Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Αναζητείται εμπνευσμένος αρχαιολόγος, αντάξιος συνεχιστής του έργου του Αναστάσιου Ορλάνδου (Δείτε το φωτογραφικό υλικό)





Το κτηριακό συγκρότημα της Εκατονταπυλιανής παρά τα δύο επιστημονικά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο το 1996 και το δεύτερο το 2015 με την συμμετοχή κορυφαίων αρχαιολόγων και μελετητών, δεν έχει ερευνηθεί πλήρως.

Η αρχαιολογική σκαπάνη πολλά ακόμη μπορεί να μας δώσει, που θα καλύψουν κενά από την μακραίωνη πορεία της.

Πρόσφατη περιορισμένη  ανασκαφική έρευνα έδωσε κεραμικά που αξιολογούνται από την κ. Ευαγγελία Διαμαντή, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Εργασίες για την ακόμη μεγαλύτερη ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του κτηριακού συγκροτήματος της Εκατονταπυλιανής επιβάλλεται να προγραμματισθούν από την καθ΄ύλην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η ιστορική αρχιτεκτονική εξέλιξη του ναού με έκθεση των νεότερων αρχιτεκτονικών τμημάτων που αφαιρέθηκαν κατά την αναπαλαίωση από τον Αναστάσιο Ορλάνδο, η τακτοποίηση και ανάδειξη του αίθριου, η ανατοποθέτηση με χρονολογική σειρά του μεγάλου αριθμού μαρμάρων από το αρχαίο κτήριο που προϋπήρξε της Εκατονταπυλιανής, αλλά και νεότερων της βυζαντινής περιόδου, συνθέτουν ένα σύνολο εργασιών που προϋποθέτουν  προγραμματισμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και κυρίως εκτέλεση.

 Ένα τρίτο επιστημονικό συνέδριο θα μπορούσε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, με φορέα υλοποίησης αυτή τη φορά το υπουργείο Πολιτισμού.

Αναζητείται εμπνευσμένος αρχαιολόγος, αντάξιος συνεχιστής του έργου του Αναστάσιου Ορλάνδου και χρηματοδότης μεγάλης χορηγίας, εάν το κράτος δηλώσει αδυναμία και ενεργοποίηση της τοπικής μας κοινωνίας.




Η κεντρική πύλη του ναού πριν από την αναπαλαίωση

Αρχαία μάρμαρα  ατάκτως ερριμμένα







Αρχαία προχριστιανική επιγραφή που έπρεπε να βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.


Μέρος του αίθριου, η ανάδειξη του οποίου απαιτεί εξειδικευμένη εργασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: