ωραία Πάρος: Ως δημοτική σύμβουλος της παράταξης του κ. Κωβαίου, είχατε χρεωθεί το σπουδαίο έργο της ανάδειξης των αρχαίων λατομείων. Είναι εύκολο να μας πείτε επιγραμματικά, μέχρι ποίου σημείου το προχωρήσατε;

Απάντηση: Άλλο ένα θέμα ουσίας! Ήταν δυνατόν να προχωρήσει;
Ανακοίνωσα λεπτομερώς τότε στο δημοτικό συμβούλιο, τα συμπεράσματα της έρευνάς μου, για την κακή χρήση των αρχαίων λατομείων από την ΑΠΡΑΞΊΑ του κράτους και όλων «των αρμοδίων» - δημοσιεύτηκαν στα σαιτς - παρέδωσα όλα τα έγγραφα και όσα νέα στοιχεία προέκυψαν και έκτοτε δεν έδωσα καμία συνέντευξη ούτε στο ραδιόφωνο, στην κ. Καραγιανιώτη που το ζήτησε, ούτε πουθενά. Λέγοντας: «Ότι είχα να πω, το είπα στο Δ.Σ.» Πάρτε τα στοιχεία από εκεί. Και αυτό για να μη παρεκτραπεί το θέμα και γίνει μεγαλύτερη ζημιά.
Μπορώ όμως να σας πω επιγραμματικά, μέχρι ποιου σημείου ΔΕΝ το προχώρησα και έκλεισα τους φακέλους:


 Όταν αντιλήφθηκα τα εμπλεκόμενα  ΑΔΙΕΞΟΔΑ. Από πλευράς Δήμου Πάρου - Υπουργείου Πολιτισμού – Επιχείρησης Αφών Ρήγα.
Ο δήμος δεν είχε τα χρήματα για απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις ούτε τη δυνατότητα ανταλλαγής γης - όπως είχαμε συμφωνήσει με κάποιους ιδιοκτήτες γης των λατομείων - ούτε τα χρήματα για τη ΜΕΛΕΤΗ για να ενταχθούν στα ΕΣΠΑ - όπως έλεγε.
 Το Υπουργείο Πολιτισμού (κ. Αθανασούλης) μου τόνισε ότι «δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα, για τα αρχαία λατομεία» αν δεν φύγει από δίπλα η «επιχείρηση Ρήγα» και απορούσε Ποιός δίνει τις άδειες… 
Η δε επιχείρηση, με άψογα «νομότυπο» τρόπο, είχε πάντα στα χέρια της, ανανεωμένες άδειες και συμβάσεις, επί σειρά ετών.
Εκεί είπα, Στοπ. Είναι από τα «θέματα ουσίας» που ουδέποτε αγγίζονται, ούτε επιλύονται. Τα ακολουθεί η σφραγίδα: «ΜΗ δρώμενα».

Ωραία Πάρος: Αυτός ήταν ο λόγος της παραίτησής σας;

Απάντηση: ΌΧΙ, η Απελπισία!... που έγινε τραγωδία όταν ο καθηγητής Μανώλης Κορρές,  μου είπε τη φράση:
«Πρέπει να ντρέπεστε  οι Παριανοί! Έχετε αφήσει ένα μοναδικό θησαυρό «το Πάριο μάρμαρο» που έχετε μόνον εσείς, να καταστρέφεται  από τα φουρνέλα και τους δυναμίτες μιας επιχείρησης! Κανένα νησί δεν θα το έκανε αυτό. Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟΑ έχει τεράστια ρήγματα κ. Πατέλη, θα σωριαστεί! Είναι θέμα χρόνου.
Τα ανέφερα όλα στο δημοτικό συμβούλιο και παραιτήθηκα. Ζητώντας να μην ανανεώσουν την επόμενη Σύμβαση! Τα υπόλοιπα τα ξέρετε.

Ωραία Πάρος: Υπήρξε πρόταση από μέρους του κ. Ροκονίδα για τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο που συγκρότησε;

Απάντηση: Βεβαίως υπήρξε και μάλιστα έντονη, όπως υπήρξε ένα μήνα ενωρίτερα και εκ μέρους του κ. Κωβαίου. Και οι δυο ήθελαν να συνεχίσω το έργο μου στα αρχαία λατομεία, όπως είπαν. Τους ευχαριστώ. Αλλά θα σας πω, τι μου έκανε εντύπωση, στις σύντομες συζητήσεις που είχα μαζί τους. Νομίζω μπορώ να το αποκαλύψω:
Ο Κώστας Ροκονίδας με άγγιξε με μία φράση που είπε:
«Έχω δει πολλά ξένα μουσεία αλλά κάθε φορά που βρισκόμουν μπροστά σε ένα έργο τέχνης από ΠΑΡΙΟ μάρμαρο, ένιωθα ένα ρίγος και έλεγα στον εαυτό μου: Τι έχομε κάνει εμείς στην Πάρο, για Αυτά»;
Εκατό κατεβατά να μου αράδιαζε για το «σπουδαίο έργο στα αρχαία λατομεία» δεν θα με άγγιζε όσο η λέξη ΡΙΓΟΣ. Για να την πεις, το έχεις νιώσει, αλλιώς δεν σου «βγαίνει» να το πεις. Εκεί είπα μέσα μου: Αυτός εδώ, σίγουρα θα κάνει ΚΑΤΙ για το Πάριο μάρμαρο. Είναι αδύνατον να το προσπεράσει!
Ο Μάρκος Κωβαίος με ξάφνιασε με κάτι άλλο που μου είπε:
«Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πάρου έχει την οικονομική δυνατότητα ΚΑΙ για απαλλοτριώσεις ΚΑΙ για αποζημιώσεις. Επί πλέον τώρα, μπορεί να χρηματοδοτήσει τη «Μελέτη για ΕΣΠΑ» των αρχαίων λατομείων Τότε, ήταν χρεωμένος δεν μπορούσε. Αλλά…υπάρχει  ένα θέμα. Όλα τα έσοδα, όταν ολοκληρωθεί το έργο και η ανάπλαση χώρου, θα πηγαίνουν στο Υπουργείο Πολιτισμού! Ο δήμος θα έχει χρηματοδοτήσει για όλα και δεν θα παίρνει  τίποτα. Δεν είναι άδικο αυτό;
Όντως είναι άδικο, είπα. Άσε να το ερευνήσω κι εγώ με κάποιους αρχαιολόγους.
Πράγματι, ο κ. Κωβαίος είχε δίκιο, Ο Νόμος προβλέπει «κάποια έσοδα στους δήμους, μόνον αν πρόκειται για Σπήλαια». Στην περίπτωση της Πάρου, η αρμόδια Επιτροπή - πλην δύο μελών ίσως - ήταν αρνητική. ΌΧΙ γιατί ήταν εναντίον της Πάρου αλλά γιατί μια απόφαση υπέρ του δήμου, θα δημιουργούσε «κακό προηγούμενο» για τα άλλα νησιά.
Και τώρα τι γίνεται «στην πράξη»…σκέφθηκα. «Επιμένουμε» ή δεν επιμένουμε; Πάνω που έπαψαν τα οικονομικά ΑΔΙΕΞΟΔΑ του δήμου, θα δημιουργήσουμε νέο; Τα δύο άλλα αδιέξοδα -Υπ. Πολιτισμού και «Επιχείρησης» -παραμένουν άρα, πάλι τα ίδια; Επιτέλους ας μην εισπράττει τίποτα ο δήμος! Αρκεί να γίνει το έργο. Αλλά ο αγαπητός Μάρκος θα έχει πάντα  τις «αναστολές» του από οικονομικής πλευράς δεν μπορεί να τις διαγράψει.
Εγώ πάντως δηλώνω εδώ ότι: Όποιος δήμαρχος «δώσει μάχη» για τα αρχαία λατομεία, θα τον βοηθήσω όσο μπορώ! Κι ας μην είμαι στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν νομίζω ότι το Πάριο μάρμαρο, χρειάζεται  ταμπέλα κομματική.

Ωραία Πάρος: Πως αξιολογείται το ψηφοδέλτιο του κ. Ροκονίδα; Εκτιμάτε ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του νησιού;

Απάντηση: Με μια πρώτη ματιά, είδα κάποια πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά τα «θέματα» στον τομέα τους. Αλλά δεν μπορώ να το αξιολογήσω σε βάθος γιατί δεν τους γνωρίζω όλους. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνον ο κ. Ροκονίδας που γνωρίζει τα προσόντα και τις ικανότητες εκάστου. Εξ’ άλλου δεν θα ήθελα να πω μία λίστα ονομάτων και να ξεχάσω κάποιους. Θα αναφερθώ όμως, ενδεικτικά σε ένα πρόσωπο που δεν είναι Παριανός για μη παρεξηγηθώ. Στον κ. Σιέττο που είχα γνωρίσει παλαιότερα, ως Λιμενάρχη Πάρου και υπήρξε εξαίρετος, τελευταία δε, ήταν προξενικός λιμενάρχης στη Σιγκαπούρη. Είναι δυνατόν, αυτός ο άνθρωπος μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να μην έχει ανοικτούς ορίζοντες σε λιμενικά και άλλα θέματα ή - όπως λέτε - «ανάγκες της Πάρου»;
Όμως εδώ θα πρέπει να διευκρινίσετε κάτι: Ποιες ΑΝΑΓΚΕΣ εννοείτε; Βιοποριστικές - δε νομίζω να έχουν οι Παριανοί - Επιχειρηματικές; Τουριστικές;  Ανάγκες καλύτερης καθημερινής ζωής; Ή μήπως ανάγκες Ποιότητας; Ή ανάγκες «για άλλες Αξίες»;
Οι πρώτες είναι υλικές ανάγκες. Οι άλλες πνευματικές. Σε ποιες θα δοθεί Έμφαση;
Θυμίζει ένα θέμα Έκθεσης που μας έδωσε τότε, στο Γυμνάσιο της Πάρου, ο  φιλόλογος Αβραάμ Ουλκέρογλου:
«Ποια είναι ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ, η αριστοκρατία του χρήματος ή η αριστοκρατία του πνεύματος; Και Γιατί; Ακολούθησαν ατέλειωτες συζητήσεις δασκάλου – μαθητών.
Αυτό το ΓΙΑΤΙ, θα πρέπει να αποδείξει και ο Κώστας Ροκονίδας αν γίνει Δήμαρχος.

Ωραία Πάρος: Τι θα θέλατε να προτείνετε στον κ. Ροκονίδα;
Απάντηση: Αν ήμουν σύμβουλος του στις Εκλογές, θα του πρότεινα να προσθέσει:
«ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΑΡΟΥ…για άλλες ΑΞΙΕΣ!
Και όπου λέει «Για τις ανάγκες μας» να συμπληρώνει:
«Για τις ανάγκες μας…σε ΠΟΙΟΤΗΤΑ»
Διότι τελικά, αυτά μας λείπουν. Θέματα ουσίας.
Όλοι ελπίζουν σε κάτι «άλλο» αλλά δεν ξέρουν ποιο είναι αυτό το «άλλο»!
Οι  πολιτικοί μας έχουν μόνον «όραμα» αλλά ο κόσμος ζαλίστηκε και παραπαίει από το πολύ «όραμα»!
Αν μου το ζητούσε ο κ. Κωβαίος, θα πρότεινα και σε εκείνον κάτι χρήσιμο,  προεκλογικά. Αλλά είδατε; Εσείς πιο δημοκρατικοί, ζητάτε και μια άλλη γνώμη. Για αυτό είναι ωραία η δημοκρατία!

Ωραία Πάρος: Δηλαδή, τι θα του προτείνατε;

Απάντηση: Θα του έλεγα να αποφύγει τον μηδενισμό. Να κρίνει, να επικρίνει δριμύτατα,  αλλά να μην επιτρέψει σε κανένα συνεργάτη του να «μηδενίσει» τον αντίπαλο. Διότι η λέξη ΤΙΠΟΤΑ για ένα αξιόλογο, αξιοπρεπές άτομο, προκαλεί το «περί δικαίου αίσθημα» του κόσμου, γίνεται «ομπρέλα προστασίας» υπέρ του θιγόμενου. Εδώ εγώ που δεν είμαι φανατική, και ένιωσα την ανάγκη να υπερασπιστώ γραπτώς, τον Κ. Ροκονίδα, όταν διάβασα ότι «έχει έργο τίποτα!».
Όταν κάποιος είναι 25 χρόνια στην πολιτική σκηνή της Πάρου, υπήρξε πρόεδρος Δ.Σ. και εν συνεχεία Αντιπολίτευση, σημαίνει ότι γνωρίζει άριστα και ξέρει να χειρίζεται τα θέματα. Το αν δεν υπογράφει ή διαφωνεί συνεχώς, κι αυτό «έργο» αντιπολιτευτικό είναι. Η Συμπολίτευση έχει το ρόλο να πείθει και η Αντιπολίτευση το ρόλο να διαφωνεί. Δεν υπάρχει περίπτωση πάντως, μετά τόσα χρόνια «δημοτικής δράσης» το έργο να είναι ΤΙΠΟΤΑ.
Θυμίζω ότι η φράση του Θόδωρου Πάγκαλου «Ο κύριος Τίποτα» έκανε τον Αβραμόπουλο Δήμαρχο  Αθήνας, τότε.
Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ένας αναλυτής όταν γράφει. Για να διασφαλίζει τον αρχηγό του.
Αν όμως θέλει «καθαρές κουβέντες» τότε πρέπει να μη φοβάται και να τις λέει ευθαρσώς, με το Όνομα του. Διότι στην πολιτική και στη δημοσιογραφία το όνομα παίζει μεγάλο ρόλο.
Δεν έχει σημασία «ΤΙ λέει» κάποιος αλλά ΠΟΙΟΣ το λέει.

Τα λέω αυτά, γιατί Αύριο θα συνεργαστούν στο δήμο, και όσο το επίπεδο είναι υψηλότερο, τόσο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα της ΠΆΡΟΥ.

……………………………………………………………..
                                                                               ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΤΕΛΗ





1 σχόλιο:

Ανδριανη Φραμ είπε...

Εξαιρετική η κ.Πατελη.
Γιατι η Παρος είχε και έχει φωτεινα μυαλά.
Εναντι των ξεροκεφαλων..