Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Ένα μικρό αφιέρωμα στο Γιώργη Βαρλάμο με αφορμή την έκθεση έργων του στο κτήριο Δημητρακόπουλου



Η Πάρος δεν είναι μόνο αυτό που βιώνουμε εδώ και κάποιες δεκαετίες, όπου το κυνήγι του χρήματος, η ιδιώτευση και η ευζωία κυριαρχούν στη μικρή μας κοινωνία.

Υπήρξε και μια άλλη Πάρος που από τη μήτρα της έβγαλε αγωνιστές, που μπορεί να διαφωνούμε με τα πιστεύω τους, όμως θα συμφωνήσουμε ότι τα υπηρέτησαν μέχρι τέλους με αφοσίωση και συνέπεια μοναδική.

Κάποιοι απ΄αυτούς μας είναι άγνωστοι, όπως οι δύο παριανοί μετανάστες που έφυγαν από τη Νέα Υόρκη και πήγαν και πολέμησαν στον εμφύλιο της Ισπανίας στο πλευρό των δημοκρατικών και κάποιοι άλλοι που την περίοδο της γερμανικής κατοχής πήραν μέρος στην εθνική αντίσταση και έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Αναφερόμαστε σε όσων τα ονόματα δεν κατέγραψε ακόμη η ιστορική έρευνα και που ίσως αριθμητικά να είναι περισσότεροι από τους γνωστούς.

 Υπάρχουν και οι λιγότερο γνωστοί, όπως ο Γιώργης Βαρλάμος, ιδεολόγος κομμουνιστής και σπουδαίος ζωγράφος και χαράκτης,  που μας τον θύμισε η «Φωνή της Πάρου» και η οργάνωση του τοπικού ΚΚΕ με την έκθεση των έργων του που  εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο στο κτήριο Δημητρακόπουλου.



Ο Γιώργης Βαρλάμος Γεννήθηκε στην Πάρο το 1922 και έφυγε από τη ζωή στις 13 Σεπτέμβρη 2013.
Τα χρόνια της Κατοχής, ως φοιτητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση.

Υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του περίφημου χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνού.
Μαζί του και με ομάδα συμφοιτητών του εργάστηκε για την πραγματοποίηση του μνημειώδους και πρωτοπόρου για την παγκόσμια χαρακτική λευκώματος «Δέκα λευκές λήκυθοι» του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

Αφιέρωσε όλη τη ζωή και την τέχνη του στον αγώνα για να γίνει ο κόσμος καλύτερος.
Με το έργο του βρέθηκε στο πλευρό των αδικημένων και καταπιεσμένων σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ταξικής πάλης.

Εκτός από τα εντυπωσιακά σε όγκο και νοηματικό βάθος ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του διέπρεψε στην καλλιτεχνική επιμέλεια και εικονογράφηση βιβλίων, καθώς και στην τέχνη της αφίσας, ειδικά της πολιτικής, όπως η διεθνώς αναγνωρισμένη αφίσα που φιλοτέχνησε το 1981 για λογαριασμό του ΚΚΕ ενάντια στην ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ.



Εργάσθηκε για «έξοδο» της Τέχνης από τα σαλόνια της αστικής τάξης και με την ακούραστη δουλειά του πάλεψε για τη συμπόρευση της Τέχνης με τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού.

Η συνεπής πολιτική του στάση του κόστισε την απόρριψη -τρεις φορές- της εκλογής του ως καθηγητή χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στην ιδιόγραφη διαθήκη του μεταξύ άλλων έγραψε: «...Με τον τρόπο αυτό επιθυμώ να στηρίξω το Κόμμα μου, του οποίου είμαι μέλος σχεδόν εβδομήντα χρόνια (70), στο δύσκολο και ηρωικό αγώνα που δίνει για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Το ΚΚΕ εκπροσωπεί και ενσαρκώνει τη φιλοσοφία και κοσμοθεωρία που και ο ίδιος επέλεξα να στηρίξω και να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με τον τρόπο ζωής μου μέσα από τη συλλογική δράση. Έτσι θεωρώ, ότι ολοκληρώνω κι εγώ την προσφορά μου στο μεγάλο και δίκαιο αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού από τα δεσμά της ταξικής σκλαβιάς, αγώνα που με διήγειρε και με συνεπήρε από τα νεανικά μου χρόνια και εξακολουθεί να φλογίζει την καρδιά μου μέχρι σήμερα».


Ο Γιώργης Βαρλάμος με τη διαθήκη του άφησε την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Κόμμα του, στο ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: