Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο


Σήμερα το Έθνος των Ελλήνων γιορτάζει τη λευτεριά του από τον οθωμανικό ζυγό και τιμά τους αγωνιστές που θυσίασαν τα πάντα για την εθνική μας ανεξαρτησία.

Ο αγώνας εκείνος, που προετοιμάστηκε από τη Φιλική Εταιρεία, ξεκίνησε το Μάρτη του 1821 και ολοκληρώθηκε με την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους στις 3 Φεβρουαρίου του 1830 με το πρωτόκολλο του Λονδίνου.

Εάν κανείς θελήσει να δει τα γεγονότα εκείνα με ψυχρή λογική θα βρεθεί μπροστά σε λογικά αδιέξοδα, αφού καμιά σύγκριση δε θα μπορούσε να γίνει ανάμεσα στις δυνάμεις που αναμετρήθηκαν.

Η οθωμανική αυτοκρατορία διέθετε δυνάμεις συντριπτικά υπέρτερες, στρατιές ολόκληρες και στόλο που κυριαρχούσε στο Αιγαίο, ενώ το δικό μας έθνος ήταν πληθυσμιακά μικρό, χωρίς τακτικό στρατό, με ελάχιστο οπλισμό και με ναυτικές δυνάμεις που και αυτές υστερούσαν απελπιστικά. 

Και αυτά όταν η Ιερή Συμμαχία του Μέτερνιχ συνέτριβε εξεγέρσεις και επαναστάσεις σε όποιο σημείο της Ευρώπης εκδηλώνονταν αυτές.

Η λογική των πραγμάτων, που εκφράστηκε με σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις, ότι η επανάσταση έπρεπε να περιμένει, δεν στάθηκε ικανή να εμποδίσει την επαναστατική ορμή των πρωτεργατών της.  

Η Επανάσταση ξεκίνησε με όσες δυνάμεις διέθετε το Έθνος και ανέδειξε στρατηγούς στα πεδία των μαχών και ναυάρχους στις ναυμαχίες του Αιγαίου, ηρωικές μορφές που θυσιάστηκαν στην κοινή υπόθεση , αλλά και προσκυνημένους, που στις δύσκολες ώρες της Επανάστασης συμμάχησαν με τον εχθρό.

Τούτες τις μέρες που η πατρίδα δοκιμάζεται και πάλι, με τον ανήσυχο και απρόβλεπτο γείτονά μας να διεκδικεί ελληνικά νησιά, η εθνική ομοψυχία είναι απαραίτητη όσο ποτέ.

Η χώρα παραδομένη από τους σύγχρονους νενέκους στους δανειστές, εγκλωβισμένη στα μνημόνια, έχει μετατραπεί σε παίγνιο στα χέρια δυνάμεων που απεργάζονται την οικονομική της καταστροφή και ποιος ξέρει τι άλλο.

Όμως το Έθνος μας διαθέτει ανεξάντλητες δυνάμεις επιβίωσης. Επέζησε σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς. Και θα’ ρθει εκείνη η ώρα που θα αναδείξει απροσκύνητες ηγεσίες, που οπλισμένες με την οργή, την αποφασιστικότητα και το αγωνιστικό φρόνημα του δοκιμαζόμενου λαού, θα συντρίψουν, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις τα μνημόνια και όλα τα δεσμά που μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε προτεκτοράτο των ισχυρών της γης.


Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα που μας στέλνει η σημερινή επέτειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: