Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

Στις 14 Αυγούστου 2000, παραμονή της μεγάλης γιορτής της Παναγίας μας, έφτασε στο νησί μας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος  μακαριστός Χριστόδουλος.

Ήταν η περίοδος των λαοσυνάξεων με το αίτημα να παραμείνει η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Η κόντρα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο είχε φτάσει στα άκρα, κόντρα που λίγο έλειψε να την πληρώσει και η Πάρος.

Ο Τσοχατζόπουλος, υπουργός Άμυνας τότε,  δεν μας έστειλε φρεγάτα του Π.Ν., όπως συνέβαινε κάθε χρόνο,  προφασιζόμενος περιστολή δαπανών στο υπουργείο του, ούτε τη φιλαρμονική του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Το ίδιο συνέβη και με τη κρατική τηλεόραση, παρά τις έντονες αντιδράσεις μας.

Μέσα στο ψυχροπολεμικό αυτό κλίμα, με την Πάρο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, την κατάσταση έσωσε ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, που μας έστειλε τη φιλαρμονική του Δήμου και η τηλεόραση του ΑΛΦΑ που κατέβασε στο νησί συνεργείο.

Υποδεχθήκαμε τον Αρχιεπίσκοπο στο λιμάνι και τον συνοδεύσαμε μέχρι την Εκατονταπυλιανή, όπου χοροστάτησε στον αρχιερατικό πανηγυρικό Εσπερινό.

Το πρωί της 15ης Αυγούστου παρέλαβα από το Πίσω Λιβάδι τον Υπουργό Γεωργίας και φίλο Γιώργο Ανωμερίτη, ο οποίος ήταν ανήσυχος, επειδή είχε πρόβλημα επικοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο, λόγω παλαιάς αντιπαλότητας.

Όταν επί υπουργίας Τρίτση στο Υπουργείο Εθνικής Παιδιείας και Θρησκευμάτων συζητείτο έντονα το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, συμμετείχαν και οι δύο στην επιτροπή που είχε συστήσει για το θέμα αυτό ο Τρίτσης.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης, που ήταν ο εισηγητής, συγκρούστηκε με τον Χριστόδουλο και από τότε οι σχέσεις τους είχαν ψυχρανθεί σε τέτοιο σημείο, που του στέρησαν ακόμα την κοινωνία με την Εκκλησία. Τον καθησύχασα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, όπως και δεν υπήρξε.

Ο Αρχιεπίσκοπος, που βίωνε έντονα τις κυβερνητικές επιθέσεις στο πρόσωπό του, σε κάποια στιγμή μου είπε: « Όλοι περιμένουν σήμερα δηλώσεις μου, αλλά δεν πρόκειται να τους κάνω το χατίρι. Η ημέρα σήμερα είναι αφιερωμένη στην μεγάλη εορτή της Παναγίας μας».

Πράγματι η μεγάλη μέρα της Πάρου εξελίχτηκε χωρίς κανένα πρόβλημα, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με ένα όφελος για την Πάρο. Ζήτησα από τον υπουργό, να υπογράψει αρχικά την παραχώρηση της χρήσης του Αγροκηπίου στο Δήμο.

Μου είπε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν, επειδή το ακίνητο είχε προγραμματιστεί για να πουληθεί.

Τήρησε την υπόσχεσή του και το Αγροκήπιο παραχωρήθηκε.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΟΥΖΗΣ













Δεν υπάρχουν σχόλια: