Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Το πολιτικό εκκρεμές κινείται πλέον σε Αμερική και Ευρώπη σε ότι πιο ακραίο και δεξιό


Ένας ιδιόρρυθμος δισεκατομμυριούχος  τίναξε στον αέρα το κατεστημένο της Αμερικής, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση εκατομμυρίων Αμερικανών, ενάντια σε ένα σύστημα που τους έχει καταδικάσει στην οικονομική μιζέρια, την ανασφάλεια και την αφάνεια, λες και δεν υπάρχουν, χωρίς όμως να μπορούν και να το ανατρέψουν.

Η ίδια οικονομική και κοινωνική διαστρωμάτωση πολιτών, που βιώνει τα ίδια προβλήματα (με κάποιες παραλλαγές) και στην παγκοσμιοποιημένη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη αναζητεί και βρίσκει πολιτική έκφραση σε ακροδεξιά σχήματα, αφού οι σοσιαλιστές και η αριστερά σε κάθε της μορφή δεν πείθει πλέον εδώ και καιρό για την αποτελεσματικότητά της.

Το πολιτικό σύστημα δεν τους έλυσε κανένα σοβαρό πρόβλημα. Τους αγνόησε επιδεικτικά, καλλιέργησε την ψευδαίσθηση της εικονικής πραγματικότητας με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αλλά τώρα, που το ωραιοποιημένο οικονομικό οικοδόμημα οδηγεί σε εκτεταμένη εξαθλίωση, αδυνατεί να ελέγξει τα στρώματα αυτά, τα οποία έχουν αυτονομηθεί και αναζητούν  «ηγέτες» που θα τα εκφράσουν, αδιαφορώντας για τις δημοκρατικές ελευθερίες και γενικότερα για κάθε αξία του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος.

Οδεύουμε με βήμα γρήγορο σε μια σκοτεινή εποχή, όπου η δημοκρατία και η διαφορετικότητα σε κάθε της μορφή θα τεθούν υπό διωγμόν, ενώ ο ακραίος εθνικισμός, ο ρατσισμός, τα κλειστά σύνορα και ο μιλιταρισμός θα έχουν την τιμητική τους.

Το πολιτικό σύστημα, που αιφνιδιάστηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα και έπαθε σοκ από τις αμερικανικές εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει ή να περιορίσει, πάντοτε για λογαριασμό του, τα επερχόμενα αλλά είναι μάλλον αργά.

Έχει απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, έχει εδραιώσει στην συνείδηση του κόσμου την αναξιοπιστία και την αναξιότητά του να δώσει λύση στα προβλήματα που ταλαιπωρούν ευρύτατα λαϊκά στρώματα  και επομένως η όποια μεταμφίεσή του θα κινδυνεύσει να πέσει στο κενό.


Το πολιτικό εκκρεμές κινείται πλέον σε Αμερική και Ευρώπη σε ότι πιο ακραίο και δεξιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: