Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η χειροτονία του Δημητρίου Φωκιανού εις Διάκονο


Με την παρουσία πλήθους κόσμου και μέσα στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στα Κάτω Πατήσια, τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 18 Δεκεμβρίου η εις διάκονον Χειροτονία του Δημητρίου Φωκιανού.
Την χειροτονία τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος Β', πλαισιούμενος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη του π.Θωμά Συνοδινού τού Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αρχιμ Αθανασίου, καθώς και Ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο νέος διάκονος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: "Τα μάτια μου βουρκώνουν από συγκίνηση τούτη την Ιερή στιγμή όταν αναλογίζομαι το βάρος του μεγάλου αυτού Μυστηρίου που θα συντελεστεί σε λίγη ώρα. Μέσα στην «πυρωμένη» ατμόσφαιρα της λειτουργικής μας συνάξεως, ολοπρόθυμα αυτοπροσφέρομαι στο Μεγάλο Θεό, που με το Άγιό του Πνεύμα, διά των τιμίων σας χειρών, θα αλλοιώσει την ύπαρξή μου."
"Καλούμε να εισέλθω εις τις τάξεις των διακόνων της εκκλησίας του Χριστού μας, να γίνω διάκονος, μαθητής του γνήσιος, αληθής απόστολος και δούλος πιστός στον αμπελώνα Του. Ζητώ με πόθο να πάρω την Θεία Χάρη. Θέλω άμεσα, υπαρξιακά, να ζήσω το θαύμα που θα επιτελεστεί. Να ανέβω ελεύθερα και συνειδητά τα σκαλοπάτια του Ιερού Θυσιαστηρίου, να αισθανθώ το θαύμα της Ιερωσύνης" πρόσθεσε ο νέος διάκονος π. Δημήτριος.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι "Μέσα σε μια εποχή, την εποχή μας, πνευματικά ανάπηρη και γνωσιολογικά εγκλωβισμένη, που δεν διαθέτει πολλές φορές τον απαραίτητο δέκτη για να συλλάβει αυτό το θαύμα, γιατί έχει ακρωτηριασμένα τα αισθητήρια της ψυχής, με τον στενό κύκλο της ορατότητάς της συννεφιασμένο, αυτό ακριβώς το θαύμα με συνέπαιρνε και με συγκλόνιζε από τα παιδικά μου χρόνια."
"Η θέα του εσταυρωμένου Λυτρωτού θα μου υπενθυμίζει το μεγάλο μου χρέος..Ότι η Ιερωσύνη πρέπει να είναι «Μαρτυρία» και «Μαρτύριο». Λόγος αληθείας που θα αναγγέλλει τη Σάρκωση και τη Σταύρωση και πόθος αγάπης που θα φτάνει στην θυσία" συμπλήρωσε φανερά συγκινημένος ο νέος διάκονος.
Σε άλλο σημείο ο π. Δημήτριος ανέφερε: "Επιθυμώ Μακαριώτατε, κάθε μου λόγος, κάθε στιγμή της ζωής μου, κάθε σκίρτημα της καρδιάς μου, κάθε οραματισμός και κάθε νοσταλγία, να αποτελέσουν μια λεπτομέρια στο έργο του Θεού και στα Μυστήρια του Θεού. Θα προσπαθήσω, με την δική σας έμπνευση και την δική σας πατρική καθοδήγηση, να μελετώ την πραγματικότητα του κόσμου, να γνωρίσω την δομή του, να διακρίνω τους στόχους του και να μπώ στους βαθύτερους καημούς και στα προβλήματά του. Μα ταυτόχρονα, να μένω «ξένος», να γίνομαι συνεχώς με την όλη παρουσία και στάση μου, ο διάκονος του μηνύματος της Λύτρωσης, ο υπηρέτης της ευαγγελικής αλήθειας και ο οραματιστής και οδηγός της αιωνιότητας."
Ο νέος διάκονος αφού ευχαρίστησε όλους όσους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ζωή του, αναφέρθηκε και στον Μακαριώτατο λέγοντας: "Τέλος, τον λόγο στρέφω σε εσάς, Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα, που είσθε ο πραγματικός πατέρας που αγκαλιάζει, στηρίζει και προστατεύει τα παιδιά του. Είσθε εκείνος που δίνει στοργή και προοπτική στους διακόνους και στους ανθρώπους της Εκκλησίας να αποδείξουν στον Θεό και στον Λαό Του, την ιεραποστολή, την αυτοθυσία για τον Κύριό μας και την θυσιαστική διακονία στο πλήρωμα της Εκκλησίας Του. Πάντα θα εμπνέομαι από το Αποστολικό σας έργο, την αγάπη σας, τις θυσίες σας και πάντα θα βρίσκομαι δίπλα σας ως διάκονος και βοηθός. Προσεύχεσθε παρακαλώ για την ελαχιστότητά μου". (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ)
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον λόγο του προς τον νεοχειροτονηθέντα ανέφερε "Θα πρέπει να ξεκινάς από εδώ, από το Άγιο Θυσιαστήριο και εδώ να καταλήγεις σε κάθε περίπτωση που είτε χειροκροτήματα θα ακούς και που θα σε ενθουσιάζουν είτε λόγια τα οποία θα σε λυγίσουν.
"Θυμήσου, την περικοπή του πρωτομάρτυρα διακόνου Στεφάνου του οποίου και εσύ την ιδιότητα θα φέρεις, ο οποίος κατέληξε με τον λιθοβολισμό, για σκέψου ότι αυτός που λιθοβολούσε τον πρωτομάρτυρα Στέφανο έγινε Μαθητής του Χριστού" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Επίσης ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι "ο Θεός σε αξίωσε να έχεις ανθρώπους να σε αγαπούν και γιαυτό θα πρέπει να σου θυμίζει ότι υπάρχει πόνος και φτώχεια στον κόσμο."
Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος τόνισε: "Ο λόγος του Χριστού παίρνει σάρκα και οστά, όταν κοιτούμε τον συνάνθρωπο μας, αυτόν που υποφέρει, από οποιαδήποτε δυσκολία. Να αγαπάμε τον Θεό, μέσα στην Εκκλησία, να εκκλησιαζόμαστε, να κοινωνούμε, να ζούμε μέσα στα μυστήρια της εκκλησίας μας, αλλά όχι μόνο αυτό να πέφτουμε, να σηκωνόμαστε και να προχωράμε".
Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος ευχόμενος στον νέο Διάκονο λέγοντας: "Ο Θεός να σε ενισχύσει και να περάσουν τα χρόνια, να ασπρίσουν τα μαλλιά σου και να φτάσεις στο λιμάνι της αγαθότητος".
Πηγή: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: