Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Το αρχαίο Βαπτιστήριο της Εκατονταπυλιανής


Ένας ναός με χρονικό βάθος 17 αιώνων, αρχαιολογικός χώρος, αλλά ταυτόχρονα και λειτουργικός, η Εκατονταπυλιανή της Πάρου, δημιούργημα αγίων και αυτοκρατόρων, αυτές τις μέρες κατακλύζεται από πλήθος πιστών από όλη την Ελλάδα και από Έλληνες της διασποράς, που αγαπάνε την πατρίδα πιο πολύ από εμάς, που ζούμε στα αγιασμένα και ποτισμένα με αίμα χώματά της.

Τρεις παλαιοχριστιανικοί ναοί διατηρούνται σχεδόν ακέραιοι σ΄όλη την Ελλάδα,  μοναδικά μνημεία της ορθόδοξης πίστης μας. Ο Άγιος Δημήτριος και η Αχειροποίητος στη Θεσσαλονίκη και η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.

Η μοναδικότητα όμως ανήκει στην Εκατονταπυλιανή, αφού στο κτηριακό της συγκρότημα υπάρχει και λειτουργεί το Βαπτιστήριο, πανάρχαιο ορθόδοξο μνημείο, κατασκευασμένο πριν από την καθιέρωση του νηπιοβαπτισμού.

Δεν υπάρχει τόσο καλά διατηρημένο Βαπτιστήριο, όχι μόνο μέσα στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και σ΄ολόκληρη την ορθόδοξη Ανατολή.

Και παρέμεινε σχεδόν ανέπαφο, επειδή το σεβάστηκαν οι αιώνες και το διατήρησε η ευσέβεια των κατοίκων του νησιού μας.


Αν αφήσουμε για λίγο τη φαντασία μας να περιπλανηθεί στο χώρο του, θα δούμε τους κατηχούμενους, τους προετοιμασμένους για το μυστήριο του Βαπτίσματος, να κατεβαίνουν τη δυτική κλίμακα της μαρμάρινης σταυρικής κολυμβήθρας, που συμβολίζει την εγκατάλειψη της ειδωλολατρίας, να εισέρχονται στον ιερό χώρο του βαπτίσματος και μετά την τέλεση του μυστηρίου να εξέρχονται καθαγιασμένοι  για τη νέα, τη χριστιανική πορεία που θα διανύσουν για το υπόλοιπο του βίου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: