Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε


Μας πληροφόρησαν, ότι η διοίκηση του Συλλόγου των Φίλων του Παραδοσιακού Οικισμού της Παροικιάς ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια, που, εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία, είναι βέβαιο ότι θα εισπράξει τα συγχαρητήρια όχι μόνο των κατοίκων της Παροικιάς, αλλά και του συνόλου των κατοίκων  και φίλων της Πάρου.

Πρόκειται για την αποκατάσταση των κτηρίων του ακρωτηρίου του Αγίου Φωκά, που πριν από πολλές δεκαετίες στέγαζαν τον ομώνυμο Φάρο.

Εγκαταλειμμένα τα κτήρια αυτά, από την Υπηρεσία Φάρων, αφέθηκαν στη φθορά το χρόνου και τώρα είναι πλέον ετοιμόρροπα.

Και όμως αποτελούν ένα κομμάτι από τη ναυτική ιστορία του τόπου μας, αν σκεφθεί κανείς ότι προϋπήρξαν της κατασκευής του Ναού που έδωσε και μεταγενέστερα το όνομα του στο Φάρο.

Μια ομάδα από αρχιτέκτονες και τοπογράφους του Συλλόγου συγκεντρώνει ιστορικά στοιχεία, έχει έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη της έκτασης και με την υπηρεσία Φάρων  με σκοπό την ωρίμανση του φακέλου, ώστε αυτός να είναι πλήρης, με όλες τις σχετικές άδειες, για να μπορέσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από την πολιτεία ή από χορηγούς.

Και μόνο η είδηση ότι ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή, αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι κάτι αρχίζει να κινείται στο χώρο ης ταλαίπωρης Παροικιάς, της οποίας η υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια είναι πλέον ορατή ακόμα και σε εκείνους που έχουν μυωπική όραση.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα κτήρια που βλέπουν από τα πλοία οι επισκέπτες της Πάρου, πριν μπουν στον κόλπο της Παροικιάς είναι τα ερειπωμένα κτήρια του Φάρου και συχνά αναρωτιούνται τις είδους κτήρια είναι και από πότε χρονολογούνται.


Υ.Γ. Κάποιοι, που προτρέχουν, ανέσυραν μια παλιά πρόταση του συλλόγου Παρίων για να φιλοξενηθεί, αφού επισκευαστούν τα κτήρια, ένα μικρό μουσείο των ψαράδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: