Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Η Πάρος μας καλεί να την προστατέψουμε





Χθες πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική συγκέντρωση στην αίθουσα του Αρχίλοχου.
 Τη διοργάνωσε η επιτροπή του Δήμου, που συστήθηκε για να αποτρέψει την περιβαλλοντική καταστροφή της Πάρου, από την εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 100 μεγαβατ, όπως ειπώθηκε.

Πρόκειται για 30 (;) ανεμογεννήτριες τέρατα, ύψους 100 μέτρων, που η τοποθέτηση της κάθε μιας θα χρειαστεί περίπου 1 στρέμμα και συνολικά μαζί με τις άλλες εγκαταστάσεις της θα καλύπτει 8 στρέμματα. Για την τοποθέτησή τους και την εξυπηρέτηση της όλης εγκατάστασης θα απαιτηθεί κατασκευή δρόμων πλάτους  8 μέτρων με συνολικό μήκος μεγαλύτερο από το υπάρχον οδικό δίκτυο του νησιού. Αυτά μας είπαν οι διοργανωτές.

Ήδη η εταιρεία, που θα εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες, έχει προχωρήσει στην ενοικίαση βοσκοτόπων και άλλων εκτάσεων, έχει ετοιμάσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία και προχωρεί   στην υλοποίηση του έργου, που θα αναπτυχθεί στην Πάρο, την Άνδρο, την Τήνο και τη Νάξο.

Η επιλογή της Πάρου έγινε προφανώς και λόγω της ύπαρξης υποδομής για τη διανομή του παραγόμενου ρεύματος στα νησιά που είναι συνδεδεμένα με το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Στις 15 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγή των θιγόμενων νησιών, τα οποία προσβάλλουν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με το ουσιώδες επιχείρημα, ότι καταστρέφεται το περιβάλλον νησιών, των οποίων η οικονομία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο τουρισμό.

Ο κίνδυνος που διατρέχει η Πάρος να καταστραφεί και να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν είναι τεράστιος.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και θα πρέπει να βρει την  τοπική μας κοινωνία ενημερωμένη, ενωμένη και αποφασισμένη να αποτρέψει τον επερχόμενο κίνδυνο μιας τεράστιας κλίμακας οικολογικής καταστροφής.


Ήδη, από τους παρευρεθέντες στην χθεσινή συγκέντρωση, εκφράστηκε το πνεύμα αυτής ενότητας με σύμφωνες όλες τις δημοτικές παρατάξεις, την τοπική μας Εκκλησίας και τους άλλους φορείς, με πρωτοπόρο το σύλλογο των κυνηγών,  ενώ ακούστηκε και η πρόταση μετεξέλιξης της επιτροπής του Δήμου σε επιτροπή αγώνα που με κάθε νόμιμο τρόπο  θα επιχειρήσει να αποτρέψει την επερχόμενη καταστροφή του νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: