Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Βαγγέλης Κόντες: Ένας ακούραστος εργάτης της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πάρου


Ζει και έχει περάσει τα 90. Είθε να ξεπεράσει και τα 100. Εκ νεότητός του ασχολήθηκε με τα κοινά της Παροικιάς. Κοινοτικός σύμβουλος για πολλές τετραετίες και στην Εκατονταπυλιανή άλλες τόσες επίτροπος.

Αεικίνητος!  Είχε αναλάβει για λογαριασμό της τότε κοινότητας την ύδρευση της Παροικιάς. Τότε δεν υπήρχαν γεωτρήσεις. Η Παροικιά υδρευόταν από πηγάδια των Λειβαδιών και από το ελάχιστο και ακατάλληλο νερό του λόφου των Αγίων Αναργύρων.

Αλλά και όταν ανοίχτηκαν οι πρώτες  κοινοτικές γεωτρήσεις από τον αείμνηστο γιατρό Ευθύμιο Κεμπάμπη, συνέχισε, μέχρι που τον σταμάτησα λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.

Του έστειλα μάλιστα επιστολή με την οποία τον ευχαριστούσα για την προσφορά του και του γνωστοποιούσα ότι το έργο του πλέον θα το αναλάβουν οι εργαζόμενοι του Δήμου.

Τη συμπεριφορά του δικτύου  ύδρευσης τη γνώριζε όσο κανείς άλλος. Τα καλοκαίρια, που η πρωτεύουσα του νησιού είχε το πρόβλημα, παρακολουθούσε τη στάθμη των πηγαδιών και αργότερα των γεωτρήσεων καθώς και τη στάθμη της δεξαμενής.

Γνώριζε πολύ καλά ότι, αν η δεξαμενή στο διάστημα του καλοκαιριού άδειαζε, δεν υπήρχε περίπτωση να ξαναγεμίσει, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης, με αποτέλεσμα περιοχές του οικισμού να έχουν πρόβλημα.

Στις 2 τα μεσάνυχτα, κάποιοι ξενύχτηδες τον έβλεπαν να κυκλοφορεί και να ελέγχει τη στάθμη της δεξαμενής. Με ένα κλεφτοφάναρο, ανέβαινε την εσωτερική σιδερένια σκάλα της δεξαμενής και όταν διαπίστωνε ότι η στάθμη του νερού ήταν χαμηλή, έτρεχε στα πηγάδια και αργότερα στο Μαράθι και έβαζε μπροστά τα μηχανήματα.

Πριν από λίγο καιρό τον επισκέφτηκα. Μετακινείται υποβασταζόμενος πλέον. Παραπονιέται ότι τα πόδια του πάθανε τη ζημιά από το περπάτημα και το τρέξιμο εκείνης της εποχής. Διατηρεί διαύγεια πνεύματος και με άρχισε με παλιές ιστορίες, όπως καληώρα κάνω εγώ τώρα. Είναι το χαρακτηριστικό των ηλικιωμένων.

 Μόνο που στη δική μου περίπτωση υπάρχει και πρόθεση: να μαθαίνουν οι παριανοί νέοι, που αποτελούν τη συνέχειά μας, ότι η Παροικιά και γενικότερα η Πάρος συντηρήθηκε, αναπτύχτηκε και έγινε τουριστικό νησί με αξιώσεις, επειδή οι πατεράδες τους δεν άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους. Δεν αδιαφόρησαν και δεν κατέστρεψαν. Αντίθετα δημιούργησαν. Σίγουρα έκαναν και λάθη.

 Τώρα αγαπητοί νέοι της Πάρου είναι η δική σας σειρά. Να διορθώσετε, να δημιουργήσετε και να βάλλετε τη δική σας σφραγίδα, παραδίδοντας στα δικά σας παιδιά μια Πάρο καλύτερη. 


Κώστας Αργουζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: