Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Βασίλης Σιέττος: κατάθεση προσωπικής μαρτυρίας


Ανάμεσα στο πλήθος των 89 συμπολιτών μας που συσστρατεύτηκαν στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Ροκονίδα, διάβασα και το όνομα του τέως υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος και ναυάρχου Βασίλη Σιέττου.

Το όνομά του με γύρισε 25 χρόνια πίσω, όταν υπηρετούσε ως Λιμενάρχης στο νησί μας.

Η συνεργασία που είχαμε, Δήμος και Λιμεναρχείο, ήταν άριστη και αυτό αποδείχτηκε και όταν βυθίστηκε το 1996 στον προβλήτα του λιμανιού μας, το καλύτερο πλοίο της ακτοπλοΐας ο  ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ.
Μαζί μας ήταν και ο εξαίρετος αξιωματικός του Λ.Σ. Πέτρος Κοντόπουλος, καλή του ώρα, όπου κι αν βρίσκεται.

Ο Πέτρος, που υπηρετούσε τότε στη Δ/νση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, με εντολή της υπηρεσίας του ήλθε στην Πάρο για να εποπτεύσει την απάντληση των καυσίμων του πλοίου, που ήταν πάνω από 200 τόνους.

Οι τρεις μας είχαμε στενή συνεργασία και είχα καθημερινή ενημέρωση, ως δήμαρχος, για την πορεία των εργασιών ναυαγιαίρεσης από την εταιρεία Τσαβλίρη.

Στόχος και των τριών μας, να φύγει ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ από το λιμάνι, το συντομότερο δυνατό, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος.

Θυμάμαι μια κρίσιμη συνάντηση στο γραφείο του Βασίλη, στο Λιμεναρχείο, όταν το συνεργείο του Τσαβλίρη μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, ανέβασε στην επιφάνεια το πλοίο για τρίτη φορά.

 Μου ειπώθηκε τότε, ότι, επειδή το πλοίο δεν θα κρατηθεί στην επιφάνεια για πολύ, έπρεπε να μετακινηθεί στα αβαθή του κόλπου, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες στεγανοποίησης.

 Η εταιρεία όμως ήθελε και τη δική μου σύμφωνη γνώμη, γιατί η μετακίνηση του πλοίου ενείχε τον κίνδυνο βύθισης και τότε θα έπρεπε να κοπεί, με δεδομένη πλέον τη ρύπανση του κόλπου. Την έδωσα, παρά το μεγάλο ρίσκο που έπαιρνα.

Όλα πήγαν καλά, το πλοίο στεγανοποιήθηκε και το πήραν χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος που να θυμίζει εκείνη την περιπέτεια που πέρασε το νησί μας.

Η συμβολή και του Βασίλη Σιέττου στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής ήταν μεγάλη και ουσιαστική και πάντοτε λάμβανα σοβαρά υπόψη τις συμβουλές του σε ένα αντικείμενο που εγώ αγνοούσα ενώ εκείνος το κάτεχε άριστα.

Ο Βασίλης Σιέττος, μετά την Πάρο, ανέλαβε καθήκοντα, ως Λιμενάρχης Σύρου, μετά ως Περιφερειακός Διευθυντής Κυκλάδων και στην συνέχεια τον συνάντησα στο Λιμεναρχείο της Κω όταν συμμετείχα στο συνέδριο Δήμων και Κοινοτήτων στο ακριτικό νησί. Αργότερα πληροφορήθηκα ότι υπηρετούσε ως προξενικός Λιμενάρχης στο Τόκιο.

Η προαγωγή του στην υψηλή θέση του Β΄ υπαρχηγού του Λ.Σ. και η εν συνεχεία αποστρατεία του, αποτέλεσε το  τέλος μιας εξαιρετικής υπηρεσιακής διαδρομής και όπως όλα δείχνουν το ξεκίνημα τώρα μιας άλλης στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η παρουσία του Βασίλη Σιέττου στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας, με τις γνώσεις και τη διοικητική εμπειρία που διαθέτει θα είναι πολύτιμη.


Κώστας Αργουζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: