Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Πως συγκροτούνται τα δημοτικά ψηφοδέλτια και μια προσπάθεια αφύπνισης για τα επερχόμενα.



Αν εξετάσουμε διαχρονικά τον τρόπο που συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων στο νησί μας, θα διαπιστώσουμε τα εξής:

Οι τοπικές κομματικές οργανώσεις, ιδρύουν δημοτικές παρατάξεις, τις οποίες εμφανίζουν ως υπερκομματικές, με στελέχη που είναι μέλη ή φίλοι των κομμάτων τους και που αποτελούν τη βάση ή τη μαγιά αν θέλετε, του υπό συγκρότηση ψηφοδελτίου.

Στη συνέχεια αναζητούν και συνήθως βρίσκουν  άτομα, που από διάθεση προσφοράς ή από κενοδοξία ή από ατομικό συμφέρον που έχει συμφωνηθεί η εξυπηρέτησή του από τον υποψήφιο δήμαρχο, δέχονται και συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια. Και τέλος εάν υπάρχουν κενά και για να εξασφαλισθεί  το νομότυπο των ψηφοδελτίων και η έγκρισή τους από το πρωτοδικείο, αναζητούνται γυναίκες για να καλύψουν την ποσόστωση που προβλέπει ο εκλογικός νόμος και άλλα άτομα ελάχιστης κοινωνικής απήχησης , που δεν έχουν καμιά πιθανότητα εκλογής στη θέση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβούλου.

Στην εκλογική επιτυχία της δημοτικής παράταξης σημαντικό ρόλο παίζουν οι λεγόμενοι ψηφοσυλλέκτες. Συνήθως είναι άτομα μεγάλων οικογενειών με πολυπληθές συγγενολόι, επαγγέλματα που η εργασία τους δημιουργεί εξαρτήσεις στο εκλογικό σώμα, π.χ. γιατροί ή δημόσιοι υπάλληλοι που ο ψηφοφόρος έχει ανάγκη των υπηρεσιών τους, άτομα με συμμετοχή σε συλλόγους με κοινωνική προσφορά, π.χ. Σύλλογος Αιμοδοτών και τέλος συμπολίτες μας που συμμετέχουν στις χαρές και τις λύπες των συμπατριωτών μας (γάμοι, βαφτίσια και κυρίως κηδείες).
Αυτής της ποιότητας δημοτικοί σύμβουλοι αποτελούν συνήθως την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων,  που ορισμένοι εξ αυτών είναι τελείως άσχετοι με τη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που διαθέτουν γνώση και εμπειρία αποτελούν  μειοψηφία και εκλέγονται επειδή μέρος του εκλογικού σώματος κρίνει τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αξιοκρατικά και όχι με κομματικά ή άλλα κριτήρια.

Τα ψηφοδέλτια της αριστεράς , τα οποία είναι συνήθως ποιοτικά, επειδή στερούνται των χαρακτηριστικών που πιο πάνω περιγράψαμε και επειδή έχουν και έντονη κομματική χροιά, συνήθως δεν έχουν καμιά τύχη σε μεσαίους δήμους, όπως είναι ο Δήμος της Πάρου. Αποτελούν ελάσσονες μειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια.

Οι πλειοψηφίες που προκύπτουν από την εκλογική διαδικασία προέρχονται από συνδυασμούς των κομμάτων εξουσίας, όπως είναι η Ν.Δ.  και παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ.

Μοναδική εξαίρεση στο νησί μας αποτέλεσαν οι δημοτικές εκλογές του 1998, όπου στον πρώτο γύρο έχασε με διαφορά μικρού αριθμού  ψήφων η παράταξη που στήριξε το ΠΑΣΟΚ και στο δεύτερο γύρο η παράταξη που στήριξε η Ν.Δ.

Στις δημοτικές εκλογές  του Μαΐου του 2019 είναι ενδεχόμενο να συμβούν τα παρακάτω:

Τη δημοτική αρχή θα την διεκδικήσουν  τρεις ή το πολύ τέσσερεις παρατάξεις, που όμως όλες θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες , μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους.

Η οικονομική κρίση, που ταλαιπώρησε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και μία οκταετία, συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην απαξίωση των κομμάτων και διαμόρφωσε νοοτροπίες πολιτικής αποχής για να μην πούμε απέχθειας για τα κοινά, ιδιαίτερα στη νεολαία, που βιώνει την ανεργία σε πρωτοφανή ποσοστά και καταθλιπτική αβεβαιότητα για το μέλλον, αλλά και στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που αγωνίζονται καθημερινά για τον επιούσιον άρτο.

Επακόλουθο των πιο πάνω είναι η αύξηση του αριθμού των ιδιωτών, με την αρχαία ερμηνεία της λέξης και η μείωση  του αριθμού των πολιτών.

Εάν επαληθευθούν τα προαναφερθέντα, ας είναι στα υπόψη, ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο, θα είναι ποιοτικά κατώτερο του σημερινού και αδύναμο να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα της Πάρου και όσα άλλα θα προστεθούν.

Και τα γράφουμε αυτά εγκαίρως, τώρα που αρχίζουν οι πρώτες συζητήσεις για τις δημοτικές εκλογές, ελπίζοντας ότι θα αφυπνιστούν οι υγιείς  δυνάμεις του τόπου και θα κινηθούν για να προλάβουν αυτό που έρχεται.

Γιατί, εάν π.χ. η Πάρος ξεμείνει στο μέλλον από νερό ή καεί, δεν θα φταίει μόνο ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά όλοι μας.

1 σχόλιο:

Δημητρης Μερεμετης είπε...

Εχουν αρχισει και μαζευονται και λαμογια ολκης ομως