Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΏΡΓΟΥ ΤΖΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΟΥΡΔΟΥΚΗ


Αγαπητέ κ. Γουδρούκη,

Σας ευχαριστώ που στην επιστολή σας λάβατε υπόψη σας και τις απόψεις που εξέφρασα στο πρόσφατο ΔΣ στον Αρχίλοχο. Επιτρέψτε μου να σας κοινοποιήσω τα αντικείμενα της εκπαίδευσης των ειδικευομένων της Γενικής Ιατρικής στην Παιδιατρική και την Ορθοπεδική που εσείς αναφέρετε ως παραδείγματα στην επιστολή σας. Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά του Γενικού Ιατρού από τον Παθολόγο, οποίος έχει εκπαιδευτεί αποκλειστικά για τα Παθολογικά νοσήματα του ενήλικα. Εξυπακούεται ότι εφόσον κάποιος ιατρός ΓΙ δεν δύναται να εκπληρώσει για τον οποιοδήποτε λόγο τις εν λόγω  δεξιότητες, πρέπει αζημίως για το σύστημα, να αποσταλεί με ευθύνη του ΕΔ της μονάδας για επανεκπαίδευση σε Νοσοκομείο, όσες φορές χρειαστεί, ώστε τελικά, η ποιότητα της φροντίδας που θα παρέχει σε επίπεδο ΠΦΥ στους ασθενείς του να μη διαφέρει ουσιαστικά απ΄ αυτή ενός ειδικού ιατρού. 

Επίσης να σας υπενθυμίζω το άρθρο 21 του Ν2071/1992 το οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε πλήρη ισχύ: «…..Οι θέσεις ιατρών των κέντρων υγείας πληρούνται στο εξής από ιατρούς, που κατέχουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής. Εφόσον δεν υπάρχουν υποψήφιοι ιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής, οι θέσεις αυτές μπορεί να πληρούνται από ιατρούς άλλων συγγενών ειδικοτήτων, που θα ορίζονται στην απόφαση προκήρυξης των θέσεων αυτών».

Επίσης σε ότι αφορά τις εφημερίες: «Καθημερινά θα εφημερεύει σε ενεργό εφημερία (συνεχής παραμονή του ιατρού στην μονάδα όλο το 24ωρο) ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος εφόσον υπηρετεί. Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί παιδίατρος ή ο αριθμός των υπηρετούντων παιδιάτρων δεν επαρκεί, μπορεί να εφημερεύει αντ` αυτού γενικός γιατρός σύμφωνα με τις ανάγκες». Η εν λόγω απόφαση χρησιμοποιήθηκε μάλιστα και από τον κ. Συρμαλένιο στην αναφορά του για το ΚΥ Τήνου στην Βουλή (επιστολή Δημάρχου Τήνου), την οποία αξίζει τον κόπο να διαβάσετε:


Το πνεύμα του Νομοθέτη είναι απλό: επειδή είναι φύση αδύνατο να έχουμε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων 24 ώρες το εικοσιτετράωρο 365 ημέρες το χρόνο σε μία νησιωτική μονάδα Υγείας, στελεχώνουμε πρωτίστως τη μονάδα με Ιατρούς Γενικής Ιατρικής εκπαιδευμένους να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν πρωτοβάθμια το σύνολο των περιστατικών. Εφόσον η μονάδα είναι επαρκώς στελεχωμένη με ιατρούς βάσης, τότε και μόνον τότε αναζητούμε ιατρούς ειδικοτήτων. Πόσο ασφαλής θα αισθανθείτε εσείς κ Γουρδούκη και οι αναγνώστες όταν υποστούν ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και αντικρίσουν στο ΚΥ τον Παιδίατρο τον οποίο εσείς βάλατε ως πρώτη προτεραιότητα, χωρίς ενεργό εφημερία ΓΙ-αντίθετα με το Νόμο- και έναν άπειρο αγροτικό; Τι θα αισθανθείτε όταν υποστείτε ένα οξύ έμφραγμα και αντικρίσετε τον Ορθοπεδικό; Τι θα συμβεί όταν ένα παιδί κινδυνέψει να πεθάνει μια νύχτα που ο Παιδίατρος δεν εφημερεύει, απουσιάζει, είναι κουρασμένος ή είναι άρρωστος; Τι θα συμβεί όταν ένα σοβαρό χειρουργικό περιστατικό παιδιού (πχ σοβαρό τροχαίο) διακομιστεί στο ΚΥ ημέρα που εφημερεύει Παιδίατρος; Θα το αντιμετωπίσει μόνος κάνοντας όλες τις απαιτούμενες ιατρικές πράξεις (χορήγηση γενικής νάρκωσης, ανάταξη εξαρθημάτων, διασωλήνωση, ανάταξη αρρυθμιών, καρδιοαναπνευτική αναζωογόνηση) ή θα ζητήσει τη βοήθεια  άλλου ιατρού;

Η άποψη ότι: «Ας λένε ότι θέλουνε οι Νόμοι του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και οι οποιεσδήποτε αποφάσεις του Υπουργείου, εγώ δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους Γενικούς Ιατρούς τους οποίους τους θεωρώ ανειδίκευτους και θέλω το παιδί μου να το βλέπει μόνο Παιδίατρος και τα κατάγματα μόνο Ορθοπεδικός..», είναι γνωστή, χιλιοειπωμένη και  απόλυτα κατανοητή από μένα. Εξαιτίας της τελευταίας (εσφαλμένης φυσικά) άποψης, οι πέντε οργανικές θέσεις της ΓΙ του αρχικού οργανισμού (ΦΕΚ564Β/1986) σταδιακά μετατράπηκαν σε θέσεις άλλων ειδικοτήτων αποκλειστικά από παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων του νησιού απογυμνώνοντας το ΚΥ. Αλλά και η τελευταία ανακοίνωση της ΚΕΠΟΣΑ (ημερομηνία 20/2/2015), παρουσιάζει με απόλυτη σαφήνεια τις προτεραιότητες της εν λόγω ομάδας πολιτών σε ότι αφορά τη στελέχωση του ΚΥ, ακριβώς την χρονική στιγμή που στο ΚΥ Πάρου υπηρετεί ένας και μοναδικός ιατρός ΓΙ.   

 

Θεωρώ απόλυτο δικαίωμα (αλλά και υποχρέωση), των ασθενών που επισκέπτονται το ΚΥ να επιζητούν να έχουν την περίθαλψη την οποία το ΚΥ πρέπει να τους προσφέρει και μάλιστα με την καλύτερη (στο μέτρο του δυνατού), ποιότητα. Επίσης οφείλουν να αναδεικνύουν στα αρμόδια όργανα άμεσα το οποιαδήποτε πρόβλημα ανακύπτει. Όμως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους και για τη λύση του προβλήματος ή ακόμη χειρότερα, να ασκούν πίεση προς την κεντρική εξουσία όχι για την λύση των προβλημάτων, αλλά για την εφαρμογή της λύσης την οποία οι ίδιοι, από μόνοι τους αποφάσισαν.  

 

Συμπερασματικά, οι αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη του νησιού δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται με συγκεντρώσεις (ακόμη και σε μεγάλες λαϊκές συνελεύσεις) όπου θα αναφέρονται τα προβλήματα και θα συντάσσονται κείμενα κοντά στο μέσο όρο αυτών που ακούγονται. Είναι  πολύ πιο πολύπλοκες.

 

Με εκτίμηση,

Γ. Τζανίδης,

Διευθυντής Γενικής Ιατρικής ΚΥ Πάρου,

Συντονιστής Γενικής Ιατρικής Ν. Αιγαίου,

M.Sc Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΕΣΥ

 

(ακολουθεί τμήμα της υπ. αρ. 4/127/9-1-1997 απόφασης το ΚΕΣΥ η οποία έγινε αποδεκτή από τον ΥΥ και αφορά την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής- το πλήρες κείμενο διαθέσιμο με mail στον οποιοδήποτε)

 

Δ. Στόχοι της εκπαίδευσης Παιδιατρική:

« …..2. Να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει διαγνωστικά και θεραπευτικά τα κοινά νοσήματα της παιδικής ηλικίας που προσέρχονται στην  πρωτοβάθμια περίθαλψη….

..3. Να παρέχει επείγουσα φροντίδα σε παιδιά με οξέα ή επείγοντα προβλήματα που η άμεση αντιμετώπισή τους μπορεί να είναι κρίσιμη για τη ζωή και την ακεραιότητά τους..

…4. Να γνωρίζει τις μεθόδους πρόληψης των νοσημάτων της παιδικής ηλικίας και ειδικότερα τα προγράμματα εμβολιασμών των παιδιών…

…6. Να εκτελεί απλές ιατρικές πράξεις σε παιδιά όπως εμβολιασμούς, αιμοληψία, οροί…

 

ΣΤ Στόχοι εκπαίδευσης στη Ορθοπεδική:

 1…. Να γνωρίζει την θεραπεία των κοινών ορθοπεδικών νοσημάτων…

2. Να διαγνώσει και να παρέχει θεραπεία στα απλά κατάγματα …

3. Να παρέχει επείγουσα φροντίδα στα οξέα και επείγοντα ορθοπεδικά περιστατικά δηλαδή σε ασθενείς με σοβαρά κατάγματα και κακώσεις…κτλ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: