Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Δημοτικές εκλογές: Μια πρώτη προσέγγιση


Η τουριστική κίνηση καλά κρατεί και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι και ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας με ζωηρό τουριστικό ενδιαφέρον. Εάν μάλιστα ο καιρός θα είναι καλός, ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Αυτή η εξέλιξη, που μόνο θετική μπορεί να χαρακτηρισθεί, είναι λογικό να μεταθέτει τις όποιες σοβαρές συζητήσεις για τις δημοτικές εκλογές, από τον Οκτώβρη και μετά.

Παρά ταύτα σε κάποια στέκια της Παροικιάς έχουν αρχίσει οι συζητήσεις και έχουν πέσει στο τραπέζι ονόματα που αξιολογούνται οι θετικές και οι αρνητικές τους πλευρές.

Εκτός από την περίπτωση του Δημάρχου, που επιχειρεί εδώ και μήνες να δεσμεύσει κόσμο και κυρίως να συγκροτήσει αξιόμαχο και όχι κατ΄ανάγκη ποιοτικό ψηφοδέλτιο, καμιά άλλη δημοτική παράταξη, από τις υπάρχουσες, δεν έχει προχωρήσει σε κάτι ανάλογο.

Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, ο Χρήστος Βλαχογιάννης δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ενεργοποιηθεί και δεν θα στηρίξει μια δημοτική παράταξη που θα είναι αξιόπιστη στον πολιτικό της λόγο και η οποία θα αντιπαρατεθεί με αξιώσεις στην παράταξη του Μάρκου Κωβαίου. Το ίδιο, από ότι ακούγεται, θα πράξουν και ορισμένοι σύμβουλοι, που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιό του.

Για την ΚΕΠ-ΟΣΑ, αυτό που εκτιμάται είναι, ότι θα συναντήσει πολλές δυσκολίες στην συγκρότηση ψηφοδελτίου και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το επιχειρήσει. Το πιθανότερο είναι να επιδιώξει συμμαχίες με συγγενείς ιδεολογικά χώρους και με υποψήφιο δήμαρχο που δεν θα προέρχεται από αυτήν.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση το πιθανότερο είναι, ότι θα επιδιωχθεί συγκρότηση ψηφοδελτίου πάνω στην προγραμματική βάση των προηγούμενων δημοτικών εκλογών και με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση του δημοτικού σχήματος με νέα πρόσωπα.

Αυτά ως προς τις υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου, που άλλωστε σχεδόν όλες στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν.

Ας επιχειρήσουμε τώρα, ιχνηλατώντας το χώρο των τοπικών κομματικών οργανώσεων, για να δούμε τι προβληματισμός υπάρχει εντός των κομματικών τειχών.

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ της Πάρου και της Αντιπάρου, μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση σημαντικού αριθμού μελών, που εκφράζονται σήμερα από τη ΛΑΕ, την Πλεύση Ελευθερίας ή άλλα αριστερά σχήματα, δίνει εικόνα οργάνωσης που υπολειτουργεί.

Όμως δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η καλή προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Πάρο κατά τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου, οι τεκμηριωμένες ανακοινώσεις που κατά αραιά διαστήματα εκδίδει για τοπικού ενδιαφέροντος θέματα και η κινητικότητα κάποιων μελών του, που βρίσκονται σε επικοινωνία κυρίως με τους βουλευτές του κόμματος.

Εκτιμούμε ότι θα επιχειρήσει να συγκροτήσει δημοτική παράταξη όχι για να κατέβει αυτοτελώς στις εκλογές, αλλά για να συνομιλήσει συγκροτημένα με άλλες δυνάμεις από το χώρο της κεντροαριστεράς. Το ερώτημα όμως είναι με ποια οργάνωση αυτού του χώρου, αφού το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει ακόμη συγκροτήσει οργάνωση στην Πάρο. Προφανώς θα απευθυνθεί σε πρόσωπα του χώρου, που έχουν κοινωνική απήχηση, και αυτά δεν είναι λίγα.

Η Δημοτική Οργάνωση Πάρου – Αντιπάρου της Ν.Δ. , η μόνη κομματική οργάνωση στο νησί που εμφανίζεται με αξιόλογη δραστηριότητα ( εκδηλώσεις με πρώην υπουργούς στην αίθουσα του Αρχίλοχου, επιτυχημένη εκδήλωση για τους αδελφούς Αλιπράντη, εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες με μεγάλη συμμετοχή), προφανώς θα στηρίξει το Δήμαρχο, αφού είναι κομματικό μέλος της οργάνωσης, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από ορισμένα στελέχη της παρασκηνιακά για την πολιτική του Δημάρχου και το έργο του.

Βέβαια εδώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι αρκετοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. πριν καταλήξουν στην όποια επιλογή τους θα μετρήσουν πολύ αυτό που συμφέρει πρωτίστως το νησί και δευτερευόντως αυτό που συμφέρει το κόμμα. Αυτό άλλωστε έχει συμβεί σε αρκετές τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν. Οι νεοδημοκράτες τη Πάρου δεν απαλλοτριώνουν εύκολα την προσωπικότητά τους, όταν οι επιλογές του κόμματος δεν τους βρίσκουν σύμφωνους και δεν τους έχουν πείσει.

Τέλος το ΚΚΕ θα στηρίξει τη Λαϊκή Συσπείρωση και είναι βέβαιο ότι δεν θα συμπράξει με παρατάξεις στις οποίες συμμετέχουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας αναφερθούμε τώρα και στα πρόσωπα που προτίθενται να ηγηθούν δημοτικών παρατάξεων.

Δεδομένα είναι δύο πρόσωπα: του Μάρκου Κωβαίου και του Κώστα Ροκονίδα. 

Με το Δήμαρχο θα ασχοληθούμε σε άλλη μας ανάλυση, αποτιμώντας τα θετικά και αρνητικά της πενταετούς θητείας του. Για τον Κώστα Ροκονίδα αυτό που κυκλοφορεί στα διάφορα πολιτικά πηγαδάκια  και σχολιάζεται ευρέως είναι γιατί ένα τόσο σημαντικό στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πάρου δεν κάνει το άλμα, να περάσει τα κομματικά τείχη και να συγκροτήσει παράταξη αμιγώς αυτοδιοικητική, πέρα από «γαρύφαλα» και κομματικές ταμπέλλες. Όπως μας είπαν άτομα, που δεν ανήκουν στο ΚΚΕ, αλλά  προτίθενται να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό του, τις τελικές του αποφάσεις θα τις πάρει τον προσεχή Οκτώβριο. Ίδομεν.

Το τρίτο όνομα που ακούγεται είναι το όνομα της δικηγόρου Γρηγορίας Πρωτολάτη.

Θετικά σχολιάζεται η εμπειρία της κατά την περίοδο που υπήρξε έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου, καθώς και η εμπειρία που είχε, ως νομική σύμβουλος, στην παράταξη που περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

 Θυμίζουμε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2010 με αντίπαλο το Χρήστο Βλαχογιάννη, έχασε τις εκλογές με διαφορά 9 ψήφων, δηλαδή τη στήριξε το μισό εκλογικό σώμα της Πάρου. Εάν τότε δεν είχαν αποτύχει οι συζητήσεις με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Μανώλης Γλέζος,  το πιθανότερο ήταν να είχε εκλεγεί δήμαρχος.


Επί του παρόντος ουδέν άλλο από το υπό διαμόρφωση εκλογικό σκηνικό των δημοτικών εκλογών, που ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθούν στις 19 Μαΐου του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: