Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Ο Τουρισμός χωρίς βασικές υποδομές και ποιοτικές υπηρεσίες δεν θα αντέξει για πολύ




Η 15η Αυγούστου αποτελεί την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και για το νησί μας.

Από την ημερομηνία αυτή και μετά αρχίζει σταδιακά η αποχώρηση των επισκεπτών μας και ο μετριασμός των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κυρίως ο Δήμος μας.

Αυτό που καμιά κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει, ούτε η τωρινή, είναι το έλλειμμα της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών από τις δημοτικές και κρατικές δομές στους νησιωτικούς τουριστικούς δήμους της χώρας, μεσαίου μεγέθους, όπως είναι η Πάρος.

Ένα νησί 15000 μόνιμων κατοίκων με υποδομές που αντέχουν για την εξυπηρέτηση διπλάσιου αριθμού επισκεπτών, φιλοξενούν 100 χιλιάδες και πλέον ημερήσιους  επισκέπτες τους μήνες αιχμής που είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, ξεπερνώντας σε πληθυσμό την πόλη του Βόλου ή δύο φορές τον πληθυσμό της πόλης των Ιωαννίνων.

Από τις κρατικές δομές μεγάλο φορτίο επωμίζεται και καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωτοβάθμιος τομέας υγείας με ελάχιστο αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όταν οι προαναφερθείσες πόλεις διαθέτουν νοσοκομεία.

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης έχει το Αστυνομικό τμήμα, όταν η εγκληματική δραστηριότητα την τουριστική περίοδο είναι αρκετά αυξημένη, το δε τροχαίο υλικό του Α.Τ. είναι πεπαλαιωμένο.

Το ίδιο ισχύει και για το Λιμεναρχείο Πάρου, του οποίου οι αρμοδιότητες είναι πολλές και η διακίνηση στο λιμάνι της Πάρου θυμίζει μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις υπηρεσίες του Δήμου σε κρίσιμους για τον τουρισμό τομείς, όπως είναι η ύδρευση,  η αποχέτευση και η καθαριότητα, όπου η κεντρική κυβέρνηση, εγκρίνει εποχιακού χαρακτήρα προσλήψεις, οι οποίες συνήθως γίνονται όταν ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Και βέβαια σε όλα αυτά προστέθηκε η λειτουργία του νέου αεροδρομίου με υποδομές, που, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, είναι της πλάκας, με αποτέλεσμα να εκτίθεται το νησί σε απαξιωτικά σχόλια και μαζί ο Ελληνικός Τουρισμός.

Αλλά πέρα από την υποστελέχωση των προαναφερθεισών υπηρεσιών  υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα των υποδομών, σε λιμενικές εγκαταστάσεις, στο οδικό δίκτυο και σε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης καθώς και στη διαχείριση των στερεών απόβλητων.

Αν υποθέσουμε, πράγμα απίθανο, ότι η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, αποφάσιζε να ασχοληθεί σοβαρά με την επίλυση αυτών των προβλημάτων, είναι σίγουρο, ότι θα αντιμετώπιζε πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις ανυπέρβλητες δυσκολίες, επειδή τα προβλήματα αφέθησαν να διογκωθούν και να γίνουν δυσεπίλυτα, με ευθύνη και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Π.χ. Η κατάργηση του δεύτερου περιφερειακού στην Παροικιά έγινε από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και η κατάργηση του έργου του βιολογικού καθαρισμού στην Αλυκή-Αγκαιριά.

Για να προωθηθούν λύσεις θα χρειασθεί να αλλάξει ο πολιτικός προσανατολισμός της κυβέρνηση σε σχέση με τα νησιά.

Αφού τα καταφέραμε και καταστρέψαμε την παραγωγική βάση της χώρας και τη μετατρέψαμε σε χώρα υπηρεσιών, τουλάχιστον ας ενδιαφερθούμε αυτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες να έχουν ποιότητα.
Η νησιωτική πολιτική στη χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη και παραμένει ως τίτλος στο αρμόδιο υπουργείο χωρίς αντίκρισμα στην πράξη.

Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε, ότι το υπουργείο Υγείας, ουδέποτε υπέβαλε αίτημα για χρηματοδότηση προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά, παρά το ισχυρό επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί, ότι η καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας στα τουριστικά νησιά αφορά και τα εκατομμύρια των επισκεπτών από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Πανηγυρίζουμε για την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, που σ΄αυτό έπαιξε σημαντικότατο ρόλο η συγκυρία και δεν αναρωτιόμαστε με τι πικρή  γεύση, επιστρέφει μεγάλος αριθμός επισκεπτών στις πατρίδες τους.

Γιατί το μεγάλο ζητούμενο είναι η διατήρηση του τουριστικού ρεύματος, βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών και εκτελώντας σοβαρά έργα υποδομής, χωρίς να καταστρέφουμε το φυσικό και δομημένο περιβάλλον εν προκειμένω των νησιών μας.

Τώρα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις, τωρινή και οι άλλες που θα ακολουθήσουν, θα μπορούν να υλοποιούν στο βαθμό που επιτρέπουν οι δεσμεύσεις που έχουμε υπογράψει, τη δική τους πολιτική, ας φροντίσουν να μην καταστρέψουν τη μόνη πηγή πλούτου που μας έμεινε, τον τουρισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: