Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Με αφορμή τα εγκαίνια της μονάδας αφαλάτωσης. Αλήθειες και ψέματα. Συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Στέλιο Φραγκούλη.


Ωραία  Πάρος: Κύριε Φραγκούλη, την προσεχή Τετάρτη, 4 μέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Κωβαίος εγκαινιάζει τη μονάδα  αφαλάτωσης, ένα έργο που σε μεγάλο ποσοστό φέρει τη δική σας σφραγίδα. Πως χαρακτηρίζετε την ενέργεια του Δημάρχου;

Απάντηση: Τουλάχιστον απαράδεκτη. Πρόκειται για προεκλογική φιέστα. Ο κ. Κωβαίος έπρεπε να είναι πιο σεμνός, όταν αναφέρεται σε ένα έργο, για το οποίο όχι μόνο έπραξε ελάχιστα, αλλά το φόρτωσε και με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και κυρίως καθυστέρησε τη λειτουργία του χωρίς να υπάρχει λόγος.

Ωραία  Πάρος: Είναι πολύ σοβαρά αυτά που μας λέτε.

Απάντηση: Δεν υπερβάλλω και θα εξηγήσω γιατί. Όλα τα συνοδά έργα για να λειτουργήσει η αφαλάτωση από πλευράς ΔΕΥΑΠ είχαν ετοιμαστεί από το 2012 και κόστισαν στην επιχείρηση 620.000 ευρώ. Και ήταν χρήματα του παριανού λαού.

Συγκεκριμένα από το 2009 έως το 2012  συντάχθηκε και εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, χαράχτηκε ο αιγιαλός και η παραλία,  εξασφαλίστηκε δουλεία  οδού για τον αγωγό απόρριψης της άλμης και πραγματοποιήθηκαν απαλλοτριώσεις για πρόσβαση στις 4 γεωτρήσεις για την άντληση θαλασσινού νερού.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα  κατασκευάστηκε δεξαμενή 1.250 κ.μ. στην περιοχή προς τον Άγιο Αρσένιο, καταθλιπτικός και βαρυτικός αγωγός 7 χιλιομέτρων, οι 4 γεωτρήσεις και αγωγός 400 μέτρων μεταφοράς  θαλασσινού νερού από τις γεωτρήσεις στη μονάδα αφαλάτωσης.

Ωραία  Πάρος: Και ο Δήμος τι έκανε;

Απάντηση: Στο μέρος του έργου που τον αφορούσε έπρεπε να συνδέσει τη μονάδα με το δίκτυο της ΔΕΗ, να προχωρήσει στην προμήθεια των αντλιών  και μερικά άλλα επουσιώδη έργα. Υποχρεώσεις που το πολύ σε ένα εξάμηνο θα μπορούσαν να είχαν εκτελεστεί και η μονάδα να είχε τεθεί σε λειτουργία.

Ωραία  Πάρος: Ο κ. Κωβαίος γνώριζε τις υποχρεώσεις του Δήμου;

Απάντηση: Ασφαλώς, ναι. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του , το Οκτώβριο του 2014, έστειλα επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο με την ACS  στις 15-10-2014 και ενημέρωσα τη νέα δημοτική αρχή για τις υποχρεώσεις της, αν και δεν ήμουν πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, μετά την παραίτησή μου στις 10-6-2013. Σας γνωστοποιώ κατά λέξη την κατάληξη της επιστολής μου:
«… ο Δήμος Μυκόνου έλαβε  στο ίδιο χρονικό διάστημα  χρηματοδότηση για μονάδες  αφαλάτωσης και  αυτές λειτουργούν εδώ και 5 χρόνια.
Προτείνω λοιπόν στη νέα Δημοτική Αρχή και στο διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ να ασχοληθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει άμεσα. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει υπόλοιπο 350.000 ευρώ από το αρχικό ποσόν των 1.700.000 ευρώ, μετά την εξόφληση της προμήθειας και των έργων έδρασης, ούτε και αυτό είμαστε ικανοί να το εκμεταλλευτούμε και να το εξαντλήσουμε».

Ωραία  Πάρος: Τελικά τι έγινε μετά την επιστολή σας;


Απάντηση: Τίποτε απολύτως. Άφησαν το χρόνο να περνά ανεκμετάλλευτος.  Έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν και  κάτω από το βάρος των ευθυνών τους, συνειδητοποίησαν το λάθος τους και καταπιάστηκαν με το έργο με μεγάλη καθυστέρηση και με οικονομικές συνέπειες για την ΔΕΥΑΠ και το Δήμο. Γιατί στο μεταξύ το Υπουργείο Εσωτερικών πήρε πίσω τις 350.000 ευρώ και μετά έτρεχαν για να εντάξουν τα υπόλοιπα έργα σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Ευτυχώς χάρη στις προσπάθειες του Επάρχου Κώστα Μπιζά τα έργα εντάχθηκαν με χρηματοδότηση 705.000 ευρώ με τελική ανάθεση του έργο σε ανάδοχο με το ποσόν των 401.000 ευρώ.

Ωραία  Πάρος: Σας κατηγορούν, ότι κάνατε λάθη, που έπρεπε να διορθώσει η δημοτική αρχή και ότι αυτή ήταν η αιτία των καθυστερήσεων. Είναι έτσι;

Απάντηση: Αυτά είναι αστειότητες που καταλαβαίνει ο καθένας ότι δεν στέκουν. Προσέξτε τι έγινε.
1.       Έπρεπε να προηγηθεί η μίσθωση του αιγιαλού από το υπουργείο Οικονομικών και όχι από την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, όπως αρχικά έγινε από δικό της γραφειοκρατικό λάθος (20-6- 2011).

2.       Η μελέτη τεχνικών προδιαγραφών της προμήθειας των 4 αντλιών  συντάχθηκε χωρίς να ελεγχθεί  το πραγματικό εύρος της διαμέτρου των σωληνώσεων , που βεβαίως είχαν επιπρόσθετη εξωτερική προστασία για λόγους ασφαλείας.

3.       Η ηλεκτροδότηση της μονάδας καθυστέρησε με ευθύνη του Δήμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συνεπώς  όλες αυτές οι εκκρεμότητες, εάν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν  το πολύ σε 6 μήνες.

Ωραία  Πάρος: Δηλαδή εάν υπήρχε ενδιαφέρον η αφαλάτωση θα είχε τεθεί σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2015;

Απάντηση: Ασφαλώς! Αλλά δεν υπήρξε, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΠ να πληρώσει τώρα για μεμβράνες και άλλα εξαρτήματα πάνω από 230.000 ευρώ εξαιτίας της πολυετούς αχρησίας της μονάδας, τα οποία είναι χρήματα των δημοτών.

Ωραία  Πάρος: Στα εγκαίνια της Τετάρτης σας προσκάλεσαν;

Απάντηση: Με πήρε τηλέφωνο ο Δήμαρχος. Του απάντησα αρνητικά. Η παρουσία μου στα εγκαίνια θα ήταν επιβράβευση της αδράνειας και της προχειρότητας που αντιμετωπίστηκε ένα τόσο σοβαρό έργο για τις υδρευτικές ανάγκες της Παροικιάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια: