Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ρωσία στην Ελλάδα και στην Πάρο: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις

Δελτίο τύπου ολοκλήρωσης εκδηλώσεων για
το Αφιερωματικό Έτος 2016 - η Ρωσία στην Ελλάδα
Πάρος, 16-18 Σεπτεμβρίου


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο Δήμος Πάρου, το  Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου και η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π., στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους 2016 - Η Ρωσία στην Ελλάδα. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία, Bechenkov Alexey, καθώς και ο Κυβερνήτης και αξιωματικοί του ΤΠΚ "Ντεγιάννης", το οποίο παρευρισκόταν στην Πάρο, σε όλη τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή σήμανε την έναρξη των εκδηλώσεων την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, με ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα στη Ρωσία, με σολίστ την σοπράνο Έλενα Κελεσίδη και τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο. Πλήθος κόσμου απόλαυσε τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο "Αρχίλοχος" του Πάρκου Πάρου, με τη μαγευτική θέα στον φωτισμένο από την πανσέληνο κόλπο της Νάουσας.
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, διακεκριμένοι ιστορικοί και ερευνητές φώτισαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Πάρου κατά την περίοδο των Ορλωφικών, στο Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο: "Η Ρωσία στο Αιγαίο 1770-1775, οι μακροχρόνιες συνέπειες μιας βραχύβιας Ηγεμονίας". Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πάρου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στον Πολυχώρο του Δημοτικού Σχολείου της Νάουσας, μέσα από τις οποίες τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά στοιχεία τόσο για την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της Μεσογείου στα χρόνια της Ρωσικής εκστρατείας, όσο και για την πολιτική και ιδεολογική παρουσία της Ρωσίας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στο νησί της Πάρου.
Την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Ναό του Μοναστηριού του Αΐ Γιάννη Δέτη, έγιναν τα αποκαλυπτήρια Αναμνηστικής Στήλης, παρουσία του κυβερνήτη, αξιωματικών και τιμητικού αγήματος, του Συμβούλου της Πρεσβείας κ. Bechenkov, του Δημάρχου Πάρου κ. Μ. Κωβαίου, της Προέδρου του Πάρκου Πάρου κ. Ε. Παπαζώη, του Προέδρου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. κ. Α. Μαρινόπουλου και Δημοτικών Συμβούλων. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στη Μόνιμη Έκθεση "Η Πάρος μέσα από τη Ρώσικη Χαρτογραφία 1770-1774".

Με την επίσημη συμμετοχή της Πάρου στο έτος 2016 ‘Η Ρωσία στην Ελλάδα’, επιδιώχτηκε να αναδειχθεί η Πάρος σε προνομιακό χώρο συνεργασίας και κοινών εκδηλώσεων Ελλάδας και Ρωσίας και να καταστεί ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους επισκέπτες.
Στις εκδηλώσεις διανεμήθηκε και ειδική έκδοση του Πάρκου στα ελληνικά και αγγλικά, στην οποία παρουσιάζεται η εκστρατεία των Ρώσων από την Κρονστάνδη στην Πάρο, ο Ρωσικός Ναύσταθμος στη Νάουσα και παρουσιάζονται οι έγχρωμοι ρωσικοί χάρτες για το Αιγαίο και την Πάρο που εκτίθενται στην Έκθεση και οι οποίοι δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


Οι διοργανωτές - ο Δήμος Πάρου, το Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αϊ Γιάννης Δέτης και η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. - ευχαριστούν θερμά τους χορηγούς και του χορηγούς επικοινωνίας, τους προσκεκλημένους μουσικούς και τους ιστορικούς επιστήμονες που συμμετείχαν και όσους εθελοντές συνέβαλλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, χάρη στις οποίες ξεδιπλώθηκε μια σελίδα της τόσο πλούσιας ιστορίας του νησιού μας, μια σημαντική πτυχή της την οποία σεβόμαστε και τιμούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: