Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αίτημα του Δημάρχου για κήρυξη της Πάρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον Δήμο Πάρου τις τελευταίες δύο ημέρες εξ' αιτίας των καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή, των έντονων βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων.
Οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση ποταμών που οδήγησε σε πλημμύρες, κατακλυσμό γεωργικών περιοχών και χωριών, καθώς και σε κατολισθήσεις και διάβρωση εδαφών.

Συγκεκριμένα:
1) Δημοτική Κοινότητα Νάουσας. Μέσα στον οικισμό της Νάουσας, παρατηρήθηκε υπερχείλιση του ποταμού της Νάουσας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κτίρια καταστημάτων και κατοικιών. Επίσης παρατηρήθηκε η καταστροφή και πρόκληση βλαβών σε αυτοκίνητα και στην γέφυρα της Νάουσας. Παρατηρήθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις-μετατοπίσεις και διάβρωση εδαφών, με άμεσο αποτέλεσμα την ανάγκη για καθαρισμό και αντιστήριξη στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Αγροτικές καλλιέργειες έχουν υποστεί καταστροφές. Απαιτήθηκε ο απεγκλωβισμός ατόμων από αυτοκίνητα και από κτίρια καθώς και η άντληση υδάτων. 

2) Τοπική Κοινότητα Κώστου. Εκτός των οικισμών του Κώστου, παρατηρήθηκε υπερχείλιση των ρεμάτων και ποταμών, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κτίρια κατοικιών. Παρατηρήθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις-μετατοπίσεις και διάβρωση εδαφών, με άμεσο αποτέλεσμα την ανάγκη για καθαρισμό και αντιστήριξη στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Αγροτικές καλλιέργειες έχουν υποστεί καταστροφές. Επίσης απαιτήθηκε η άντληση υδάτων από κτίρια. 
3) Τοπική Κοινότητα Λευκών. Εκτός του οικισμού Λευκών, παρατηρήθηκε υπερχείλιση των ρεμάτων και ποταμών, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κτίρια κατοικιών. Παρατηρήθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις-μετατοπίσεις και διάβρωση εδαφών, με άμεσο αποτέλεσμα την ανάγκη για καθαρισμό και αντιστήριξη στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Αγροτικές καλλιέργειες έχουν υποστεί καταστροφές.
4) Δημοτική Κοινότητα Αρχιλόχου. Εκτός των οικισμών του Αρχιλόχου, παρατηρήθηκε υπερχείλιση των ρεμάτων και ποταμών, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κτίρια κατοικιών και εκκλησιών. Επίσης παρατηρήθηκε η καταστροφή και πρόκληση βλαβών σε αυτοκίνητα. Απαιτήθηκε η άντληση υδάτων από κτίρια.  Παρατηρήθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις-μετατοπίσεις και διάβρωση εδαφών, με άμεσο αποτέλεσμα την ανάγκη για καθαρισμό και αντιστήριξη στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Υπάρχουν αποκομμένοι δρόμοι. Εντοπίζονται περιοχές πλημμυρισμένες και απαιτείται άμεση επέμβαση, διότι υπάρχουν αποκλεισμένες κατοικίες και τμήμα του οικισμού του Μώλου. Αγροτικές καλλιέργειες έχουν υποστεί καταστροφές. Έχουν εφαρμογή οι διατάξεις, όπως αυτές αναφέρονται στο με αρ. πρωτ. 122148/4479/2015/13-5-2016 έγγραφο σας. (συνημμένο).
5) Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας. Εκτός των οικισμών της Μάρπησσας, παρατηρήθηκε υπερχείλιση των ρεμάτων και ποταμών, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κτίρια κατοικιών. Παρατηρήθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις-μετατοπίσεις και διάβρωση εδαφών, με άμεσο αποτέλεσμα την ανάγκη για καθαρισμό και αντιστήριξη στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Υπάρχουν αποκομμένοι δρόμοι και κατοικίες μη προσβάσιμες. Υπάρχουν περιοχές πλημμυρισμένες και απαιτείται άμεση επέμβαση. Αγροτικές καλλιέργειες έχουν υποστεί καταστροφές.
6) Δημοτική Κοινότητα Παροικίας. Εκτός των οικισμών της Παροικίας, παρατηρήθηκε υπερχείλιση των ρεμάτων και ποταμών, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν εκτεταμένες κατολισθήσεις-μετατοπίσεις και διάβρωση εδαφών, με άμεσο αποτέλεσμα την ανάγκη για καθαρισμό και αντιστήριξης στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Αγροτικές καλλιέργειες έχουν υποστεί καταστροφές. Επίσης απαιτήθηκε η άντληση υδάτων από κατοικίες. 

Ο Δήμος Πάρου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων. Όμως, είναι σαφές ότι στις ζημιές αυτές είναι αδύνατο να ανταποκριθούν αποτελεσματικά οι αρμόδιοι τοπικοί μηχανισμοί, χωρίς τη συνδρομή των υπηρεσιών σας.

Η κρισιμότητα της κατάστασης, ιδιαιτέρως αν συνεκτιμηθούν:
·         Η πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασης εξαιτίας νέων καιρικών φαινομένων δεδομένης της χειμερινής περιόδου που διανύουμε,
·         Η υψηλή επικινδυνότητα για τη διέλευση πεζών και οχημάτων αλλά και η πιθανότητα καταστροφής περιουσιών στα πληγέντα τμήματα και
·         η ταλαιπωρία των κατοίκων από τη δυσκολία αντιμετώπισης των καταστροφών,
επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών.

Για την τεκμηρίωση της προαναφερθείσας κατάστασης επισυνάπτουμε σχετικό υλικό.

Λόγω της σοβαρότητας των προβλημάτων που ανέκυψαν παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.







Ο Δήμαρχος Πάρου






Μάρκος Ι. Κωβαίος


Δεν υπάρχουν σχόλια: