Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Το Ιερό Βήμα της Εκατονταπυλιανής


Το Ιερό  Βήμα κάθε ορθόδοξου ναού  είναι ο χώρος που τελείται η αναίμακτη Θυσία από του λειτουργούς του Υψίστου. Είναι τα άγια των αγίων.

Στο Ι. Βήμα της Εκατονταπυλιανής, εκτός από το κιβώριο που καλύπτει την Αγία Τράπεζα υπάρχει και το πανάρχαιο σύνθρονο, ένα μικρό αμφιθέατρο, που βρίσκεται στο βάθος της κόγχης  (του Ιερού  Βήματος)και αποτελείται από 8 ημικυκλικές ομόκεντρες σειρές κερκίδων με τον αρχιερατικό θρόνο στην κορυφή.

Μπορούμε να φανταστούμε τις μεγαλοπρεπείς ιεροτελεστίες της βυζαντινής περιόδου με καθήμενους στο σύνθρονο τους ιερείς και τον αρχιερέα στο θρόνο του, ορατούς από το εκκλησίασμα, αφού την εποχή εκείνη το χώρισμα του τέμπλου επέτρεπε στους πιστούς να παρακολουθούν τα συμβαίνοντα στο Ιερό Βήμα.

Η Αγία Πρόθεση, που  βρίσκεται αριστερά του σύνθρονου και καλύπτεται από μικρό κιβώριο, πολύ νεότερης κατασκευής (1636), ο νιπτήρας στα δεξιά της Πρόθεσης, σε σχήμα λεκάνης και το αγίασμα κάτω από την Αγία Τράπεζα, που αναβλύζει και στις μέρες μας, αποτελούν επίσης λειτουργικά μέρη του Ι. Βήματος της Εκατονταπυλιανής.

Τα τοιχώματα του Ιερού Βήματος καλύπτονται από τοιχογραφίες του 17ου αιώνα που εικονίζουν τους 24 οίκους του Ακαθίστου Ύμνου.


Για περισσότερα στο βιβλίο  «Ξενάγηση στην Εκατονταπυλιανή» του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Παναγιώτη Πατέλλη, έκδοση  του Ι. Προσκυνήματος, 1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια: