Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα νησιά Πάρο, Νάξο, Άνδρο και Τήνο



«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη (23-12-13) και με νέα απόφασή του στις 18-12-14 εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι της επένδυσης με τίτλο "Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας" ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 218,5 mw για τα νησιά Πάρο,Νάξο, Άνδρο και Τήνο. Πρόκειται για επενδύσεις που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών είναι ανάστατες με την εξέλιξη αυτή και οι Δήμοι των νησιών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση κινείται στον αντίποδα της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών των κατοίκων τόσο των νησιών, όσο και της χώρας γενικότερα. Στόχος της είναι η διασφάλιση υψηλών κερδών για τους επενδυτές. Ανάμεσα στα πολλά ενδεικτικά αναφέρουμε:

Το πολύ μεγάλο αρχικό μέγεθος της προβλεπόμενης θα επιδράσει καταστροφικά στην τοπική οικονομία (π.χ. στον τουριστικό τομέα, στην κτηνοτροφία, στον αγροτικό τομέα κλπ).

Οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων αλλοιώνουν το κυκλαδίτικο τοπίο, είναι έξω από την κλίμακα των νησιών και δικαίως προκαλούν τη διαμαρτυρία των τοπικών Συλλόγων των νησιών.

Το υψηλό ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις δεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τη διάνοιξη νέων οδών, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση υποσταθμών μέσης/υψηλής τάσης και σταθμών μετατροπής εναλλασσόμενου/συνεχούς ρεύματος.

Το αρχικό μέγεθος των αιολικών πάρκων μπορεί εύκολα να αυξηθεί στην πορεία, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Νότιας Εύβοιας με άδειες επέκτασης των επενδύσεων.

Όταν αποσβεστεί η επένδυση θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.

Το ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για αλλαγή χρήσεων γης, μπορεί να λειτουργήσει εμπρηστικά σε ολόκληρη την περιοχή.

Δεν πρόκειται για καινούργια εξέλιξη, αλλά εντάσσεται στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που ακολουθείται διαχρονικά σε ολόκληρη την ΕΕ, από όλες τις κυβερνήσεις ανεξαρτήτως "χρωματισμού". Πρόκειται για την πολιτική που οδηγεί σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό μέσα και απ’ τα "πράσινα τέλη", σε βιομηχανοποίηση και καταστροφή δασών και περιοχών αγροτικής γης, σε ελαστικές σχέσεις εργασίας και φθηνή εργατική δύναμη για τους εργαζόμενους του ενεργειακού κλάδου, με μοναδικό στόχο την υψηλή κερδοφορία των επενδυτών που προκρίνουν σήμερα επενδύσεις στις ΑΠΕ γιατί διασφαλίζουν γρήγορη απόσβεση των κεφαλαίων τους.

Αποδεικνύεται, για μία ακόμα φορά, πως η απελευθέρωσης της ενέργειας, η ανάπτυξη με κριτήριο το ποσοστό κέρδους, δεν οδηγεί στη λαϊκή ευημερία. Αποδεικνύεται πως η συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών απαιτεί το ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, του ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να σταματήσει η εγκατάσταση των τεράστιων αιολικών πάρκων στα προαναφερθέντα νησιά με τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων των νησιών και των υπολοίπων περιοχών της χώρας, διασφαλίζοντας φθηνό και επαρκές ρεύμα για τα λαϊκά στρώματα, ελαχιστοποίηση των επιδράσεων στο περιβάλλον, ενεργειακή ασφάλεια, μόνιμη σταθερή δουλειά με μισθό και συνθήκες εργασίας που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Σε τι ενέργειες θα προβεί ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: